Місцева демократія: які зміни необхідні зараз?

Місцева демократія: які зміни необхідні зараз?

Укрінформ
27 жовтня, 14:00 - пресконференція на тему: “Місцева демократія: які зміни необхідні зараз?”.

Організатор: Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ.

Спікери: Лариса Білозір - народна депутатка України, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади та місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування (TBC); Ольга Лимар - виконавча директорка Коаліції РПР; Аліна Загоруйко - народна депутатка України, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Роман Лозинський - народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади та місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування (TBC); Максим Лукінюк - консультант з розвитку механізмів громадської участі Українського незалежного центру політичних досліджень; Андрій Токарський - голова координаційної ради коаліції «Рада реформ Рівного», регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА; Олександр Третяк - міський голова Рівного (TBC).

Модератор: Дмитро Кривошеєв - PR-менеджер Коаліції РПР.

Коротко. Під час заходу народні депутати та експерти громадянського суспільства презентують законопроєкт № 7283 щодо внесення змін до закону “Про місцеве самоврядування в Україні” та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування.

Законопроєкт підготовлено для забезпечення прав українців на безпосередню участь у місцевому самоврядуванні. Ухвалення законопроєкту сприятиме розвитку громадянського суспільства та участі громадян в процесах ухвалення рішень на місцевому рівні, підвищить відкритість та прозорість діяльності органів місцевого самоврядування, забезпечить ефективну співпрацю ОМС і мешканців громад, сприятиме ефективному витрачанню ресурсів ОМС.

Довідково. Цей захід відбувається у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 13:30 27 жовтня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Ухвалення змін до закону "Про місцеве самоврядування” сприятиме співпраці місцевих влад і жителів громад - експерти

Ухвалення законопроєкту №7283 щодо внесення змін до Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування сприятиме участі громадян у процесах ухвалення рішень на місцевому рівні, забезпечить ефективну співпрацю місцевої влади і жителів громад.

На цьому наголошувалося під час пресконференції в Укрінформі на тему: "Місцева демократія: які зміни необхідні зараз?”, під час якої народні депутати та експерти громадянського суспільства презентували цей законопроєкт.

Організатор заходу - Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ - попередньо провела низку широких дискусій, залучивши до них 50 експертів з різних регіонів України.

«Є думки, що під час війни такий законопроєкт, що посилює демократію, не на часі. Але на підтримку України стоять інструменти демократії. Ці демократичні закони допомагають розвивати Україну і бути нам не такими безмовними, як білоруси чи росіяни. А законопроєкт 7283 передбачає, що жителі громад можуть впливати на владу, таке їх право реалізується через закон, який визначає інструменти: місцеві ініціативи, громадські слухання, загальні збори, петиції, консультації», - зазначив консультант з розвитку механізмів громадської участі Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лукінюк.

Втім, він зауважив, що зараз тільки 30 відсотків територіальних громад оформили Статути територіальної громади, які мають допомогти реалізувати всі ці інструменти.

Народна депутатка, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади та місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір вважає, що законопроєкт №7283 давно на часі.

«Під час роботи в окрузі я багато контактую з виборцями. Жителі хочуть мати кращу комунікацію з місцевою владою, впливати на владу не тільки під час виборів, а постійно контактувати з органами місцевого самоврядування. Часто місцева влада відходить від проблем і не комунікує з громадянами. Цим законом ми намагаємося добитися посилення діалогу між місцевою владою і жителями громад. Він дасть можливість громадянам через різні інструменти впливати на місцеву владу», - сказала Білозір.

Вона додала, що цей законопроєкт може отримати статус євроінтеграційного, тому що наближає Україну до європейських політик і стандартів. Депутатка сподівається, що це пришвидшить процес прийняття закону.

Народна депутатка, заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко зазначила, що наразі цей законопроєкт рекомендується до прийняття тільки в першому читанні, тобто надалі він буде доопрацьовуватися.

«Його прийняття дасть можливість поглибити співпрацю жителів громади з місцевою владою. Він передбачає використання різних форм: петиції, консультації, громадські слухання, збори. Це також дасть можливість і самим громадянам відчувати себе потрібними, їхня думка буде враховуватися при прийнятті рішень місцевої влади», - зауважила Загоруйко.

Окремо вона наголосила, що одним з важливих моментів у законопроєкті є поява визначення поняття «житель». Так, у законопроєкті 7283 визначено: «Житель – це фізична особа, що задекларувала або зареєструвала місця проживання в територіальній громаді та/або виборча адреса якої віднесена до території відповідної територіальної громади, крім військовослужбовця строкової служби, фізичної особи, яка за вироком суду перебуває у місці позбавлення волі».

На переконання Загоруйко, з прийняттям цього законопроєкту покращиться становище внутрішньо переміщених осіб у громадах. Вони зможуть активно долучатися до життя громад, у яких вони зараз знаходяться. На сьогодні це близько 6 мільйонів людей і залишити їх без участі в управлінні місцевими справами було б неправильно.

Позитивний відгук на законопроєкт №7283 залишила заступниця міського голови Бучі Михайлина Скорик, зазначивши, що цей законопроєкт є потужною підтримкою суспільства.

"Я думаю, що всі міські голови, представники місцевих рад погодяться з цим. Війна нас поставила перед низкою завдань, які ми не можем виконати самостійно, без залучення волонтерів, громадської експертизи, громадського проєктування, обговорення і т. д. Особливо я підтримую думку, щоб була врахована в законопроєкті, щодо цифровізація. Адже ми зіштовхнулися з ситуацією, коли без належного обліку, без правильної оцифровки документів дуже важко працювати. Паперові носії ми часто втрачаємо фізично і тривалий час відновлюємо документ. Тобто, напрямок цифровізації та активної співпраці місцевої влади і громадянського суспільства - це ті дві ключові цілі на короткостроковий період, які можуть стати запорукою успіху і продуктивної роботи у громадах», - сказала Скорик.

На солідарну думку експертів, які взяли участь у пресконференції, ухвалення цього законопроєкту сприятиме розвитку громадянського суспільства та участі громадян в процесах ухвалення рішень на місцевому рівні, підвищить відкритість та прозорість діяльності органів місцевого самоврядування та забезпечить ефективну співпрацю місцевої влади і жителів громад.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-