Результати роботи МКіП на інформаційному фронті

Результати роботи МКіП на інформаційному фронті

Укрінформ
11 листопада, 12:00 - брифінг на тему: «Результати роботи МКіП на інформаційному фронті».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Тарас Шевченко - заступник міністра культури та інформаційної політики.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:|

У МКІП назвали повернення на визволену Херсонщину українських ЗМІ одним із перших завдань

Міністерство культури та інформаційної політики першочергово візьметься за повернення на визволеній території Херсонської та Миколаївської областей до доступу українських засобів масової інформації, аби місцеві жителі мали змогу дізнатися про події і ситуацію в країні.

Про це заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко повідомив на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Одним із перших (завдань) для нашого міністерства буде повернення на усі звільнені території Херсонщини, частини Миколаївщини доступу українських громадян до українських засобів масової інформації», - сказав Шевченко.

За його словами, досі для МКІП було пріоритетним завданням забезпечення інформацією та українськими медіа громадян, які мешкають на визволених територіях Харківщини, Донеччини та Луганщини. «Базуючись на цьому досвіді, плануємо діяти так само», - сказав заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, 9 листопада українські війська визволили 12 населених пунктів на Херсонщині.

Раніше командувач російського угруповання окупаційних військ сергій суровикін під час доповіді міністрові оборони росії сергію шойгу заявив про залишення Херсона і відведення військ на лівий берег Дніпра, і той підтримав це рішення.

Президент Володимир Зеленський сказав, що вважає заяви російської федерації про перекидання військ та евакуацію з Херсона і всього регіону інформаційною операцією, оскільки всі найбільш підготовлені війська рф залишаються на місці.

Водночас на Херсонщині росіяни частково відводять війська, але на правому березі Дніпра залишаються їхні підрозділи.

МКІП разом з РНБО та Секретаріатом КМУ готує новий пакет санкцій щодо росіян – Шевченко

Міністерство культури та інформаційної політики разом із Радою національної безпеки та оборони й Секретаріатом Кабінету Міністрів готує новий пакет санкцій, до якого увійдуть чимало росіян.

Про це заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко повідомив на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Міністерство продовжує працювати над санкціями. Спільно з РНБО, Секретаріатом Кабінету Міністрів готуємо великий пакет санкцій з новими нехорошими росіянами, які до нього у достатньо великій кількості мають потрапити», - сказав Шевченко.

Він зазначив, що відомство перебуває у тісному діалозі з міжнародними партнерами та урядами інших країн для того, щоб санкції проти російських ЗМІ були застосовані у максимальній кількості країн.

«Часом знаходимо , що десь залишаються білі плями. Нещодавно звернулися, зокрема, до Швейцарії, щоб повноцінні санкції до Russia Today були застосовані на території цієї країни», - сказав заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, Міжвідомча робоча група з питань реалізації державної санкційної політики затвердила новий санкційний список із понад 1000 причетних до російської агресії осіб, який буде поданий на розгляд Ради національної безпеки та оборони України.

20 жовтня Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони “Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”. Тоді до санкційного пакету потрапили Роман Абрамович, Леонід Лебедєв, генеральний директор телекомпанії “Перший канал” Костянтин Ернст, Тіна Канделакі, Ігор Путін, Аліна Кабаєва.

Зауваження і пропозиції до законопроєкту про медіа опрацьовуються разом із фахівцями - МКІП

Зауваження та пропозиції до законопроєкту "Про медіа", який нині готується до другого читання у Верховній Раді, опрацьовуються разом з фахівцями.

Про це заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко сказав на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Ми з нетерпіння чекали на перші висновки експертів Європейської комісії, Європейського Союзу, і на цей момент ми їх отримали. На мою експертну точку зору, ці коментарі, які ми отримали, є достатньо робочими й не дуже об'ємними. Якщо чесно, очікували, що буде значно більше запитань. В ці дні знаходимося спільно із робочою групою, з усіма партнерами, які дуже активно долучені, особливо Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, парламентський комітет, народні депутати, представники робочої групи від громадянського суспільства, громадських організацій, від індустрії, у діалозі з експертами Європейської комісії та Ради Європи, які ще раніше надавали свої коментарі та висновки для того, щоб зняти всі коментарі та усі зауваження», - сказав Шевченко.

