Презентація результатів дослідження “Вимушені переселенки з України в європейські країни: нова реальність”

Презентація результатів дослідження “Вимушені переселенки з України в європейські країни: нова реальність”

Укрінформ
15 листопада,  14:30 -  пресконференція  на тему: “Презентація результатів дослідження “Вимушені переселенки з України в європейські країни: нова реальність”.

Організатор: Представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Учасники: Олена Давліканова - авторка дослідження, докторка філософії, дослідниця, координаторка проєктів Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, доцентка кафедри МЕВ СумДУ; Олександр Гладунов - автор дослідження, співзасновник та експерт Аналітичної групи «Стратегіко», модератор; Наталя Богданець - авторка дослідження, дослідниця Аналітичної групи «Стратегіко»; Оксана Яшкіна - авторка дослідження, докторка економічних наук, професорка кафедри маркетингу Національного університету «Одеська політехніка».

Коротко.  Учасники заходу презентують результати соціологічного дослідження щодо ситуації жінок, які залишили територію України після 24 лютого 2022 року внаслідок повномасштабного вторгнення військ російської федерації. Вони представлять основні проблеми вимушених переселенок та запропонують своє бачення напрямів роботи щодо покращення ефективності взаємодії між вимушеними переселенками та державними і недержавними організаціями в країнах Європи, що ґрунтується на результатах дослідження.

Формат заходу – оналайн.

Журналісти зможуть поставити питання онлайн.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Більшість переселенок планують повернутися в Україну тільки після закінчення війни - експертка

Майже 67 відсотків вимушених переселенок планують повернутися в Україну, більшість з них після закінчення бойових дій.

Про це заявила докторка економічних наук, професорка кафедри маркетингу Національного університету "Одеська політехніка" Оксана Яшкіна під час онлайн-пресконференції в Укрінформі на тему: “Презентація результатів дослідження “Вимушені переселенки з України в європейські країни: нова реальність”, передає кореспондент Укрінформу.

Згідно з результатами дослідження, зараз у європейських країнах зареєстровано близько 4,7 мільйона осіб вимушених переселенців з України, понад 90% з них - це жінки і діти.

«37% жінок виїхали без інших дорослих членів сім’ї, самі або з неповнолітніми дітьми. Суттєвий відсоток жінок, які опікуються людьми з інвалідністю, серйозними захворюванням або людьми похилого віку - 8,8%. Ще 4% жінок зазначили, що самі мають інвалідність чи серйозні захворювання. Таким жінкам, за їхніми словами, найскладніше перебувати в іншій країні без допомоги близьких», - сказала Яшкіна.

За її словами, при цьому переважна частина жінок мріє повернутися в Україну.

«Висловили намір залишитися в країні перебування або переїхати до іншої країни Європи 18% переселенок. Всі інші планують повернутися. Але тут різні умови: майже половина (49%) планують повернутися лише після повного закінчення бойових дій. А 18% вже найближчим часом планують повернутись в Україну. Повертаються ті, кому є куди повертатися чи, наприклад, є можливість повернути дітей в школи», - наголосила авторка дослідження.

Вона додала, що багато вимушених переселенок адаптується до життя за кордоном. І чим тривалі їхнє перебування в Європі, тим складніше буде їхнє повернення додому, особливо якщо зруйновані домівки, відсутня робота чи школи та садки для дітей. Такі тенденції озвучують і вимушені переселенки, і волонтери, які з ними працюють.

Найважливішою базовою потребою для вимушених переселенок є умови проживання, наголосила вона.

«Майже половина респонденток зазначає, що знайти їм житло допомогли родичі або знайомі в країні перебування. Та все ж 10% наших переселенок знайти житло допомогли незнайомі місцеві жителі. І ця цифра вражає: кожна 10-а отримала житло від незнайомих людей», - зазначила Яшкіна

Експертка деталізувала, що 41% респонденток мешкає в багатоквартирних будинках, 27% - в приватних, 13% - в хостелі чи гуртожитку, 12% - в готелях. Лише 4% проживають в тимчасових місцях перебування – школах, спортивних комплексах, центрах прийому тощо.

«Загалом 83% вимушених переселенок користується житлом безкоштовно – його надають і оплачують місцеві мешканці, державні органи, благодійні організації, друзі, знайомі. Понад 55 відсотків переселенок вважають своє житло прийнятним. Умови проживання надто різняться, але втім - всі вони отримали прихисток», - підкреслила дослідниця.

Також експерти зазначають, що більшість вимушених переселенок внаслідок війни втратили роботу, бізнес і не мають коштів для утримання себе і сім’ї.

«Допомога міжнародних благодійних організацій - часто єдина підтримка для українок за кордоном. 78 відсотків респонденток отримують матеріальну допомогу в тій чи іншій формі. Свій матеріальний стан респондентки також оцінюють по-різному. Зокрема, 12% переселенок не вистачає коштів навіть на продукти харчування. Але й за таких умов вони можуть отримувати їжу в гуманітарних установах», - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, загалом з 24 лютого найбільше українців отримали тимчасовий захист у Польщі – 1,4 мільйона, за нею йдуть Німеччина (813 725), Іспанія (145 825) та Болгарія (134 790).

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-