Безпека у Новий рік: що треба знати про використання генераторів, пальників, освітлювальних приладів та піротехніки

Безпека у Новий рік: що треба знати про використання генераторів, пальників, освітлювальних приладів та піротехніки

Укрінформ
29 грудня, 14:00 - брифінг на тему: «Безпека у Новий рік: що треба знати про використання генераторів, пальників, освітлювальних приладів та піротехніки».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Роман Рудак - заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України; Олександр Хорунжий — пресофіцер ДСНС України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Ракетних ударів рф під час ранкової атаки зазнали 10 областей України - ДСНС

В Україні під час ранкової атаки російські ракети уразили 10 областей, унаслідок обстрілу пошкоджено 28 різних об’єктів, травмовано 5 осіб.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

«Щодо масованих ракетних ударів по Україні, то внаслідок них було уражено 10 областей, пошкоджено 28 об’єктів. З них 18 – це приватні житлові будинки, решта – об’єкти критичної інфраструктури... Унаслідок обстрілів у нас травмовано 3 чоловіків, 1 жінку і 1 дитину», - заявив Хорунжий.

За його словами, до ліквідації наслідків обстрілів від ДСНС було залучено близько 100 рятувальників і понад 15 одиниць техніки. Підключено 87 генераторів для забезпечення електроенергією об’єктів критичної інфраструктури та соціальних.

Речник ДСНС також поінформував, що у Києві до оперативно-координаційного центру служби надійшло повідомлення про влучання відразу за кількома адресами у чотирьох районах.

Зоурема, у Дарницькому районі внаслідок падіння уламка збитої ракети сталося займання та руйнування конструкції двоповерхового житлового будинку на площі 100 квадратних метрів, пожежу відразу ліквідовано. Крім того, відбулося руйнування покрівлі ще одного будинку. До прибуття рятувальних підрозділів було врятовано 2 особи, медики надали їм допомогу і госпіталізували. Також була госпіталізована 14-річна дівчина, яка і викликала рятувальників.

У Печерському районі уламки ракети впали на дитячий майданчик, а також іще за двома адресами. Жертв і потерпілих немає.

У Голосіївському районі уламки збитої ракети впали поряд із автомобілем, а у Солом’янському - на дах п’ятиповерхового житлового будинку. Минулося без жертв.

«Наразі на місцях іще працюють наші рятувальники. Вони проводять пошукові та аварійно-рятувальні роботи. Інформація щодо потерпілих по всій Україні уточнюється», - заявив Хорунжий.

Як повідомлялося, російські війська під час сьогоднішньої атаки застосували 69 ракет. Силами і засобами ППО знищені 54.

Водночас унаслідок атаки є певні пошкодження електромереж і об‘єктів генерації.

У ДСНС надали поради щодо безпечного поводження з ялинками вдома

У Державній службі України з надзвичайних ситуацій надали перелік порад громадянам щодо безпечного поводження з ялинками вдома.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Роман Рудак.

«Хочемо нагадати елементарні правила і норми, яких необхідно дотримуватися під час облаштування в оселях новорічної ялинки. Насамперед при їх облаштуванні потрібно розуміти, що штучна ялинка завжди більш схильна до займання», - сказав він.

Рудак наголосив, що громадянам категорично забороняється при облаштуванні ялинки прикрашати її такими засобами, як марля, вата тощо – тобто усіма засобами, які можуть швидко зайнятися.

Ялинку категорично заборонено прикрашати свічками. Також потрібно враховувати її розташування для того, щоб вона не заважала шляхам евакуації у випадку загоряння, додав він. Новорічна красуня має знаходитися не менше чим пів метра від обігрівачів, телевізорів, магнітофонів тощо. Окрім того, прикрашаючи ялинку електричними гірляндами, слід звернути увагу, щоб вони були сертифіковані. І обов’язково перевірити цілісність самої гірлянди, зазначив представник ДСНС.

Чиновник уточнив, що якщо на ялинці сталася пожежа, то людям, у першу чергу, не потрібно панікувати, а необхідно максимально швидко, якщо це можливо, вимкнути гірлянду з розетки, і спробувати самотужки загасити пожежу. При цих заходах потрібно розуміти, що штучну ялинку не можна гасити водою, її необхідно накрити сухою тканиною, яка при облаштуванні ялинки у людини має бути під рукою.

«Найкраще, щоб у вас в кімнаті знаходився вогнегасник. Живу ялинку можна гасити і тканиною, і заливати водою, і засипати піском. Якщо ви розумієте, що самотужки не в змозі погасити ці наслідки пожежі, то необхідно негайно викликати рятувальників за номером 101 - вони максимально швидко прибудуть і допоможуть», - порадив Рудак.

Відповідаючи на питання щодо поводження з піротехнікою, заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС заявив, що здебільшого всі правила поводження з піротехнікою прописані виробником на самій упаковці від піротехнічного засобу. На цих упаковках визначена відстань, на якій цей засіб потрібно облаштовувати, як закріплювати; безпечна відстань, на яку людям потрібно відійти; термін, на який не можна підходити до приладів піротехніки, а також вказана вікова заборона щодо цих засобів та інше.

«Але щодо піротехніки, петард насамперед потрібно знати елементарно просту річ – те, що під час воєнного стану в країні заборонено використовувати піротехнічні засоби. Все», - наголосив Рудак.

Як повідомляв Укрінформ, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький раніше наголошував, що у більшості регіонів України обласні військові адміністрації ухвалили рішення про заборону використання піротехнічних виробів. У Києві це наразі також заборонено. За його словами, відповідальність за порушення передбачена по декількох статтях КУпАП.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-