Оперативна та гуманітарна ситуація в Мелітополі

Оперативна та гуманітарна ситуація в Мелітополі

Укрінформ
12 грудня, 13:30  -  брифінг на тему: «Оперативна та гуманітарна ситуація в Мелітополі».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Іван Федоров - міський голова Мелітополя (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

У Мелітополі "банк" загарбників міняє гривні на застарілі та фальшиві рублі – мер

У тимчасово захопленому російською армією Мелітополі на Запоріжжі загарбники змушують місцевих мешканців обмінювати гривню на рублі, при цьому їхній "банк" видає людям фальшиві гроші або купюри застарілого зразка.

Про це міський голова Мелітополя Іван Федоров заявив, відповідаючи на запитання кореспондента агентства на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Росіяни закликають мешканців повністю відмовитися від гривні - кажуть, що із 1 січня вона не буде ходити. Тому приблизно місяць тому розпочали обмінний процес. Абсурдна ситуація - в російських банках можна здати гривню. Що стосується купюр старих зразків - то не лише це правда: місяць тому ми говорили, що у своїх банках вони почали видавати фальшиві рублі", - розповів Федоров.

За його словами, фальшивими рублями росіяни видавали і зарплати своїм військовим, і "матеріальну допомогу" місцевим мешканцям.

Як повідомляв Укрінформ, вночі 11 грудня у тимчасово окупованому Мелітополі лунали вибухи. Міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомив, що за попередніми даними, поранено та знищено близько 200 російських військових.

У Мелітополі загарбники блокують постачання ліків і завозять вчителів з рф

російські загарбники не дають завезти до тимчасово захопленого ними Мелітополя ліки для важких хворих, а до шкіл прибувають вчителі з Дагестану (рф).

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"На минулому тижні ми намагалися передати медикаменти до Мелітополя, але ці медикаменти залишилися в "сірій зоні" - рашисти їх викинули у Василівці. Немає змоги передати навіть медикаменти, призначені для людей з хронічними і орфанними захворюваннями", - зазначив Федоров.

За його інформацією, в аптеках міста є обмежений асортимент ліків, здебільшого вироблених в рф. Вони у кілька разів дорожчі від українських аналогів - наприклад, вітамін С коштує у 16 разів дорожче.

До лікарень загарбники завозять ліки "на камери" пропагандистських телеканалів, а потім забирають ці медикаменти у військові госпіталі.

Щодо навчання у мелітопольських школах мер зазначив, що 12 тис. дітей вчаться за українськими програмами в режимі онлайн. Першого вересня в місті відкрилося 15 шкіл, але до цього часу працювати залишилося 12 - бракує як учнів, так і вчителів, згодних викладати за російськими програмами. Наразі з рф завезли 10 вчителів з Дагестану, але, як наголосив Федоров, минулого разу такі "гастролери" протрималися два тижні.

Мелітопольський міський голова також поінформував, що російські військові продовжують облаштовувати у підвалах шкіл склади боєприпасів - зокрема, після цих вихідних, коли ЗСУ знищили їхню базу на околиці міста, такий склад влаштували у школі №7.

Як повідомлялося, внаслідок ракетного удару по російській базі у Мелітополі ліквідовано понад 200 російських загарбників.

ЗСУ завдали ударів по трьох важливих об'єктах росіян у Мелітополі – Федоров

За ці вихідні, 10-11 грудня, українська армія завдала ударів по трьох важливих об'єктах російських окупантів у тимчасово захопленому Мелітополі та поруч із ним: серед військових рф – десятки вбитих і щонайменше 200 поранених, загарбники панікують.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Що стосується Мелитополя і Мелітопольського району, то найпекельнішими для рашистів були саме вихідні. Перш за все, було знищено їхній блокпост, який знаходився у населеному пункті Богданівка за 20 км від Мелітополя. Він є знаковим, бо там розташований логістичний вузол рашистів, де вони ведуть перекидання своєї військової техніки залізницею", – поінформував Федоров.

По-друге, зазначив він, було знищено радіолокаційну станцію, за допомогою якої росіяни здійснювали як заходи протиповітряної оборони, так і аеронавігацію.

І третій об'єкт – готельно-ресторанний комплекс на околиці Мелітополя, де, за словами мера, постійно проживав підрозділ фсб рф, який відповідав за аналітику та ведення баз даних фсб. Окрім того, на території комплексу жили і відпочивали військові з осетинського підрозділу.

"На цих трьох об'єктах у рашистів десятки безповоротних втрат, а ще близько 200 рашистів поїхали до шпиталів", – наголосив Федоров.

Він додав, що останнє влучання викликало справжню паніку в загарбників і колаборантів. Вони вважали саме цю частину міста, де, крім готельного комплексу, розташовані кілька заводів, відділення поліції тощо, повністю захищеною. Тепер вони намагаються передислокуватися і замаскуватися, але, підкреслив Федоров, про всі переміщення стає відомо ЗСУ від місцевих українських патріотів.

Утім, визнав міський голова, налякані успішною роботою української армії загарбники посилюють тиск на місцевих мешканців. З учорашнього дня вони проводять обшуки вже не тільки в будинках і квартирах, а й на ринку. З минулого тижня пропагандистське телебачення знімає фейкові сюжети про виявлення "партизанів" і "дезертирів". На камеру в помешканнях мелітопольців начебто знаходять "листівки Правого сектору", посвідчення бійців ЗСУ тощо.

За словами Федорова, з окупованих територій області ускладнено евакуацію: зовсім не випускають чоловіків призовного віку, за тиждень вдалося виїхати лише 400 людям. Крім того, в рамках мобілізаційних заходів окупанти розсилають мелітопольцям смс з вимогою прибути до "військкоматів".

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-