Кримська світлиця - 30 років: боротьба за Український Крим триває

Кримська світлиця - 30 років: боротьба за Український Крим триває

Укрінформ
27 грудня, 12.00 - публічний захід на тему: "Кримська світлиця - 30 років: боротьба за Український Крим триває".

Організатори: Державний комітет телебачення і радіомовлення України, засновники газети "Кримська світлиця": Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка, громадська організація "Кримський центр ділового та культурного співробітництва "Український дім" за сприяння та підтримці Крайової Ради Українців Криму та Організації Українських Націоналістів.

Учасники: Богдан Червак - перший заступник Держкомтелерадіо України; Андрій Щекун - головний редактор газети «Кримська світлиця»; Павло Мовчан - голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка; Сергій Ковальський - представник КРУК (Крайова Рада Українців Криму).

Довідково. «Кримська світлиця» - всеукраїнська літературно-художня і публіцистична газета, що видається з 31 грудня 1992 року. Єдине державне україномовне друковане видання Криму.

В травні 2015 року було припинено випуск газети в друкованому вигляді  через окупацію Кримського півострова. В 2016 році відновила щотижневий випуск друкованого варіанту газети в місті Києві.

У 2018 році редакція газети реорганізувалася та в 2019 році отримала нове свідоцтво про державну реєстрацію друкованого ЗМІ. Засновниками газети є Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка та громадська організація «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український дім»».

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ:  anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 11:30 27 грудня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Українізація Криму після деокупації має бути тотальною - журналіст Семена

Українізація Криму після деокупації півострова має бути тотальною, і одну з центральних ролей у цьому процесі мала би відігравати газета "Кримська світлиця".

Таке переконання висловив заступник головного редактора цього видання у 1992-1993 роках, політв’язень Кремля заслужений журналіст України Микола Семена під час круглого столу в Укрінформі до 30-річчя газети.

“російськомовні газети, які підтримували окупацію Криму, мають бути негайно закриті, українізація Криму має бути тотальною і дуже активною. І в центрі цієї інформаційної бульбашки, яка існуватиме в Криму, я бачу “Кримську світлицю”, вона повинна стати головною суспільно-політичною газетою на півострові, порушувати питання українізації, української освіти, реінтеграції Криму в українське суспільство”, - переконаний Семена.

Він нагадав, що перший номер “Кримської світлиці” вийшов 30 років тому, 27 грудня 1992 року. Газета мала величезну підтримку серед українців Криму, а також української діаспори Австралії, Канади, США. Водночас частина кримської громадськості, за словами Семени, поставилась вороже до випуску “Кримської світлиці”, а її головний редактор Олександр Кулик зазнавав тиску.

Водночас журналіст зауважив, що розроблена тоді програма діяльності “Кримської світлиці" фактично не була втілена в життя. Адже вона задумувалася як всеукраїнська громадсько-політична газета. Її видавали щотижня, а загалом планувалися два-три випуски на тиждень, згодом - щоденні випуски.

"Ми хотіли, щоб “Кримська світлиця” стала першою газетою - опорою української влади та українського громадськості в Криму. Я не хочу сказати, що перетворення “Кримської світлиці” із громадсько-політичної газети в художньо-публіцистичну було помилкою. Це було закономірно, бо через малі сили, які в нас тоді були, через переслідуваннями з боку російськомовних ЗМІ, які відчували, що “Кримська світлиця” буде для них сильним конкурентом, виконати ту програму було неможливо... Ми маємо робити все, щоб ця програма була виконана після деокупації Криму”, - зауважив Семена.

Кримська світлиця» - всеукраїнська літературно-художня і публіцистична газета, що видається з 31 грудня 1992 року. Єдине державне україномовне друковане видання Криму.

У травні 2015 року було припинено випуск газети в друкованому вигляді через окупацію Кримського півострова. У 2016 році відновила щотижневий випуск друкованого варіанту газети в місті Києві.

У 2018 році редакція газети реорганізувалася та в 2019 році отримала нове свідоцтво про державну реєстрацію друкованого ЗМІ. Засновниками газети є Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка та громадська організація «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український дім»».

Повернемося в деокупований Крим разом із “Кримською світлицею” - головний редактор газети

На Кримський півострів після деокупації повернеться газета “Кримська світлиця”, яку нині випускають на материковій Україні. Про це під час круглого столу в Укрінформі, присвяченому 30-річчю газети “Кримська світлиця”, зазначив її головний редактор Андрій Щекун.

“Газета виходить двічі на тиждень завдяки громадській підтримці, зокрема з боку посольств США, Великобританії. Ми з усією відповідальністю тримаємо цей прапор. Ми повернемося в деокупований Крим разом із “Кримською світлицею”, - зазначив Щекун.

Історик Андрій Іванець зауважив, що газета “Кримська світлиця” є своєрідним символом української громади в Криму, яка наразі потерпає від дискримінації.

“Ми наближаємося до моменту, коли Крим може бути звільнений. Чи достатньо підготовлена політика держави задля захисту інтересів української громади Криму? На жаль, знакова для української громади Криму газета наразі тримається на ентузіазмі головного редактора та колективу. Це викликає занепокоєння”, - зауважив Іванець.

Представник Крайової ради Українців Криму Сергій Ковальський додав, що “Кримська світлиця” - єдине друковане видання Криму, яке завжди стояло на принципах державності.

“Це як прапор українства у Криму. На звільнених територіях чи не єдиним джерелом інформації є газета. І ми маємо зробити все, аби разом із українським воїном, який звільнятиме Крим, на півострів заходила інша зброя, яка повертатиме душі кримчан додому, в Україну. Це завдання має виконати “Кримська світлиця”, - вважає Ковальський.

Як повідомлялося, начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що Україна поверне тимчасово окупований Крим комбінованим шляхом — військовою силою та дипломатією.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-