Заснування державної нагороди для іноземців, які захищають Україну

Заснування державної нагороди для іноземців, які захищають Україну

Укрінформ
21 грудня, 13:00 - презентація народної відзнаки для іноземців «За нашу і вашу свободу».

Організатор: ВТО «Орден».

Учасники: Олександр Сопов - автор 14 знаків державних нагород України, модератор; Олекса Сокіл - військовий капелан; Ігор Гордійчук -  Герой України; представники посольств та громадських організацій. 

Коротко.  Учасники заходу презентують громадську нагороду «За нашу і вашу свободу», якою будуть нагороджувати бійців Інтернаціонального легіону.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ обов’язкова: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 12:30 21 грудня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

ВТО "Орден" ініціює заснування нагороди для іноземців, які захищають Україну

Виробничо-творче об'єднання "Орден" пропонує заснувати громадську нагороду «За нашу і вашу свободу», якою будуть нагороджувати бійців Інтернаціонального легіону, що нині захищають Україну від російських загарбників. Презентація відзнаки для іноземців відбулася у пресцентрі Укрінформу.

"Наше завдання - вшанувати кожного, аби ніхто не був забутий. Бо нова воєнна історія пишеться саме зараз. Імена цих людей золотими літерами мають бути закарбовані",- сказав Герой України Ігор Гордійчук.

Як наголосив військовий капелан Олекса Сокіл, наразі держава не зробила відповідної відзнаки для громадян інших держав, які боронять Україну, тому це мають зробити самі українці, бо "ми вміємо бути вдячними, вміємо пам'ятати та протягувати руку у відповідь".

"Я готовий дивитися в очі матерям, дружинам, дітям, як би це не було важко та боляче. Я хотів би потиснути руку батькові, який втратив дитину за майбутнє моєї дитини. Я втратив кількох друзів, які не були українцями. І це для мене вже стало навіть особистим питанням. Не намагаюся на себе перетягнути роль держави або роль влади у жодному разі. Якщо держава пообіцяє це зробити (відзначити бійців Інтернаціонального легіону - ред.), я вважатиму це позитивом. Але сьогодні це робимо ми", - сказав військовий капелан.

За словами автора 14 знаків державних нагород України Олександра Сопова, який брав участь у розробці, планується, що першими громадськими нагородами «За нашу і вашу свободу» на початку січня 2023 року будуть відзначені посмертно іноземці, які захищали українську землю від російських загарбників. Живих бійців буде відзначено пізніше.

Сопов підкреслив, що вперше в історії нашої країни кожна з цих нагород буде підписана. На ній викарбують ім'я та прізвище того захисника, які загинув за Україну, а згодом й імена іноземців, які живими повернуться з цієї розв'язаної росією війни. "Такого ще не було. Світ знає такі приклади. Зокрема, Велика Британія, США, а зараз це буде й Україна",- додав Сопов.

"Ми виставили нормальні строки для того, щоб кожен командир зміг подати імена тих, хто гідний відзнаки. Все це має бути зроблено із честю, а не абияк. Це одна з умов створення та подальшого існування цієї відзнаки",- підкреслив військовий капелан а Сокіл.

16 березня 2000 року була створена неформальна творча спілка «Орден», яка 7 березня 2012 року перетворилася на виробничо-творче об’єднання «Орден». Задачею колективу є виведення української фалеристики на передові позиції у світі.

За роки існування об'єднання розробило ескізи 12-ти знаків державних нагород України, серед яких вищий орден України — Oрден Свободи. Було створено ескізи та виготовляється понад 200 офіційно затверджених відомчих заохочувальних відзнак нашої країни, а також понад 120 відзнак органів місцевого самоврядування. Створено єдиний Реєстр стрічок до державних нагород та відомчих заохочувальних відзнак України, безкоштовно нагороджено понад 13 тис. достойних людей.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-