Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху

Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху

Укрінформ
14 листопада, 14:30 - круглий стіл на тему: «Безпека дорожнього руху в умовах воєнного стану».

Організатори: Міністерство освіти і науки України; МБФ «Допомоги постраждалим внаслідок ДТП»;  Київська міжрегіональна філія» ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» МОЗ України.

Учасники: Володимир Крейденко – народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури; Олег Єресько – генеральний директор директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України; Юрій Марценишин – перший заступник голови Державної служби України з безпеки на транспорті; Сергій Александров  - заступник начальника Управління безпеки на транспорті Міністерства інфраструктури України; Сергій Городько – заступник начальника управління безпеки дорожнього руху Департаменту патрульної поліції; Богдан Тимченко - начальник служби КП "Центр організації дорожнього руху", м. Київ; Олександр Погорілий - заступник начальника центру з питань впровадження цифрових інновацій Головного сервісного центру МВС; Олег Федоренко - начальник Управління експлуатаційного утримання та безпеки автомобільних доріг Державного агентства автомобільних доріг України; Єгор Назимко – перший проректор Донецького державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор, майор поліції; Олексій Даниленко – в.о. директора Директорату громадського здоров’я та профілактики захворювань МОЗ України; Олександр Соскін - начальник Управління превентивної діяльності МТСБУ; Віктор Романов - директор з розвитку ТОВ «КВІНТО ПЛЮС», представник компанії Mobileye в Україні. 

Модератор: Юрій Чорний – президент МБФ «Допомоги постраждалим внаслідок ДТП».

Питання до обговорення:

  • Кількість ДТП в умовах воєнного стану.
  • Які закононодавчі зміни у сфері безпеки дорожнього руху пропонують народні депутати?
  • Можливості збереження дорожньої інфраструктури під час воєнного стану.
  • Які освітні програми виховання юних учасників руху в умовах війни напрацьовує МОН?

Довідково. 14-20 листопада в Україні відбудеться другий етап Тижня безпеки дорожнього руху. Під час Тижня відбудеться низка заходів, покликаних привернути увагу суспільства до проблем травматизму та смертності на українських дорогах.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 14:00 14 листопада, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

З початку року в Україні в ДТП загинули понад 2 тис. осіб - поліція

В Україні упродовж 10 місяців поточного року зареєстровано понад 14,6 тис. дорожньо-транспортних пригод, унаслідок яких загинула 2 161 особа.

Про це сказав заступник начальника управління безпеки дорожнього руху Департаменту патрульної поліції Національної поліції Сергій Городько під час круглого столу на тему «Безпека дорожнього руху в умовах воєнного стану» в Укрінформі.

“За 10 місяців 2022 року на вулично-дорожній мережі країни зареєстровано 14 622 дорожньо-транспортні пригоди із загиблими та/або травмованими, що на 29% менше, ніж за аналогічний період 2021 року, тоді було 20 601 ДТП, в яких загинуло 2 161 особа, що на 18% менше, ніж за аналогічний період минулого року. В 2021 році було 2647 осіб”, - розповів Городько.

За його словами, внаслідок цих ДТП упродовж 10 місяців отримали травми 18 261 особа, що на 28% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Правоохоронець уточнив, що у 2021 році за аналогічний період внаслідок ДТП травмувалися 25 220 осіб.

Серед основних причин скоєння таких ДТП із загиблими та/або травмованими - перевищення безпечної швидкості, порушення правил маневрування, порушення правил переїзду перехресть, порушення правил переїзду пішохідних переходів, керування транспортним засобом у стані сп’яніння тощо.

“Основними видами таких пригод за 10 місяців 2022 року були зіткнення, наїзд на пішохода, на велосипедиста, наїзд на перешкоду, перекидання транспортних засобів”, - додав Городько.

Також він поінформував, що після масованих обстрілів росією об’єктів критичної інфраструктури держави вулично-дорожня мережа країни працює в режимі економії електроенергії та світломаскування вулиць, внаслідок чого стаються ДТП за участю пішоходів.

“Протягом 10 місяців на території країни зареєстровано 3 629 дорожньо-транспортних пригод із загиблими та травмованими пішоходами. З них 585 осіб загинуло та 3323 особи травмовано”, - повідомив Городько.

Як повідомлялося, 14-20 листопада в Україні пройде другий етап Тижня безпеки дорожнього руху, упродовж якого відбудеться низка заходів, покликаних привернути увагу суспільства до проблем травматизму та смертності на українських дорогах.

