Зміна настроїв та наративів росіян після деокупації Херсонщини

Зміна настроїв та наративів росіян після деокупації Херсонщини

Укрінформ
22 листопада, 14:00 - брифінг на тему: "Зміна настроїв та наративів росіян після деокупації Херсонщини".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер:  Вадим Денисенко — виконавчий директор Українського інституту майбутнього.

Ключові теми:  

  • зміна настроїв та наративів росіян після деокупації Херсонщини;
  • ядерний шантаж російської федерації;
  • можливість перемовин із країною-агресором;
  • зимова кампанія: на що розраховує росія.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Жителі рф ще не усвідомлюють, що плану “Б” у війні проти України їхнє керівництво не має — експерт

Суспільство в рф змирилося з мобілізацією та втратою Херсона, однак ще не усвідомило, що жодного плану “Б” у російського керівництва у війні проти України немає.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко.

"В масовій свідомості росіян після мобілізації і здачі Херсона відбулася та дивна історія, яку психологи називають когнітивним дисонансом. У принципі, вони змирилися з мобілізацією і дали собі відповідь на запитання, навіщо була мобілізація. Вони сказали самі собі, що мобілізація потрібна їм, щоб швидше закінчити війну. Те ж саме, насправді, вони сказали собі і після Херсона. Вони почали говорити самі собі, що влада має план "Б". І власне, цей план передбачає мобілізацію і, в тому числі, здачу Херсона, тому що “ми врятували своїх ребят”. Те, що ніякого плану "Б" немає, думаю, дійде до них, але через кілька місяців", - сказав Денисенко.

Водночас, на його думку, у певної частини суспільства є розуміння, що все відбувається не так, як обіцяла влада.

"Це така собі політична шизофренія, двоєдумство", - сказав експерт.

За його словами, більша частина російського суспільства цілком уживається з думкою, що мобілізація і здача Херсона - це і є план "Б", на усвідомлення того, що ніякого плану немає, потрібен час.

Тим часом, як зазначив керівник УІМ, у росії готуються запровадити цензуру на Телеграм-каналах.

"З 1 грудня вони будуть абсолютно закручувати гайки в тому невеличкому сегменті ЗМІ, які можуть бути відносно непідконтрольними, - це на Телеграм-каналах. З 1 грудня в російській федерації вводиться цензура такого рівня, яка могла б порадувати Сталіна і зараз радує Північну Корею", - сказав Денисенко.

Він додав, що наразі важко сказати, як саме буде працювати цензура, але, на його думку, в цій системі "складно працювати буде навіть лояльним журналістам".

Як повідомлялося, за даними Генштабу ЗСУ, російська влада продовжує приховану мобілізацію в країні, а підприємства змушують формувати мобілізаційний резерв.

путін використовує кадирова і пригожина для залякування Заходу — експерт

президент рф володимир путін використовує главу Чечні рамзана кадирова та засновника ПВК “Вагнер” євгена пригожина для залякування Заходу, протистояння між найбільш впливовими групами в російській “еліті” поки що не спостерігається.

Таку думку на брифінгу в Укрінформі висловив виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко.

"Якщо говорити про те, що відбувається в політичних елітах рф, то станом на зараз є лише одна ситуативна група, яка дуже активно пробує штовхатися ліктями, це ситуативна група пригожина-кадирова... І їм для того, щоб вийти на Олімп у вищу лігу російської політики, потрібно отримати ту чи іншу фінансову структуру, і їхня мрія, безумовно, це міноборони. путін не йде ні на які призначення людей кадирова чи пригожина на міноборони. Він використовує їх як такі собі з однієї сторони жупели для Заходу, якими показує: ну, ви розумієте, що якщо мене не буде, то от хто може прийти до влади", - зазначив Денисенко.

З другого боку, як додав експерт, кадиров та пригожин є повністю підконтрольними російській владі, і єдине, що вони можуть собі дозволити, - це жорсткі висловлювання щодо чиновників другого ешелону чи окремих генералів.

Стосовно інших груп впливу в російській владі, то, як наголосив Денисенко, наразі є дві впливові групи — секретаря радбезу миколи патрушева і ситуативне об'єднання груп заступника глави адміністрації президента рф сергія кирієнка та олігарха юрія ковальчука.

"В даному випадку це ситуативні об'єднання і, по суті, вони грають 80% всієї російської політики на сьогоднішній момент. Говорити про те, що в групах є зараз якесь тертя, що групи почали між собою воювати, найближчим часом може бути переворот - на жаль, ми цього не можемо констатувати. Цього немає", - сказав Денисенко.

Як повідомляв Укрінформ, секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов порекомендував кремлівським діячам не нищити українську енергетику, оскільки їм варто завчасно подбати, щоб у їхніх камерах в українських в’язницях було тепла і світло.

Головною ціллю росії на сьогодні є початок переговорного процесу, щоб отримати передишку — виконавчий директор УІМ

На даний час головна ціль росії — початок переговорного процесу з метою отримати передишку і спробувати розколоти колективний Захід.

Про це на брифінгу в Укрінформі сказав виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко, відповідаючи на питання про цілі росії в так званій спеціальній військовій операції.

“Велика ціль — це знищення України, вона нікуди не дівалася. Але, виходячи з реалій, як вони нам пропонують це робити, станом на зараз їх головна ціль — початок переговорного процесу. Не для того, щоб закінчити війну, а для того, щоб призупинити її. Отримати передишку, і що не менш важливо — спробувати розколоти колективний Захід. В принципі переговори їм потрібні для того, щоб почати розколювати колективний Захід на певних дрібних речах. Тобто тактика дрібних перемог — це в принципі те, чим вони вміють займатися, і для цього їм потрібні переговори”, - сказав Денисенко.

На його думку, росія може спробувати робити певні економічні пропозиції, по типу зернової угоди, в обмін на щось.

Також росія розраховує на 300 тисяч мобілізованих, яких планує кинути на фронт узимку, коли може рухатися техніка.

"Вони вважають, що це може дати їм можливість ламати ситуацію на певних частинах фронту. Сумніваюся, що у них є зараз сили, незважаючи на 300 тисяч мобілізованих, для того, щоб по всій лінії фронту мати можливість вести бойові дії, як це було 24 лютого", - сказав Денисенко.

Також він додав, що, судячи з усього, росія готується продовжувати мобілізацію, це може відбутися через кілька місяців. Стосовно того, чи викличе це якісь протестні настрої в росії, Денисенко зауважив, що, окрім того, що росіяни сприймають мобілізацію як план “Б”, вони і смерті своїх співгромадян, яких мобілізували, сприймають як щось абсолютно нормальне.

За його словами, ймовірність негативної реакції росіян на хвилю мобілізації існує, але поки всі виступи, які відбувалися, стосувалися економічних питань - не виплатили обіцяні кошти, не видали одяг тощо. Як тільки ці питання вирішуються, реакція сходить нанівець.

Ті рухи, які могли підняти протестні настрої, такі як рух солдатських матерів, росія зачистила ще до повномасштабного вторгнення, відзначив Денисенко.

Водночас, як додав експерт, зараз в росії саме жінки першими говорять про те, що чоловіки повинні йти на війну. І мотивація, яка часто зустрічається і не зрозуміла українцям: позбавитися чоловіка та ще й отримати виплати у випадку його загибелі.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-