Він нагадав, що загалом до цього документу було подано близько 2,5 тисяч поправок. Заступник міністра висловив сподівання на те, що законопроєкт "Про медіа" в другому читанні вдасться ухвалити до кінця 2022 року.

Як повідомлялося, Верховна Рада 30 серпня ухвалила в першому читанні законопроєкт про медіа № 2693-д.

1 листопада спікер парламенту Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував, що Україна отримала від європейських партнерів висновок щодо законопроєкту про медіа.

Кількість переглядів російськомовного телеканалу Freeдом перевищила 4 млрд - МКІП

Сумарна кількість переглядів контенту російськомовного телеканалу Freeдом, який веде мовлення з березня цього року, становить понад 4 мільярди.

Про це заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко повідомив на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Сумарна кількість переглядів контенту російськомовного марафону Freedom за весь час, а канал розпочав свою діяльність в березні, перетнула позначку чотири мільярди переглядів. За вересень був локальний рекорд 500 мільйонів переглядів", - сказав він.

Шевченко додав, що у телеканалу Freeдом, за даними аналітики Google, аудиторія з росії становить близько 53%, на другому місці Казахстан, тобто це не канал для української аудиторії.

"Хоч і викликає наш телеканал Freeдом певну критику у декого, ми переконані, що російськомовний телеканал є надзвичайно важливий. Поряд з інформацією, яка поширюється українською мовою, англійською мовою... телеканал Freeдом працює в першу чергу на аудиторію в росії. Під час Другої світової війни Велика Британія також працювала з німецькомовною інформацією, намагаючись поширювати її на ворожу країну", - зазначив Шевченко.

Він висловив переконання, що поширення достовірної інформації для громадян росії є одним з найважливіших завдань, оскільки це може впливати на перебіг воєнних дій, наближає перемогу українців і допомагає доносити правду про Україну тією мовою, яку достатньо багато громадян за кордоном розуміють. Шевченко наголосив, що правди російською мовою зараз знайти складно, оскільки росія вкладає величезні кошти у поширення своєї пропаганди.

Крім того, Шевченко вважає правильним підходом залучення російських експертів до ефірів телеканалу Freeдом, тому що метою є те, щоб канал дивились у росії.

Як повідомлялося, телеканал українського іномовлення Freeдом був створений у березні цього року і націлений на створення інформаційного продукту, розрахованого на російськомовну аудиторію у воєнний період. Канал транслюється через супутник, кабельних операторів та на різних діджитал-платформах. Через супутник Freeдом охоплює майже 60 країн.

30 вересня Freeдом, правовласником якого є державне підприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України", розпочав мовлення на глобальному стрімінговому сервісі NewsPlayer+.

У Києві є чимало бібліотек, які варто перейменувати – МКІП

На думку членів експертної ради Міністерства культури та інформаційної політики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму, у Києві залишається багато названих раніше на честь російських діячів бібліотек, які варто перейменувати.

Про це заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко повідомив на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Тобто, дуже багато місцевих бібліотек досі названі іменами росіян, що, на нашу думку, відстає від сучасних реалій. Ми чітко бачимо величезний запит українських громадян на перейменування, знесення пам'ятників, які були встановлені російським чи імперським або комуністичним діячам. Може здавалося, що у період після 2014 року це вже все - хоча тоді було зроблено багато- на диво, виявляється, що ще багато чого причаїлося, активна позиція громадян дозволяє і нам, і місцевій владі також визначити, що на знесення та перенесення», - сказав Шевченко.

За його словами, переважно бібліотеки є комунальними, тому займатися їх перейменуванням має місцева влада. Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму може «підсвітити» та рекомендувати їй звернути увагу на той чи інший об'єкт.

«Дуже часто для нас джерелом є публікації активних громадян, які бачать, знаходять, пишуть про це. Ми моніторимо простір, це помічаємо і виносимо на державний рівень для того, щоб ці рішення ухвалювалися», - сказав заступник міністра.

Як повідомлялося, Експертна рада МКІП з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму раніше підготувала загальні рекомендації для органів місцевого самоврядування, громадських організацій з метою надання допомоги у подоланні антиукраїнського впливу російських цивілізаційних міфів, російської імперської та радянської тоталітарної спадщини у публічному просторі населених пунктів України.

Вона також надала рекомендації щодо окремих категорій пам’ятників і монументів, пов’язаних із російською та радянською імперською історією.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-