Позашкільна освіта – 2022: десять звершень

Позашкільна освіта – 2022: десять звершень

Укрінформ
21 грудня, 11:00 - пресконференція на тему: «Позашкільна освіта – 2022: десять звершень».

Організатори: Міністерство освіти та науки України, Міжнародна асоціація позашкільної освіти, Державна служба якості освіти України, НПУ імені М.П. Драгоманова, кафедра позашкільної освіти, науково-дослідна лабораторія теорії та методики позашкільної освіти, видавнича група «Шкільний світ».

Учасники: Олена Биковська – президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти, завідувач кафедри позашкільної освіти НПУ імені М.П. Драгоманова, голова Громадської Ради при Державній службі якості освіти України, доктор педагогічних наук, професор; Олег Дубіш – перший віцепрезидент Польсько-Української господарчої палати;  Євген Красняков – народний депутат України ІІ та III скликань, головний консультант секретаріату Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;  Ірина Малигіна – консультант секретаріату Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій; Марина Мосієнко – директор видавничої групи «Шкільний світ», кандидат філологічних наук;  Вадим Овчаренко – начальник відділу позашкільної освіти та виховної роботи Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України; Оліфер Дарка – прессекретар Президентського Фонду Леоніда Кучми «Україна»; Олександр  Якименко  - перший заступник Голови Державної служби якості освіти України; Ганна Суркова – директор Комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості», керівник Кіровоградського відділення МАПО; Олена Рудика – директор  директор комунального закладу «Центр науково-технічної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради, керівник Херсонського відділення МАПО.

Коротко. Професійна і громадська спільнота за ініціативи Міжнародної асоціації позашкільної освіти у співпраці з партнерами вже традиційно щорічно у грудні підводять підсумки у сфері позашкільної освіти України, нагороджуючи видатних постатей, організації та найкращі заклади позашкільної освіти.

Під час заходу будуть презентовані основні звершення позашкільної освіти у 2022 році, які отримують відзнаки «Партнерство позашкільної освіти – 2022» та «Лідер позашкільної освіти – 2022».

Основні звершення позашкільної освіти України 2022 року будуть представлені у 10 номінаціях: «Державно-громадське і регіонально-громадське партнерство позашкільної освіти», «Знакові події позашкільної освіти», «Розширення медіапростору позашкільної освіти», «Міжнародне партнерство позашкільної освіти», «Професійна підготовка педагогів позашкільної освіти», «Підвищення якості позашкільної освіти», «Новації позашкільної освіти», «Громадська активність позашкільної освіти», «Ювілеї позашкільної освіти», «Успішні проекти позашкільної освіти».

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ обов’язкова: pouo@ukr.net

Акредитація триватиме до 10:30 21 грудня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Відзначено цьогорічних переможців у галузі позашкільної освіти

Спільнота позашкільної освіти відзначила активних діячів та організації галузі, які активно працювали у 2022 році.

Переможців відзначали на пресконференції "Позашкільна освіта-2022: Десять звершень" в Укрінформі.

Президентка Міжнародної асоціації позашкільної освіти, завідувач кафедри позашкільної освіти НПУ імені М.П. Драгоманова і голова Громадської Ради при Державній службі якості освіти України Олена Биковська зазначила, що цей рік показав величезну працездатність українських освітян.

“Сьогоднішня подія — інша. Адже проходить вона у 301-й день широкомасштабної війни, коли життя кожного українця змінилося, коли шкільна і позашкільна освіта змінилися. Цей воєнний рік показав неймовірну працездатність освітян-позашкільників. Цей воєнний рік показав неймовірну злагодженість українського суспільства. Тому сьогодні ми хотіли би висловити вдячність кожному педагогу, учню, кожному управлінцю, засновнику, громадському діячу, кожному небайдужому, хто сьогодні підтримує дітей нашої держави у сфері позашкільної освіти. І ми пишаємося, що в цих надзвичайно складних умовах позашкільна освіта міцно тримає освітянський фронт”, - наголосила Биковська.

Основні звершення позашкільної освіти України 2022 року були представлені у 10 номінаціях: «Державно-громадське і регіонально-громадське партнерство позашкільної освіти», «Знакові події позашкільної освіти», «Розширення медіапростору позашкільної освіти», «Міжнародне партнерство позашкільної освіти», «Професійна підготовка педагогів позашкільної освіти», «Підвищення якості позашкільної освіти», «Новації позашкільної освіти», «Громадська активність позашкільної освіти», «Ювілеї позашкільної освіти», «Успішні проєкти позашкільної освіти».

Відзнаку “Партнерство позашкільної освіти-2022” отримали віцепрем’єрка та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, Міністерство освіти і науки України, Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, Президентський Фонд Леоніда Кучми «Україна», Державна служба якості освіти України, Національне агентство із забезпечення якості освіти, Польсько-Українська господарча палата, Інститут модернізації змісту освіти, Українсько-Польська медіаплатформа.

У номінації “Знакова подія в позашкільній освіті-2022” відзначено перемогу збірної команди України юних техніків у Чемпіонаті світу з авіамодельного спорту.

Також нагороди отримали позашкільні навчальні заклади з усієї України, які продовжують працювати — не лише виховують учнів, а й мають активну позицію і працюють на перемогу.

Закон про позашкільну освіту має збалансувати рівень зарплати педагогів - експерт

Нині існує розрив між зарплатою у працівників різних галузей освіти, тому новий закон про позашкільну освіту має збалансувати його.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу сказав головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Євген Красняков.

Він зазначив, що законопроєкт про позашкільну освіту було прийнято за основу ще до початку повномасштабного вторгнення. Зараз документ чекає наступного розгляду після внесення поправок.

“Перше — термінологія приводиться у відповідність до базового закону про освіту. Друге — вносяться уточнення відповідно до сертифікації, ліцензування, права і обов’язки педагогічних працівників. Вносяться зміни до форм організації роботи позашкільних навчальних закладів. Там 445 поправок. Моє бачення зараз — більшість з них сугубо технічні. Велике питання буде — це розширення прав педагогічних працівників, зокрема оплати праці. Ми знаємо, що сьогодні є розрив у заробітній платі в системах освіти. І думаю, що цей закон треба приймати. Але трошки треба більш виважено підійти і завершити цю роботу, коли закінчиться війна. Я думаю, що ця робота буде зроблена швидко, він буде чекати своєї черги”, - сказав Красняков.

Він додав, що після ухвалення закону відкриється шлях до внесення змін з урахуванням сучасних реалій.

“Усі 445 поправок були внесені ще до початку бойових дій. Сьогоднішні реалії такі, що якісь зміни треба вносити з урахуванням того, що відбувається. В регламенті є така норма, що його можна прийняти у другому читанні і направити на повторне друге читання. Тоді відкривається шлюз для внесення поправок”, - пояснив експерт.

Як повідомлялося, Верховна Рада 25 січня 2022 року ухвалила в першому читані законопроєкт щодо удосконалення функціонування системи позашкільної освіти, підвищення її якості, а також розширення доступу до неї.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-