Почала працювати експериментальна процедура оформлення посвідчення на повернення українців, які були депортовані до рф

Почала працювати експериментальна процедура оформлення посвідчення на повернення українців, які були депортовані до рф

Укрінформ
18 листопада, 12:30 - брифінг на тему: "Почала працювати експериментальна процедура оформлення посвідчення на повернення українців, які були депортовані до рф".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Альона Луньова - директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матіали:

Депортовані в рф українці можуть оформити посвідчення на повернення двома шляхами - експерт

В Україні з 14 листопада працює експериментальна процедура оформлення посвідчення на повернення громадян, депортованих до рф, і зробити це можна двома шляхами.

Про це повідомила на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ директор з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

"Перше — це заява близького родича особи, яка звертається до будь-якого управління Державної міграційної служби і подає відповідний комплект документів, для того щоб це посвідчення було оформлено. Після цього родич отримує документ і може далі передавати його на територію росії або пересилати через волонтерів і так далі. Другий механізм — для ситуацій, коли депортована особа не має родичів на території України. Тоді вона може звертатися до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, і вже в інтересах цієї особи міністерство звертається до Державної міграційної служби і оформлює це посвідчення", - пояснила вона.

Експерт уточнила, що посвідчення - це офіційний документ державного зразка. Його дія поширюється і на дітей з родин, які опинилися за кордоном і втратили свідоцтво про народження.

"Якщо українці опиняються за кордоном і не мають свідоцтва про народження дітей, то дітей можна вписати в посвідчення на повернення. Тобто, якщо родина депортована до росії і не має документів на дітей, то посвідчення поширюється і на них. Це можна зробити, але якщо дитина перебуває на території росії у супроводі. З 16 років дитина може виїхати сама", - підкреслила Луньова.

Вона наголосила, що дитина до 16 років має бути із супроводом.

"Специфіка в тому, що діти самостійно не повертаються. Для цього необхідно мати документи для або їхніх опікунів, або для їхніх родичів, які на себе беруть цю функцію. Тут трохи складніше. Якщо є ідея вивезти з території росії і повернути на територію України дитину, яка не має документів, то це необхідно робити за допомогою державних установ України. Це може бути Мінреінтеграції, Офіс уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини, правоохоронні органи", - сказала Луньова.

Як повідомлялося, в Україні вважаються безвісти зниклими від початку повномасштабної війни із рф 280 дітей, 7555 знайдені.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-