Ракетні удари по Україні, переслідування та катування: яким був Крим у 2022 році

Ракетні удари по Україні, переслідування та катування: яким був Крим у 2022 році

Укрінформ
24 січня, 11:00 - пресконференція на тему: "Ракетні удари по Україні, переслідування та катування: яким був Крим у 2022 році".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ, Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA.

Спікери: Ольга Скрипник - голова правління Кримської правозахисної групи; Володимир Чекригін - заступник голови правління Кримської правозахисної групи; Ірина Сєдова -  дослідниця Кримської правозахисної групи (онлайн); Богдан Мельникович - юрист Кримської правозахисної групи.

Модераторка: Ольга Атаманова — модераторка Медіацентр Україна — Укрінформ.

Коротко. Учасники пресконференції представлять огляд про ситуацію з дотриманням прав людини й норм міжнародного гуманітарного права у Криму за 2022 рік.

За словами правозахисників, 2022 рік став роком наймасштабніших системних порушень прав людини, а півострів перетворився на одну з баз РФ для атак по Україні.

У 2022 році Крим став не лише місцем утримання політичних в'язнів, але й в’язницею для викрадених російськими військовими людей з півдня України. Минулий рік також відзначився новою хвилею переслідування кримчан за підтримку України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1)  та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV, YouTube-каналі Медіацентр Україна — Укрінформ: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672, фейсбук-сторінках Кримської правозахисної групи: https://www.facebook.com/crimeahrg, Центру прав людини ZMINA: https://www.facebook.com/zmina.ua.

Контактна особа: Ірина Іванченко, 0997725667, ii@humanrights.org.ua

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

рф тримає за ґратами 15 кримських журналістів — правозахисниця

росія наразі тримає за ґратами 15 кримських журналістів.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила експертка “Кримської правозахисної групи” Ірина Сєдова.

“Окрім справи Ірини Данилович, є ще 14 кримських журналістів, які наразі перебувають за ґратами. Деяким із них винесли вирок у 2022 році. Серед них — Владислав Єсипенко, якого засудили до п’яти років і катували електричним струмом, щоб вибити зізнання в злочинах, які він не скоював”, - сказала Сєдова.

Правозахисниця додала, що за сфальшованими звинуваченнями у тероризмі також засудили кримськотатарських громадянських журналістів,  які співпрацювали з громадським об’єднанням “Кримська солідарність” та іншими медійними ініціативами.

“Наприклад, кореспондент інтернет-видання “Грані.Ру” Ремзі Бекіров отримав 19 років позбавлення волі у сфальшованій кримінальній справі. Також громадянські журналісти Осман Аріфмеметов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв отримали по 14 років колонії суворого режиму. Ернеса Аметова засудили до 11 років колонії суворого режиму”, - сказала Сєдова.

Як повідомляв Укрінформ, 28 грудня 2022 року окупаційний “Феодосійський міський суд” призначив Ірині Данилович сім років колонії загального режиму та штраф у 50 тисяч рублів (26 850 грн)за нібито носіння вибухового пристрою. 16 лютого 2022 року так званий Сімферопольський районний "суд" призначив Владиславу Єсипенку шість років колонії загального режиму та штраф 110 тис. російських рублів (59070 грн) за нібито зберігання та перевезення вибухового пристрою.

Через політичні переслідування у Криму за ґратами перебувають щонайменше 149 громадян України

Станом на кінець 2022 року через політично вмотивовані переслідування, які чинять російські загарбники у тимчасово окупованому Криму, у місцях позбавлення волі перебувають щонайменше 149 громадян України.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила голова правління “Кримської правозахисної групи” Ольга Скрипник.

“У Криму залишається складною проблема політичних в’язнів. Це люди, які не скоювали злочинів, але які перебувають за ґратами. За нашими даними, на кінець 2022 року щонайменше 149 наших громадян у рамках політично вмотивованого переслідування перебували в місцях несвободи або в окупованому Криму, або були вивезенні з порушенням норм міжнародного гуманітарного права до росії”, - наголосила Скрипник.

За її словами, задля політичного переслідування загарбники фабрикують кримінальні справи, за «терористичними», «екстремістськими» статтями, а також статтями про незаконні збройні формування тощо.

Більшість переслідуваних, зауважила Скрипник, — це кримські татари. Зокрема, за “справою кримських мусульман” позбавлені волі щонайменше 88 осіб.

“Справи дійсно абсурдні. Здебільшого свідчення дають так звані таємні свідки, але більшість із них - співробітники фсб або афілійовані з ними. Те ж саме стосується експертиз, які надаються “експертами”, а по суті — фсбшниками. Якщо адвокат заявляє іншу експертизу, російські судді її не приймають”, - додала вона.

Як повідомлялося, станом на початок серпня минулого року через політичні переслідування у тимчасово окупованому Криму перебувало за ґратами щонайменше 127 громадян України.

У СІЗО Сімферополя щонайменше 110 викрадених жителів Херсонщини і Запоріжжя - правозахисники

У сімферопольському СІЗО №2 окупанти незаконно утримують щонайменше 110 людей, викрадених на тимчасово захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей. 

Про це повідомила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник на  час пресконференції в Укрінформі.

“У новому СІЗО №2, яке відкрили і курують феесбешники, щонайменше 458 місць. Наприкінці минулого року ми мали дані, що там утримували щонайменше 110 людей, і це люди, вивезені з Херсонської і Запорізької областей”, - сказала Скрипник.

Скрипник зауважила, що серед затриманих — українські активісти, журналісти, волонтери, а також іноземні громадяни, які займалися волонтерською діяльністю. 

“Волонтерів або учасників АТО звинувачують у міжнародному тероризмі. Також є справи, за якими звинувачують у шпигунстві. Це дуже дивно, тому що шпигунство росія може пред’являти громадянам рф, а тут ідеться про громадян України”, - зауважила правозахисниця. 

Як повідомлялося, у сімферопольському СІЗО №2 частину людей утримують у полоні, не відкриваючи стосовно них справ. 

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-