Український інформаційний фронт: уроки, висновки, перемоги

Український інформаційний фронт: уроки, висновки, перемоги

Укрінформ
22 грудня, 15:00  - панельна дискусія на тему: «Український інформаційний фронт: уроки, висновки, перемоги».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери:  Максим Майоров - експерт Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Тарас Шевченко - заступник міністра культури та інформаційної політики;  Діана Дуцик - засновниця й виконавча директорка ГО «Український інститут медіа та комунікації»; Марина Воротинцева - старший аналітик Центру протидії дезінформації при РНБО;  Алекс Куеро - речник «Репортерів без кордонів» в Україні.

Ключові питання: 

  • Сила у правді: як ефективно боротися з дезінформацією.
  • Професія «репортер»: як журналісту на війні не перетворитися на пропагандиста.
  • Виклик № 1: як уникнути перетворення війни на інформаційну рутину.
  • Уроки війни: чим і як Україна може поділитися зі світом.
  • Ефект доміно: як російсько-українська інформаційна війна вплине на весь світ.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Експерти обговорили механізми боротьби з російською дезінформацією

В Україні за 11 місяців проведена велика робота з протидії російській дезінформації. Також за цей час зроблено певні висновки та виявлено проблематику.

Про це йшлося під час панельної дискусії “Український інформаційний фронт: уроки, висновки, перемоги” в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

Заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко розповів про роботу МКІП з протидії дезінформації — це трансляція телемарафону, створення медіацентру в інформагентстві “Укрінформ”, робота Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки тощо.

“Марафон "Єдині новини" є надважливою складовою інформаційного простору України. Із 24 лютого він об'єднав понад 2 тисяч медійників, проведено 8 тисяч годин роботи марафону, підготовлено понад 9 тисяч сюжетів. Марафон залишається доцільним і буде таким. Також продовжив цілодобову роботу Укрінформ. В медіацентрі було проведено 300 конференцій та брифінгів. На сайті - понад 700 млн переглядів за 11 місяців роботи. Окрім цього, є успіхи у санкційній політиці. Це запровадження санкцій проти медійників і публічних осіб росії та блокування російських каналів”, - сказав Шевченко.

Водночас експерт Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Максим Майоров зазначив, що інформаційна битва нелегка, адже масштаби російської пропаганди величезні.

“Боротися проти російської пропаганди — це марна справа, бо масштаб, потоки та можливості російської дезінформації настільки величезні, що заглушити це Україна не має чим. І, власне, курс на те, що ми говоримо завжди правду, можливо, він є програшним. Тому що правда не завжди виграшна. Маніпуляції і брехня краще заходять аудиторії. І нарешті, чим більше ми боремося з дезінформацією, тим більше ми привертаємо до неї уваги. Ми розуміємо, що частково рація у всьому цьому є”, - сказав Майоров.

Однак він додав, що оперувати правдою — означає завоювати довіру громадян. А отже, це правильна стратегія для українського медіапростору.

У свою чергу старший аналітик Центру протидії дезінформації при РНБО Марина Воротинцева додала, що росія прагне викривити інформаційну ситуацію. І це головна мета ворожої пропаганди.

“Головна наша мета — це протидіяти пропаганді на системному рівні. Точкове спростування міфів та фейків схоже на вступ у дискусію, і це безкінечний процес. Але ми усвідомлюємо, що ми дискутуємо не з реальними людьми, що головна мета російської пропаганди — повністю імітувати соціальну дискусію в Україні. Таким чином повністю викривляється інформаційна ситуація і соціальний процес. У 2014 році росія зробила це в Луганській і Донецькій областях за допомогою “вконтакте” та “одноклассники”, через медіа і телеканали. Вони повністю відключили там Україну і зробили свій замкнений світ”, - зазначила аналітик.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні готують базу даних пропагандистів рф, які закликають до геноциду.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-