Мобілізація в Україні: подальші плани щодо її тривалості

Мобілізація в Україні: подальші плани щодо її тривалості

Укрінформ
19 грудня, 12:00 - брифінг на тему: «Мобілізація в Україні: подальші плани щодо її тривалості». 

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Роман Горбач - начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Мобілізація триває планово, ніяких нових хвиль не передбачається — представник командування Сухопутних військ

Українське військове керівництво володіє повною інформацію щодо мобілізаційного потенціалу ворога та проводить власні мобілізаційні заходи планово, починаючи з 24 лютого. У ЗСУ ніяких нових хвиль мобілізації після Нового року не передбачається.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України Роман Горбач.

“З 24 лютого цього року йде мобілізація у нас. Вона оголошена указом Президента України і навіть з самого початку ніяких хвиль мобілізації не було. Так, дійсно, на першому етапі більше людей було призвано за мобілізації, потім постійно знижувались показники і зараз вони на набагато нижчому рівні, ніж на початку”, - повідомив Громов.

Він зазначив, що цифри призову мобілізованих залежать від ситуації на фронті.

“Всі ці показники по кількості особового складу є плановими, вони прораховуються Генеральним штабом, і планово здійснюється мобілізація Територіальними центрами комплектування. Говорити, що після Нового року буде чергова хвиля, не можна. Всі ці фактори, які впливають, давно враховані. І той фактор, що в росії пройшла мобілізація і призвано від 200 до 300 тисяч громадян, враховано. Тому зараз ми працюємо відповідно плану і ніяких хвиль не передбачається”, - зазначив Горбач.

Відповідаючи на запитання, яких спеціальностей наразі найбільше потребують Сили оборони, Горбач повідомив, що всі спеціальності потрібні для комплектування ЗСУ, але першочергово йдеться про стрільців, зв'язківців, шифрувальників та ін.

Також він зазначив, що першими мобілізують тих, хто має досвід військової служби та участі в АТО. Крім того, призивають і громадян, які не проходили військову службу, однак ця категорія проходить навчання у навчальних центрах мінімум один місяць. Далі - в залежності від складності спеціальності, цей термін може бути продовжений.

Підсумовуючи сказане, Горбач уточнив, що мобілізація як до, так і після Нового року буде проводитись.

“Мобілізація проходить постійно, щоденно, планово. Ми як і до Нового року призиваємо громадян на військову службу, точно так же будемо призивати і після Нового року. Можливо, будуть якісь коригування у планах, тому що мобілізація - це дуже складна система”, - наголосив Горбач.

Як повідомляв Укрінформ, 14 грудня заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що наступна хвиля мобілізації в Україні залежатиме від ситуації на фронті. За її словами, окрім компенсації втрат, у Збройних силах України є потреба у відновленні тих військових, які отримали поранення, а також у заміні тих, хто воює від початку агресії.

“Бронь” щодо мобілізованих погоджується на рівні Мінекономіки та Міноборони - представник Сухопутних військ ЗСУ

Рішення щодо громадяни, які не підлягають мобілізації, оскільки більшу потребу становлять в цивільному житті, приймається на рівні Мінекономіки та Міноборони, що формують відповідні списки.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України Роман Горбач.

“Все це через профільне міністерство (Міноборони — ред.) піднімається до Міністерства економіки, на підставі чого після узгодження з Міністерством оборони по кожному прізвищу окремо приймається окреме рішення. Видається наказ Мінекономіки зі списками, і на підставі цього наказу уже Територіальні центри комплектування на місцях здійснюють бронювання цих громадян. Але все це має бути обґрунтоване по кожному громадянину окремо”, - пояснив Горбач.

Як повідомляв Укрінформ, українське військове керівництво володіє повною інформацію щодо мобілізаційного потенціалу ворога та проводить власні мобілізаційні заходи планово, починаючи з 24 лютого. В ЗСУ ніяких нових хвиль мобілізації після Нового року не передбачається.

Жодних особливостей по регіонах щодо мобілізації немає — представник командування Сухопутних військ

Жодних регіональних особливостей щодо мобілізації громадян до лав Сил оборони України немає.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України Роман Горбач.

“Ніяких особливостей немає. Єдина особливість — по наявності мобілізаційного ресурсу, тобто людей відповідних спеціальностей у даних регіонах”, - зазначив Горбач.

Він пояснив, що і в мирний час у кожному територіальному центрі комплектування проводився облік військовозобов'язаних, де було чітко вказано, де і який мобілізаційний ресурс є в наявності. Тож наразі таким центрам надається завдання щодо призову конкретного спеціаліста в конкретних час.

Також Горбач відзначив, що не існує жодних особливостей і стосовно деокупованих територій.

“Громадянин, який навіть є ВПО, має прибути до нового регіону, стати на військовий облік, там на нього заводиться особова справа, і він на тих же самих підставах, що і місцеві жителі, підлягає мобілізації”, - додав Горбач.

Відповідаючи на запитання щодо “ухилянтів”, він повідомив, що вони є, однак їх число несуттєве.

“Звичайно, є категорія, яка ухиляється не тільки від проходження служби, а й навіть від уточнення військових облікових даних, коли викликають громадян, дехто з них ухиляється. Так, такі категорії є, але ця цифра не дуже значуща, їх не так багато”, - зазначив Горбач.

Як повідомляв Укрінформ, 6 грудня міністр оборони Олексій Резніков заявив, що наразі не стоїть питання додаткової мобілізації, оскільки у Збройних силах України достатньо людей, але потрібна зброя.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-