Операція зі звільнення Луганщини

Операція зі звільнення Луганщини

Укрінформ
12 січня, 13:00 - брифінг на тему: "Операція зі звільнення Луганщини".

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Сергій Гайдай - голова Луганської обласної військової адміністрації.

Ключові теми:

  • операція зі звільнення Луганщини;
  • злочини росіян у Луганській області;
  • пропаганда і гуманітарна ситуація на окупованих територіях.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Білогорівки Луганської області як населеного пункту вже не існує, але Сили оборони тримають позиції – Гайдай

ЗСУ тримають позиції в районі Білогорівки, хоча її вже як населеного пункту не існує.

Про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Там точаться достатньо серйозні бойові дії. Наші Сили оборони тримають позиції, вони їх навіть трішечки покращили і не дають можливості наступати окупаційним військам. Але і до цього, і після цього територію населеного пункту Білогорівка просто руйнували шаленими обстрілами, і досі його обстрілюють і важка артилерія, і танки, і авіабомби, і ракети. То ж на сьогоднішній день, на жаль, як населений пункт Білогорівка вже не існує», - розповів Гайдай.

За його словами, Білогорівка – це той населений пункт Лисичанської громади, де була проведена одна з найганебніших операцій російських військ. Вони хотіли зробити переправу через Сіверський Донець і розбудувати в Білогорівці плацдарм. Тричі їх там розбивали, близько ста одиниць ворожої техніки та п’ятисот бійців там залишилось, нагадав Гайдай.

Із Луганщини від початку повномасштабної війни виїхали 320 тисяч жителів – Гайдай

Від початку повномасштабної російської агресії із підконтрольної Україні території Луганщини виїхали 320 тисяч жителів.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«По всій території Луганської області, яка була під контролем України після часткової окупації 2014 року, офіційно проживало 650 тисяч жителів плюс 200 тисяч переселенців. Хоча по факту з тих 200 тисяч проживало десь тисяч сімдесят. Тобто ми можемо говорити, що до 24 лютого на території Луганської області, підконтрольній Україні, було десь 720 тисяч жителів. З них виїхало в евакуацію 320 тисяч», - зазначив Гайдай.

За його словами, люди поїхали в різні сторони, в тому числі в росію, частково в Європу, але переважна більшість оселилась в тих областях України, яких війна не торкнулась безпосередньо.

«Тепер в кожній області нашої країни проживають переселенці з Луганщини», - зауважив очільник ОВА.

Як повідомлялося, під ударами військ російської федерації минулої доби, 10 січня, перебували дев'ять областей України.

З окупованої Луганщини виїхати на контрольовану Україною територію можливо лише через рф – Гайдай

Для тих жителів окупованої Луганщини, хто бажає виїхати на контрольовану Україною територію, залишився єдиний напрямок – через російську федерацію.

Про це повідомив начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформі.

«Була можливість виїжджати жителям окупованої Луганської області за трьома напрямками. Наразі залишився єдиний – через рф. Але є проблема. Окупанти організували фільтраційні табори, де іноді тримають людей тижнями. Чоловіків не випускають узагалі – хіба що хтось десь дасть великого хабаря», - зазначив Гайдай.

За його словами, навіть жінки, які приїжджали на окуповану територію подивитись, що з їхнім житлом, звичайні цивільні жінки – розповідають, що їх тримали по кілька днів у підвалах.

«Після нашого бліцкригу на Харківщині і після того, як загарбники поставили на «стоп» пункт пропуску у Василівці на Запоріжжі, залишився один варіант – через російську федерацію. Але він небезпечний, дорогий і довгий. Тому що їхати треба десь три доби і витратити від 300 до 400 євро», - зауважив очільник Луганщини.

Як повідомляв Укрінформ, на Луганщині ЗСУ тримають позиції в районі Білогорівки, хоча її вже як населеного пункту не існує. Наші Сили оборони тримають позиції, вони їх навіть трішечки покращили і не дають можливості наступати окупаційним військам.

росіяни влаштували катівні на окупованих територіях Луганщини - Гайдай

Інформація про влаштовані російськими військовими катівні на території Луганщини вже підтверджується тими, хто через них пройшов.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Що стосується катівень, то, на жаль, є в нас інформація про існування таких на Луганщині. Люди, які туди потрапляли, кажуть, що навіть у фільмах жахів не бачили такого, що кати роблять з чоловіками й навіть із жінками. Перша інформація про катівні у нас була ще з Рубіжного. Тоді якраз проходила активна фаза бойових дій. Тепер уже є така інформація зі Старобільського району», - сказав Гайдай.

Він застеріг від ототожнення катівень і фільтраційних таборів.

«Фільтраційні табори знаходяться якраз на межі з російською федерацією. Хоча це дивно: якщо вони визнали «лнр» російською територією, то які можуть бути кордони? Там ретельно перевіряють зв’язки, інформацію в гаджетах. Займаються цим спеціально підготовлені люди, можливо, з ФСБ», - розповів очільник Луганщини.

Як повідомлялося, на звільнених територіях України правоохоронці виявили 54 катівні й зафіксували понад п'ять тисяч випадків тортур.

Рух спротиву на Луганщині діє результативно – Гайдай

Попри смертельну небезпеку, партизанський рух на Луганщині працює активно й дуже допомагає у боротьбі із загарбниками.

Про це заявив начальник Луганської обласної військової адміністрації під час брифінгу в Медіа Центрі Україна – Укрінформ.

«Я вважаю, що рух спротиву працює на Луганщині результативно, хоча навіть розклеювати листівки в окупованих містах – це смертельний ризик. А ми бачили, як деінде підриваються, чомусь, якісь машини з колаборантами. Ми бачили відео, як хтось підпалює штаби окупантів. Бачили, як підриваються залізничні колії», - наголосив Гайдай.

Він додав, що були зафіксовані факти спалення розподільчих шаф на залізничних перегонах, що зупиняло логістику на цих ділянках до тижня.

«Тобто партизанський рух діє достатньо активно і вдало. Реально нам люди дуже допомагають в нашій боротьбі з окупантами», - зазначив очільник Луганщини.

Як повідомив Укрінформ, від початку повномасштабної російської агресії із підконтрольної Україні території Луганщини виїхали 320 тисяч жителів.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-