Презентація доповіді Омбудсмана України про додержання прав постраждалих внаслідок російської агресії проти України

Презентація доповіді Омбудсмана України про додержання прав постраждалих внаслідок російської агресії проти України

Укрінформ
14 грудня, 12:30 - брифінг на тему: "Презентація доповіді Омбудсмана України про додержання прав постраждалих внаслідок російської агресії проти України".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Дмитро Лубінець - Уповноважений Верховної Ради України з прав людини; Ганна Христова - керівниця Проєкту Ради Європи "Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза ІІ".

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

У районах проведення активних бойових дій та на ТОТ проживають близько 13 млн українців - Лубінець

Майже 5 мільйонів українців стали переселенцями в межах своєї країни. Близько 13 мільйонів і досі проживають у районах активних бойових дій та в тимчасово захоплених регіонах.

Про це під час презентації доповіді в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"На жаль, ми фіксуємо, що 4 мільйони 900 тисяч громадян України стали внутрішньо переміщеними особами всередині нашої держави. З них 30% - це пенсіонери та особи з інвалідністю. Фактично кожна друга сім'я має одного чи більше дітей", - повідомив Лубінець.

Також, за його словами, 13 мільйонів українців вимушені проживати на тимчасово захоплених територіях або в районі проведення бойових дій.

"13 мільйонів громадян України залишаються в районах інтенсивних бойових дій та на тимчасово окупованій території. За нашими даними, також було вивезено 46 тисяч наших громадян", - сказав омбудсмен.

Окрім цього, майже 8 мільйонів українців знайшли прихисток від війни в інших країнах.

"7 мільйонів 900 тисяч осіб виїхали за межі країни. Це 20% від фактичного населення всієї нашої держави", - додав Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, Офіс омбудсмена та Товариство Червоного Хреста України підписали меморандум про співпрацю.

Від переселенців з початку року надійшло понад 2 тис. скарг про порушення прав - омбудсмен

Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини від початку року отримав понад 2 тисячі звернень від внутрішньо переміщених осіб про порушення їхніх прав. Найбільше - у сфері соціального захисту.

Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець під час доповіді в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"З початку 2022 року до нашої інституції надійшло 2087 звернень щодо порушень прав внутрішньо переміщених осіб. Найпоширенішими є порушення у сфері соціального захисту, це 40 відсотків. 30 відсотків склали порушення у сприянні реалізації прав ВПО. Решта - житлові питання, питання свободи пересування, право на освіту, пенсійне забезпечення", - поінформував він.

Як повідомлялося, станом на 8 грудня в Україні статус внутрішньо переміщених осіб мають 4,88 млн громадян, серед них 3,5 млн, що перемістилися після 24 лютого 2022 року.

Частину українських цивільних, яких рф силоміць вивезла з окупованих територій, завозять до Криму

Частину українських цивільних, яких рф силоміць вивезла з окупованих територій, завозять до Криму.

Про це під час презентації доповіді в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, росія не повідомляє, де саме утримує захоплених українських цивільних. Але Офіс Омбудсмена фіксує, що частину з них повертають на територію України — у Крим, а частину залишають у рф.

Лубінець не озвучив кількість цивільних, яких росіяни силою утримують, але сказав, що йдеться про велику кількість людей.

За словами Омбудсмена, з його російською колегою Тетяною Москальковою планується окремий формат співпраці з питання повернення українських цивільних громадян.

“Згідно з міжнародним гуманітарним правом, ми не можемо порушувати питання щодо обміну цивільних осіб. Ми використовуємо дефініцію, що цивільні особи не можуть затримуватися без висунення будь-яких звинувачень.

рф тримає місяцями і роками цивільних громадян України. Це є порушення Женевських конвенцій і ми продовжуватимемо вимагати, щоб рф їх відпустила”, - сказав Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, з початку повномасштабного вторгнення близько 2,8 млн українців були вимушені виїхати чи були депортовані на територію росії.

Ми не можемо підтвердити, що Червоний Хрест зустрівся з нашими полоненими - Лубінець

Україна не може офіційно підтвердити, що росія допустила представників МКЧХ до українських військовополонених. Проте така інформація є.

Про це сказав Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час доповіді в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Я отримав інформацію, що тиждень тому російська федерація почала допускати представників МКЧХ до невеликої кількості установ, де перебувають наші військовополонені та цивільні. Щодо кількості відвідуваних - на даний час ми чекаємо офіційних цифр від МКЧХ. Підтвердити цю інформацію з інших джерел я поки не можу", - сказав він.

Лубінець наголосив, що згідно норм міжнародно-гуманітарного права, Міжнародний Комітет Червоного Хреста не повідомляє омбудсману деталі про відвідини. Тому таку інформацію можна отримати від родичів полонених.

"Ми кожного дня спілкуємося з родичами військовополонених і цивільних. І для мене ця інформація стане підтверджена тільки тоді, коли я отримаю сигнал, що дійсно родичі почали отримувати нову додаткову інформацію від Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Бо згідно з міжнародно-гуманітарним правом, навіть мені як омбудсману Міжнародний Комітет Червоного Хреста не може і не повідомляє конкретні відомості про конкретних людей. Інформація про те, що МКЧХ почав виконувати свій мандат в цій частині, є. Сказати вам, що я можу її офіційно підтвердити - ні, поки не можу", - сказав омбудсман.

Раніше повідомлялося, що Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив новому президенту Міжнародного комітету Червоного Хреста Мір’яні Сполярич-Еґґер про важливість візиту в Оленівку Донецької області, де в результаті російської збройної провокації загинули понад 50 захисників України.

Швейцарія не надаватиме консульські послуги українцям у рф - Лубінець

Швейцарія не надаватиме консульські послуги українцям у рф. Про це під час презентації доповіді в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

“Ми пропрацьовували питання (надання консульських послуг українцям — ред.) зі Швейцарією, але рф не пішла на це”, - сказав він.

За словами Омбудсмена, йому наразі не відомо, чи шукає Міністерство закордонних справ нову країну, яка погодилася б надавати консульські послуги українцям у рф.

“Ми офіційно звернулися до МЗС, щоб зрозуміти, чи працюють вони додатково по встановленню мандату держави, яка може надавати консульські послуги громадянам України на території російської федерації. ... Ми не бачимо нічого про це ні у публічній площині, ні у відповідях на наші офіційні запити”, - додав Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні Дмитро Лубінець поінформував, що Міністерство закордонних справ України веде перемовини з посольством Швейцарії у рф про надання консульських послуг у росії українцям, які втратили документи.

Україна у день повномасштабного вторгнення рф 24 лютого оголосила про розрив дипломатичних відносин із росією.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-