Поточна ситуація з електроенергією в Україні

Поточна ситуація з електроенергією в Україні

Укрінформ
19 січня, 14:00 - брифінг на тему: «Поточна ситуація з електроенергією в Україні».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Олександр Харченко - директор Центру досліджень енергетики.

Актуальні питання:

  •  поточна ситуація з електроенергією в Україні; 
  •  відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури;
  •  робота АЕС.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1)  та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Експерт сказав, коли може покращиться ситуація з електропостачанням в Україні

Ситуація з електропостачанням в Україні покращиться в середині лютого, оскільки до того часу буде відновлено енергооб’єкти, які були пошкоджені внаслідок останньої атаки ворога.

Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Зараз ситуація залишається, на жаль, складною. Остання атака завдала значної шкоди, пошкоджено 9 енергоблоків вугільних електростанцій, що дуже суттєво в умовах дефіциту генеруючих потужностей. Так само були пошкодження і трансформаторних підстанцій Укренерго. Зараз триває відновлення цих об’єктів. Але коли ми говоримо про генерацію, тут швидкого відновлення не може бути. І я думаю, що перші результати ми відчуємо в середині лютого», – зауважив він.

За словами експерта, на сьогодні по країні дефіцит генеруючих потужностей становить більш як 20%, а в окремих енергетичних регіонах він ще більший. Наприклад, Київський регіон має близько 40% дефіциту загального споживання.

Найважче зараз у Києві і прифронтових регіонах, зокрема Херсон та частина Харківщини у складній ситуації. Проблемою Київщині є не тільки загальне енергоживлення, а й стан локальних мереж, на яких виникають невеликі аварії, що значно впливає на постачання електроенергії споживачам. Так само, дуже погано зі світлом на Одещині.

Директор Центру досліджень енергетики попередив, що найближчі тижні значних змін у графіках відключення не буде.

«За два-три тижні графік, який є зараз, суттєво не покращиться. А далі – все залежить від результатів наступника атак», – додав Харченко.

Як повідомлялося, енергосистема України вже пережила 12 ракетних атак ворога та 14 ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-