Оперативна безпекова та гуманітарна ситуації в Луганській області

Оперативна безпекова та гуманітарна ситуації в Луганській області

Укрінформ
26 грудня, 11:00 - брифінг на тему: "Оперативна безпекова та гуманітарна ситуації в Луганській області".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Сергій Гайдай -  голова Луганської обласної військової адміністрації (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

ЗСУ Кремінну ще не взяли, але ворог відвів звідти командування угруповання до Рубіжного – Гайдай

Командування групи окупаційних військ рф під тиском Сил оборони України відійшло з Кремінної до Рубіжного, що на 15 кілометрів південніше від лінії фронту. Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив у понеділок начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Те, що наші військові вже звільнили Кремінну або хоча б зайшли на її околиці – не відповідає дійсності, але бойові дії йдуть поблизу міста. І можу сказати, що військове командування певної ланки, яке знаходилося в Кремінній, тепер переміщене в Рубіжне», - заявив Гайдай.

Відповідаючи на питання ведучого, наскільки росіяни спроможні сьогодні організувати контрнаступ у бік Лимана, він підтвердив, що такі плани в них були, але їх зірвали наші воїни.

«Такі плани в них були, але, завдячуючи українському командуванню, яке розуміло їхні плани й бачило всю мапу військових подій – Сили оборони України зашкодили окупаційним військам втілити їхні задуми в життя. Контрнаступу в них не вийшло. Але резерви вони все одно підтягують», - зазначив очільник Луганської ОВА.

Як раніше повідомляв Укрінформ, росіяни продовжують зазнавати значних втрат на Луганщині. Так, до шпиталю в Старобільську за останній час доставлено близько 50 важкопоранених військовослужбовців ворога. Не краща для противника ситуація і в Біловодську. Туди завезли більше сотні військових рф. При цьому місцеві звернутися до лікарні практично не мають змоги.

На деокупованих територіях Луганщини ситуація вкрай важка – Гайдай

У селах на деокупованій частині Луганщини ситуація критична через постійні обстріли російської артилерії.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Якщо говорити про деокуповані території, то ситуація там вкрай важка, тому що, на жаль, не припиняються обстріли цих населених пунктів. Іноді доводиться евакуювати поранених місцевих жителів. Все, що стосується підвезення гуманітарних продуктових наборів – ми цим місцеве населення забезпечуємо. Зараз забезпечуємо побутовою хімією, певними ліками та наборами для легких ремонтів», - зазначив Гайдай.

Він нагадав про недавню поїздку в село Невське разом із керівником Укрпошти.

«Ми були навіть уже з Ігорем Смілянським і його командою в Невському, і навіть видавали допомогу від Червоного хреста і пенсії, але все одно важко, тому що обстріли не припиняються», - наголосив очільник Луганщини.

Як повідомляв Укрінформ, за фактом пошкодження приватного домоволодіння та руйнування господарчої споруди внаслідок обстрілів окупаційними військами рф с. Невське слідчі відкрили кримінальне провадження за ст. 438 ККУ (Порушення законів та звичаїв війни).

Замість відновлення опалення, загарбники підвозять до багатоповерхівок Сєвєродонецька дрова – Гайдай

Загарбники сподіваються, що взимку населенню великих окупованих міст на Луганщині достатньо буде дров.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Та територія, де проходила активна фаза бойових дій – міста Рубіжне, Сєвєродонецьк – там ситуація жахлива. Окупанти й колаборанти не підготували міста до опалювального періоду. Вони так, для проформи, показують – хоча для нас це дикі речі – підвозять дрова до багатоповерхових будинків. Правда, роблять вони це один-два рази, і далі – все», - наголосив Гайдай.

За його словами, у містах майже зникли дерева.

«У містах уже закінчуються дерева, тому що саме дровами обігрівають свої помешкання місцеві жителі. А ходити в лісосмуги чи в ліси смертельно небезпечно, бо там усе заміновано. Тому зрізають, рубають дерева саме у великих містах», - зазначив очільник області.

Як повідомлялося, у Сєвєродонецьку й Рубіжному пошкоджено або повністю зруйновано близько 85 відсотків житлового фонду, практично не діють підприємства комунальної сфери, окрім т. зв. Старого міста, зведеного у 1950-60-х роках.

Для будівництва житла для ВПО на Закарпатті гроші є, але головні зусилля будуть спрямовані на відновлення Луганщини – Гайдай

Тимчасове житло за рахунок Червоного Хреста буде побудоване для ВПО з Луганщини на Закарпатті, але основні кошти обладміністрація спрямує на відновлення житла в Луганській області.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Модульне містечко для ВПО на Закарпатті поки що не будується, але цей проєкт вже знаходиться в стадії реалізації. Уже навіть є зарезервовані кошти від Червоного Хреста, 2 мільйони доларів. Від Закарпатської обласної адміністрації є банк землі. Про цей проєкт можна сказати, що він достатньо швидко буде реалізований. Звісно, що буде проводитись певний відбір, і квартири будуть надані в першу чергу багатодітним родинам, людям з інвалідністю», - запевнив Гайдай.

Він уточнив, що житла в містечку на всіх не вистачить – тільки для певних категорій переселенців, і буде воно тимчасовим.

«Можливо, на рік, можливо – на два, три. Все буде залежати від того, як швидко ми деокупуємо територію Луганської області. Не так багато будуватиметься таких містечок, тому що всі закумульовані обласною адміністрацією кошти, а це майже 1,7 мільярда, ми резервуємо для відновлення саме інфраструктури й будинків у Луганській області», - наголосив очільник ОВА.

Як повідомляє Луганська обласна військова адміністрація, всього в Україні зареєстровано 140 тисяч луганчан, які покинули територію області. З них понад 35 тис. було евакуйовано у період активних бойових дій та з початку деокупації. Ті, хто не мав власного транспорту, безоплатними евакуаційними рейсами відправлялись до безпечних регіонів України. Кожному надали прихисток.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-