Підсумки діяльності Державної служби зайнятості за 2022 рік

Підсумки діяльності Державної служби зайнятості за 2022 рік

Укрінформ
17 січня, 11:00 - брифінг на тему «Діяльність Державної служби зайнятості в умовах воєнного часу».

Організатор: Державний центр зайнятості.

Спікер: Юлія Жовтяк - директор Державного центру зайнятості.

Модератор: Оксана Щуцька

Коротко. Спікер проінформує про новації в роботі, результати діяльності Державної служби зайнятості за 2022 рік та пріоритетні завдання на 2023 рік.

Реєстрація питань від представників ЗМІ приймаються до 15 січня включно за формою: https://docs.google.com/forms/d/1ABCQHwTIDnf58dkacUOF6d5HCOOEGY6TbE35vNvrIRw/edit

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 10:30 17 січня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Програма «Власна справа» буде продовжена на 2023 рік – Держслужба зайнятості

На програму зі створення та розвитку бізнесу «Власна справа» у 2022 році було спрямовано 543 млн грн; цьогоріч фінансування програми буде продовжено.

Про це під час брифінгу в Укрінформі повідомила директор Державної служби зайнятості (ДСЗ) Юлія Жовтяк.

«Урядова програма «Власна справа» із надання мікрогрантів на розвиток або створення власного бізнесу в 2022 році була в нас найбільш популярною. На найближчому засіданні уряду має бути ухвалено рішення про її продовження у цьому році. Очікується, що вона запрацює з 1 лютого», - сказала Жовтяк.

За інформацією Служби зайнятості, торік за програмою «Власна справа» було подано майже 16 тис. заявок на отримання мікрогрантів. Позитивне рішення було прийнято щодо 3 321 заявки.

Загалом на створення або розвиток власного бізнесу в межах програми «Власна справа» з державного бюджету було виділено 543 млн грн, що дає змогу створити майже 9 тис. нових робочих місць.

«Серед тих, хто отримав мігрант, 61% є фізособами-підприємцями, які вже провадять свою діяльність і скористалися програмою для вдосконалення  та розвитку свого бізнесу. 12% - це юридичні особи, а 27% - фізичні особи, які досі  не займалися підприємницькою діяльністю. Але завдяки «Власній справі» вони зареєструють бізнес і почнуть роботу», - зауважила очільниця ДСЗ.

Як повідомлялося, у 2022 році за рішеннями уряду в межах проєкту "єРобота" фактично надано гранти 2530 отримувачам на загальну суму 1 555,09 млн грн. У тому числі мікрогранти на створення чи розвиток власної справи виплачено 2319 отримувачам на суму 542,72 млн грн, гранти переробним підприємствам - 178 отримувачам на суму 958,61 млн грн, гранти на садівництво - 30 отримувачам на суму 39,74 млн грн, гранти на розвиток тепличних господарств - трьом отримувачам на суму 14,02 млн грн.

На одне місце - дев'ять людей: у Держслужбі зайнятості розповіли про ситуацію на ринку праці

На українському ринку праці спостерігається значний дисбаланс попиту та пропозиції; на одне вільне місце претендують 9 безробітних.

Про це під час брифінгу в Укрінформі повідомила директор Державної служби зайнятості (ДСЗ) Юлія Жовтяк.

«Суттєвим залишається дисбаланс між попитом та пропозицією на ринку праці. Станом на 1 січня на одне вільне місце претендують 9 безробітних», - наголосила Жовтяк.

Загалом, за її словами, з початку повномасштабного вторгнення рф наша економіка втратила 2,4 млн робочих місць.

Жовтяк зазначила, що початку воєнних дій ДСЗ максимально спростила та автоматизувала ряд послуг, запровадила нові сервіси та працювала над реалізацією низки урядових програм.

Так, протягом 2022 року послугами Служби зайнятості скористалися понад 1 млн українців, статус безробітного мали 868 тис. осіб. Станом на січень 2022 року в статусі безробітного перебувають 178 тис. українців.

Наразі виплати з фонду страхування на випадок безробіття здійснюються протягом трьох місяців з моменту отримання статусу безробітного. Для людей передпенсійного віку - протягом року.

Нове робоче місце за допомогою ДСЗ знайшли майже 305 тис. наших співгромадян.

«Торік у нас скоротився фактичний термін перебування на обліку. Якщо раніше працевлаштування одного пошукача займало в середньому не більше 120 днів, при тому що на обліку можна було стояти рік, а для людей передпенсійного віку - і два роки, то в 2022-му ми знаходили роботу людям в середньому протягом 89 днів», - уточнила очільниця Служби зайнятості.

Як повідомлялося, за даними НБУ, обстріли та тривалі відключення електроенергії, а відтак послаблення економічної активності зумовили зменшення попиту на робочу силу. Зокрема, кількість вакансій станом на початок 2023 року була на 5-23% (за різними показниками сайтів пошуку роботи) нижчою пікового значення, зафіксованого у вересні 2022 року.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-