В Україні проходить Тиждень безпеки дорожнього руху

Протягом тижня, з 14 по 20 листопада, в Україні проходить Тиждень безпеки дорожнього руху.

Про це зазначив під час експертної дискусії на тему: «Безпека дорожнього руху: перемоги та нові виклики в умовах війни» в Укрінформі президент МБФ «Допомоги постраждалим внаслідок ДТП» Юрій Чорний.

"До нас доєднались майже 250 міст України, майже всі військові адміністрації надіслали свої листи з тим, що вони також проводять різноманітні заходи в форматі Тижня безпеки дорожнього руху. В місті Кривий Ріг відбудеться фотовиставка “Молодь за безпеку дорожнього руху”, також онлайн виставка буде відкрита на сайті міжнародного благодійного фонду “Допомоги постраждалим внаслідок ДТП”, в середу відбудеться фінал дитячого конркусу “Безпечна країна”, до нас надійшло більше тисячі робіт на конкурс "Безпечна країна", - сказав Чорний.

Також в межах тижня пройде акція «Здай кров – врятуй життя». Як зазначив Черній, в травні цього року під час такої акції українці здали понад тону крові. Окрім цього, в школах пройдуть уроки, присвячені безпеці дорожнього руху, матеріали до них розроблені спільно Міністерством освіти та науки та фондом «Допомоги постраждалим внаслідок ДТП».

Як зауважив на круглому столі народний депутат, заступник голови Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури Володимир Крейденко, безпека дорожнього руху завжди була актуальною, однак після 10 жовтня, коли росія здійснила низку атак на об’єкти енергетики з'явилася ще одна проблема - українські населені пункти залишился без освітлення в темну частину доби і пішоходи стали уразливішими на дорогах.

“Уже зареєстровано два законопроєкти №№8155 і 8156, які пропонують використання світлоповертальних елементів на одязі в темну пору. Філософія цього законопроєкту не в тому, щоб наповнювати бюджет і штрафувати всіх, а саме навчити людей дбати про свою безпеку, навчити їх розуміти свою відповідальність, коли вони стають повноцінними учасниками дорожнього руху. Штраф за невикористання світлоповертальних елементів пропонується невеликий, всього 51 грн”, - сказав Крейденко.

Він додав, що в країнах ЄС штрафи за невикористання світлоповертальних елементів можуть сягати кількасот євро.

Як зазначив директор Директорату громадського здоров’я та профілактики захворювання МОЗ Олексій Даниленко, зараз, в умовах повномасштабного вторгнення, умовах відключення світла, увага до безпеки як своєї, так і оточуючих має бути підвищеною. Це стосується і реагування на дорожньо-транспортні пригоди, і вчасного надання допомоги постраждалому до прибуття медиків.

"Кожен з нас може стати свідком ДТП. Хочу закликати всіх не губитися в такій ситуації і дотримуватися простих правил, в першу чергу, не потрапити самому в ДТП і зробити все, щоб врятувати життя потерпілого. Кілька порад всім, хто став свідком ДТП: переконатися, що ви знаходитеся в безпеці, оцінити ситуацію і визначити, в якому стані постраждалий чи є ознаки життя, викликати відповідну службу 103", - сказав Даниленко.

Він наголосив, що важливим є вміння надавати першу домедичну допомогу потерпілому і закликав громадян навчатися цьому на відповідних курсах.

"Це надасть нам змогу зберегти життя людини, яка постраждала в ДТП. Дуже великий відсоток постраждалих гине в перші хвилини після ДТП, тому що якраз дуже велике значення має допомога в перші хвилини - зупинка кровотечі і відновлення дихання. Якщо нам вдалося це зробити, у постраждалого шанси вижити зростають", - сказав Даниленко.

Щороку за різними статистичними даними в Україні у дорожньо-транспортних пригодах гинуть 3 тисячі громадян, понад 30 тисяч травмуються. Основними причинами ДТП є перевищення швидкості, порушення правил маневрування, порушення правил проїзду перехресть, пішохідних переходів, недотримання дистанції.

Тижні безпеки дорожнього руху проходять двічі на рік. Їх мета – консолідація зусиль державних органів, зацікавленої громадськості та ЗМІ для знаходження спільних рішень та вирішення проблем ДТП.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні упродовж 10 місяців поточного року зареєстровано понад 14,6 тис. дорожньо транспортних пригод, внаслідок яких загинули 2 161 особа.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-