Якою буде Україна після війни: презентація думок українців

Якою буде Україна після війни: презентація думок українців

Укрінформ
23 грудня, 12:30 - презентація результатів опитування "Післявоєнне майбутнє України".

Організатори: Харківський інститут соціальних досліджень; Центр прав людини ZMINA.

Учасники: Андрій Черноусов – провідний експерт Харківського інституту соціальних досліджень; Альона Луньова – адвокаційна директорка Центру прав людини ZMINA; Дар’я Свиридова – експертка Коаліції "Україна. П'ята ранку"; Ірина Іванченко - медіаменеджерка ZMINA, модераторка.

Опитування "Післявоєнне майбутнє України" провів Харківський інститут соціальних досліджень (ХІСД).

Теми до обговорення:

  • Якою має бути перемога України та чи вірять українці у повернення всіх окупованих територій під контроль держави?
  • Як українці ставляться до громадян, які співпрацювали з окупаційною владою?
  • Яким має бути післявоєнне правосуддя?
  • Чи можливі, на думку опитаних, післявоєнні конфлікти між різними категоріями українців?
  • Що стане головним викликом для громадян після перемоги та з якими наслідками війни доведеться боротися? 

Додаткова інформація за тел.: 0997725667, e-mail: ii@humanrights.org.ua (Ірина Іванченко)

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ:  anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 12:00 23 грудня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Онлайн-трансляція заходу буде доступна на фейсбук-сторінках організаторів – ZMINA та ХІСД.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

На думку 78% респондентів Україна не має йти на жодні компроміси заради завершення війни — опитування

За результатами опитування “Післявоєнне майбутнє України”, проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень (ХІСД), 78% респондентів вважають, що Україна не має йти на жодні компроміси заради завершення війни.

Про це під час презентації результатів опитування в Укрінформі повідомив провідний експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов.

“Одне з перших і головних питань, яке нас хвилює, і хвилює багато кого, це здатність і віра в те, що Україна поверне всі тимчасово окуповані, або, як кажуть, захоплені території. Так от, переважна більшість українців — 89% вважає, що це станеться неодмінно”, - сказав Черноусов.

За його словами, лише незначна частина в межах 6% сумнівається в тому, що це відбудеться.

“Чи є якісь компроміси, які ви готові сприйняти для того, щоб досягти миру? 78% українців кажуть, що не треба йти на жодні компроміси”, - зауважив експерт.

На запитання, що для людини особисто означає перемога України у війни, 57% відповіли: повернення до кордонів 1991 року, 21% вважають перемогою, коли Україна стане визнаним лідером у Східній Європі.

Згідно з опитуванням, для 8% респондентів перемога - повернення до кордонів 24 лютого 2022 року, і ще для 8% - розпад росії на декілька держав.

Також, згідно з результатами, 75% респондентів вважають, що окупація Криму є частиною війни з росією.

“Взагалі риса цього дослідження, я б сказав, вона така категорична, тобто по більшості доленосних питань українці демонструють унікальну єдність”, - підкреслив Черноусов.

Опитування "Післявоєнне майбутнє України" провів Харківський інститут соціальних досліджень (ХІСД) у період із 5 листопада до 24 листопада 2022 року. Опитано 3018 респондентів по всіх регіонах України. Загальна похибка не більше 2%.

Держава має визначитися, які категорії осіб є постраждалими від агресії рф, щоб це не стало післявоєнним викликом — експерт

Україна вже має визначитися, які категорії осіб є постраждалими внаслідок збройної агресії російської федерації, щоб це не стало післявоєнним викликом.

Про це адвокаційна директорка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова сказала в Укрінформі під час презентації результатів опитування "Післявоєнне майбутнє України".

Згідно з результатом опитування, на думку 59% респондентів відновленню України після закінчення війни будуть заважати занадто важкі пошкодження інфраструктури, ще 59% вважають, що заважатиме корупція, на думку 49% такою перепоною стане нестача коштів у бюджеті.

Водночас 45% опитаних вважають, що найбільшим викликом для України після закінчення війни буде велика кількість постраждалих від російської агресії.

“Мені здається, це також про те, що люди в Україні розуміють: велика кількість постраждалих насправді є викликом для України. Хоча наразі немає визначення, які категорії можуть вважатися постраждалими, які можуть претендувати на компенсацію, певні відшкодування від держави. Разом з тим бачимо, що майже кожен другий розуміє, що це насправді виклик”, - прокоментувала Луньова.

За її словами, “перед державою також постає завдання — визначитися з тим, які категорії осіб є постраждалими, забезпечити їм можливу підтримку і допомогу, щоб це не стало післявоєнним викликом”.

“Ми вже зараз маємо розробляти рішення для того, щоб допомагати особам, які постраждали внаслідок збройної агресії росії проти України. Це може бути частина того, що російська федерація потім нам виплатить, чи активи, які будуть конфісковані, через них компенсація проводитиметься. Але до того держава має зробити свою домашню роботу і напрацювати механізми, як ця компенсація виглядатиме”, - вважає Луньова.

Водночас на думку 23% респондентів відновленню України заважатиме загроза нової війни з боку росії, 18% - проблеми повернення військових до мирного життя, 15% - велика кількість населення, яке виїхало за кордон, 14% таким чинником назвали екологічні проблеми, 12% - погіршення криміногенної ситуації в країні, 5% - занадто сильну концентрацію влади, 2% - самоцензуру в медіа.

Опитування "Післявоєнне майбутнє України" провів Харківський інститут соціальних досліджень (ХІСД) у період із 5 листопада до 24 листопада 2022 року. Опитано 3018 респондентів по всіх регіонах України. Загальна похибка не більше 2%.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-