Проблеми і перспективи деокупації Чеченської Республіки Ічкерія

Проблеми і перспективи деокупації Чеченської Республіки Ічкерія

Укрінформ
2 листопада, 12:00 -  круглий стіл на тему: «Проблеми і перспективи деокупації Чеченської Республіки Ічкерія».

Організатор: Інститут глобальної політики і права.

До участі запрошені: Антон Кориневич – Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України; Георгій Закарашвілі - Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні; Чобану Георгіце-Корнеліу - аташе з питань оборони, військовий, військово-повітряний, військово-морський аташе Румунії в Україні полковник; Володимир Василенко – Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, екссуддя Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії; Володимир Огризко - Міністр закордонних справ України 2007-2009, Надзвичайний і повноважний посол України; Ілля Квас - представник МЗС України; Марія Левада  - представник МЗС України;Михайло Басараб - політолог, кандидат політичних наук; Сергій Висоцький - журналіст, народний депутат України VIII скликання; Торієв Магомед – журналіст-міжнародник, експерт; Ярослав Грабовський - експерт Українського Інституту морського права і безпеки; Михайло Гончар – президент Центру глобалістики «Стратегія XXI»; Юрій Ярухін – перший віцепрезидент Фонду ветеранів військової розвідки, кандидат військових наук, полковник запасу; Олег Махно – віцепрезидент незалежного аналітичного центру «Бінтел»; Ібрагім Янгулбаєв – координатор чеченського опозиційного руху «ADAT»; Ах’яд Ідігов - чеченський державний і політичний діяч, голова Президії Уряду Чеченської Республіки Ічкерія (у вигнанні), голова Парламенту Чеченської Республіки Ічкерія, 1993-1997; Ахмед Закаєв - чеченський державний і політичний діяч, бригадний генерал; Муслім Мадієв - президент міжнародного благодійного фонду «Ічкерія», учасник Першої та Другої чеченських воєн, Герой Ічкерії; Алла Дудаєва - художниця, письменниця, дружина Джохара Дудаєва – президента Чеченської Республіки Ічкерія; Ахмад Альвієв – генеральний представник уряду Чеченської Республіки Ічкерія в Україні; Соломія Бобровська – народний депутат України; Єгор Чернєв - народний депутат України; Ярослав Юрчишин - народний депутат України; Ігор Гузь - народний депутат України; представники Міністерства оборони України, Генерального Штабу Збройних Сил України, Служби безпеки України, Головного управління розвідки Міністерства оборони України; Іванна Климпуш-Цинцадзе - народний депутат України; Андрій Шлапак - представник СБУ.

Модератор: Олег Березюк - директор Інституту глобальної політики і права.

Коротко. Як зазначають організатори, на початку 2000-х років Чеченська Республіка Ічкерія була окупована військами рф і втратила свою незалежність та державний суверенітет.

18 жовтня 2022 року Верховна Рада України засудила акт збройної агресії росії проти ЧРІ, і визнала її територію тимчасово окупованою російською федерацією.

Під час заходу відомі політики, військові експерти, дипломати і юристи будуть обговорювати проблемні питання деокупації Ічкерії, протидії агресивній зовнішній політиці росії та забезпечення миру і стабільності в Балто-Чорноморсько-Каспійському регіоні. 

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2) та  онлайн через ZOOM.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: institutegpl@gmail.com,  тел.: 067 622 42 42

Акредитація триватиме до 09:00 2 листопада,  для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Про здійснення росію геноцидів чеченського народу слід говорити на міжнародному рівні - Кориневич

На міжнародному рівні слід разом з необхідністю визнання геноцидом Голодомору 1932-1933 років в Україні та сталінської депортації кримськотатарського народу порушувати питання здійснення росію геноцидів чеченського народу.

Про це заявив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич у виступі на круглому столі в Укрінформі на тему: «Проблеми і перспективи деокупації Чеченської Республіки Ічкерія».

"Я думаю, що в цілому визнання геноциду як для чеченського народу, так і для українського, і для кримськотатарського народів - це дуже важливі речі. Тому, безумовно, як сьогодні Україна говорить з нашими міжнародними партнерами про необхідність визнання геноцидом Голодомору 1932-1933 років, геноциду кримськотатарського народу 1944 року - злочинної сталінської депортації, так само (треба говорити про визнання) геноцидів чеченського народу, яких, на жаль, було багато в історії цього багатостраждального народу від російської федерації", - сказав Кориневич.

Він нагадав, що Верховна Рада України ухвалила дві постанови: перша - щодо підтримки права на самовизначення корінних народів рф, які є пригнобленими цією державою та її режимом, а друга постанова від 18 жовтня стосується визнання того, що рф вчиняє окупацію Чеченської Республіки Ічкерія, вчинила і вчиняє геноцид чеченського народу.

"Я думаю, що ці дві постанови Верховної Ради закладають дуже хороше підгрунтя для прогресивного руху вперед. Вони також фіксують дуже важливий момент про необхідність фіксації і документування міжнародних злочинів, вчинених росією проти чеченського народу, і реагування на них", - зазначив посол з особливих доручень МЗС.

Як повідомлялося, 18 жовтня 2022 року Верховна Рада України засудила акт збройної агресії росії проти ЧРІ, і визнала її територію тимчасово окупованою російською федерацією.

Перемога України на полі бою стане також допомогою в деокупації Ічкерії - Огризко

Перемога України на полі бою стане також допомогою в деокупації Ічкерії та інших поневолених росією народів, тому чеченська діаспора зі свого боку має порушувати у світі питання надання нашій країні сучасних озброєнь.

Про це заявив колишній міністр закордонних справ, керівник Центру дослідження росії Володимир Огризко під час онлайн-виступу на круглому столі в Укрінформі на тему: «Проблеми і перспективи деокупації Чеченської Республіки Ічкерія».

"Наші українські інтереси та інтереси Ічкерії повністю співпадають у головному - у тому, що ми повинні завдати поразки російсько-фашистському режиму, який сьогодні панує в москві. Отже, перший висновок: для того, щоб допомогти Ічкерії, треба допомогти Україні перемогти на полі бою ", - сказав Огризко.

Він зауважив, що сьогодні все вирішують Збройні Сили України у битві з російською навалою.

"Саме тому, дорогі наші чеченські друзі, я дуже прошу вас зробити все, що у ваших силах, - а я знаю, що чеченська діаспора у світі, і в Європі в тому числі, є доволі великою і впливовою, - зробити так, щоб ухвалена Верховною Радою України заява (щодо окупації Ічкерії росією - ред.) стала відомою у політичних колах цих європейських і загалом західних країн", - зазначив дипломат.

За його словами, українські дипломати робитимуть це зі свого боку, однак коли це робитимуть також представники Ічкерії, посилаючись на цей поки що поодинокий прецедент, це також буде величезною допомогою Україні.

"Якщо ваша діаспора ставитиме питання, що Україні треба давати більше сучасних озброєнь, що це допоможе перемогти росію, то це означає, що ми тоді переможемо не лише для України, а й для всіх поневолених народів, включаючи Ічкерію. Це наша спільна позиція, яку, на мою думку, ми повинні проводити повсюдно", - вважає колишній очільник МЗС.

Як повідомлялося, 18 жовтня 2022 року Верховна Рада засудила акт збройної агресії росії проти ЧРІ, і визнала її територію тимчасово окупованою російською федерацією.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-