Медсестра, яка стала журналісткою: окупанти в Криму влаштували судилище над Іриною Данилович

Медсестра, яка стала журналісткою: окупанти в Криму влаштували судилище над Іриною Данилович

Укрінформ
28 грудня, 13:30 - пресконференція на тему: «Медсестра, яка стала журналісткою: окупанти в Криму влаштували судилище над Іриною Данилович».

Організатор: Центру прав людини ZMINA.

Учасники: Володимир Чекригін - заступник голови Кримської правозахисної групи; Броніслав Данилович - батько Ірини Данилович (онлайн-включення з Криму); Денис Чистіков - заступник постійного представника Президента України у Криму; Алім Алієв - заступник генерального директора Українського інституту, член виконавчої ради українського ПЕН-клубу, амбасадор кампанії #SolidarityWords за звільнення Ірини Данилович.

Модераторка: Тетяна Печончик - голова Центру прав людини ZMINA.

Довідково. У цей день окупаційна влада Криму планує винести вирок громадянській журналістці та активістці Ірині Данилович, яка працювала медсестрою у Коктебелі. Ще 29 квітня співробітники ФСБ викрали її та 13 днів утримували таємно, без доступу адвоката і повідомлення рідних, а згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. Журналістці загрожує до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч російських рублів штрафу. Нещодавно стало відомо, що Данилович били та душили співробітники ФСБ, а стан її здоров’я сильно погіршився.

Коротко. Під час пресконференції правозахисники прокоментують черговий політично мотивований процес, розкажуть, чому ця справа повністю сфабрикована та за що окупаційна влада переслідує Данилович й інших незалежних журналістів та активістів у Криму. Також йтиметься про жахливі умови утримання у СІЗО журналістки.

Додаткова інформація: Ірина Іванченко, 0997725667, ii@humanrights.org.ua

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн - включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 12:00 28 грудня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV та на фейсбук-сторінці Центру прав людини ZMINA.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

фсб передавало “свідкам” у справі Данилович матеріали, щоб вони не плуталися у показах — правозахисник

У справі громадської журналістки Ірини Данилович фсб передавало так званим “свідкам” обвинувачення матеріали, щоб вони не плуталися у показах.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив заступник голови правління "Кримської правозахисної групи" Володимир Чекригін.

“На цьому засіданні так звані “свідки” дійшли до того, що зачитували свої покази з листочків. Як з’ясувалося, їм передали матеріали справи співробітники фсб, щоб вони не плуталися в показах. Бо коли справу фальсифікують, вигадують із голови, з’являється багато нестиковок”, - зазначив Чекригін.

Він зауважив, що деякі так звані “свідки” обвинувачення взагалі не прийшли до “суду”, а “суддя” зачитала їхні покази. Окрім того, “суд” вирішив не вивчати так звані речові докази у цій “справі”, зокрема вибуховий пристрій, у зберіганні якого звинуватили Ірину Данилович.

Правозахисник зазначив, що “суд” відмовився викликати майже всіх свідків захисту.

“А єдине питання, яке було в “судді” до свідка захисту Сулеймана Кадирова, чи був він судимий та за якою статтею. Адже суддя прекрасно знала, що Сулейман Кадиров кілька років тому переслідувався за політичними мотивами, стосовно нього була сфальсифікована справа про коментарі у соцмережах”, - зауважив він.

На думку Чекригіна, долі людей в Криму насправді зараз вирішуються не в “судах”, а в катівнях, підвалах фсб, де з людей вибивають покази.

“Від того, наскільки на людину вдасться натиснути, чи вдасться змусити її щось підписати, буде залежати вирок... Дуже складно називати “судом” те, що зараз відбувається у справах політв’язнів у Криму. За останні роки ці процеси деградували настільки, що навіть судилищем їх не хочеться називати”, - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 28 грудня, підконтрольний росії Феодосійський міський “суд” оголосив “вирок” громадянській журналістці Ірині Данилович, яку викрало фсб і згодом звинуватили у виготовленні саморобного вибухового пристрою. Їй "присудили" 7 років колонії загального режиму і штраф.

Данилович російські силовики викрали 29 квітня дорогою з Коктебеля до Феодосії. Її утримували в приміщенні фсб, де тестували на поліграфі, душили, погрожували вивезти до лісу, якщо вона щось приховуватиме. Їй запропонували підписати порожні бланки в обмін на визволення. Після того, як Данилович це зробила, їй повідомили, що в її сумці знайшли вибухівку.

Батько Ірини Данилович назвав політично вмотивованим “судовий процес” щодо дочки

“Судовий процес” у Криму щодо Ірини Данилович був політично вмотивованим.

Про це заявив батько журналістки Броніслав Данилович під час пресконференції в Укрінформі.

Він зазначив, що в 70% матеріалів “справи” щодо Ірини Данилович йшлося про те, що вона нібито займалася шпигунською діяльністю.

“Але це абсурд. Якою вона могла володіти секретною інформацією? Як на шприц надіти голку чи як поставити крапельницю? Більше ніж вибухівці у цій справі приділяли увагу інформації в телефоні, ноутбуці, листуванні. Під час обшуків у будинку забрали всі телефони, намагалися знайти джерело інформації”, - сказав Броніслав Данилович.

При цьому, додав він, не було жодних натяків, що шукають вибухівку, наркотики: "Тому я вже тоді зробив висновок, що цей процес є політично мотивованим".

За словами батька Данилович, Ірина залишилася вірною Україні.

"Як громадянський журналіст вона проробила багато роботи за фактами обмеження прав журналістів, кримських татар. Коли у Криму почали зникати люди, вона виїжджала і працювала як журналістка, брала участь у судових засіданнях”, - зазначив батько Ірини Данилович.

Він також подякував українцям Криму, які підтримували його дочку, і порекомендував усім "перевіряти сумки".

"Бо там може виявитися щось на кшталт наркотиків, вибухівки, а потім нічого в цих судах не доведеш і отримаєш термін", - сказав Данилович.

Як повідомляв Укрінформ, заступник голови правління "Кримської правозахисної групи" Володимир Чекригін заявив, що у "справі" Ірини Данилович фсб передавало "свідкам" обвинувачення матеріали, щоб вони не заплуталися у свідченнях.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-