Моніторинг прав людей з інвалідністю в тимчасово окупованому Криму

Моніторинг прав людей з інвалідністю в тимчасово окупованому Криму

Укрінформ
28 жовтня, 14:00 -  пресконференція на тему: «Представлення моніторингу прав людей з інвалідністю в тимчасово окупованому Криму».

Організатори: Ліга сильних у партнерстві з Кримською правозахисною групою.

Учасники: Дар’я Сидоренко - виконавча директорка Ліги сильних; Марія Ясеновська - президентка Громадської Альтернативи; Ольга Скрипник - голова правління Кримської правозахисної групи; Ірина Сєдова - дослiдниця Кримської правозахисної групи.

Коротко. Учасники пресконференції представлять результати моніторингу дотримання прав людей з інвалідністю в Автономній республіці Крим після її анексії у 2014 році. Моніторинг здійснювався на основі аналізу права, засобів масової інформації та проведених інтерв’ю з людьми, які проживали/проживають на території півострова. Також буде зазначено про вплив повномасштабної агресії росії проти України на ситуацію з правами людей з інвалідністю.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 13:30 28 жовтня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У тимчасово окупованому Криму не діє конвенція про права осіб із інвалідністю — експерт

У тимчасово окупованому Криму не діє конвенція про права осіб із інвалідністю, спрямована на захист прав та гідності людей. Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила президент “Громадської Альтернативи” Марія Ясеновська.

За її словами, у тимчасово окупованому Криму загарбники застосовують медичну і благодійну моделі інвалідності.

Так, медична модель не бере до уваги думку людей із інвалідністю, натомість важливою вважається думка медиків, суспільства, влади.

“Люди з інвалідністю в Криму позбавлені принципу “Нічого про нас без нас”. Це протирічить конвенції про права осіб із інвалідністю, яку ратифікувала не лише Україна, а й росія. Згідно з цією конвенцією, інвалідність має розглядатися як сукупність викликів, що виникають у людини при доступі до своїх прав у зв’язку з бар’єрами в суспільстві. Конвенція просуває правозахисний підхід, згідно з яким неусунення таких бар’єрів є порушенням прав людини і дискримінацією”, - зауважила Ясиновська.

За її словами, зміни в багатьох сферах, які запроваджує російська влада, не враховують потреб людей із інвалідністю.

“Також на окупованому півострові немає організацій, які могли б захищати права та відстоювати інтереси людей із інвалідністю. Діють лише організації, що займаються певними сервісами, як розповсюдження гуманітарної допомоги, організація свят тощо”, - зауважила експертка.

Як повідомляв Укрінформ, після оголошення мобілізації в Криму правозахисники зафіксували випадки, коли людям із інвалідністю видавали повістки.

Ув’язнення людей з інвалідністю у Криму є гарантованим катуванням — експерт

Заклади пенітенціарної системи у тимчасово окупованому Криму не пристосовані для людей з інвалідністю, їм не надають там медичної допомоги, їхнє перебування там перетворюють на катування.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомила президентка “Громадської Альтернативи” Марія Ясеновська.

За її словами, в той час, як в Україні є пенітенціарний заклад для людей з інвалідністю, в росії такі відсутні, і в окупованому Криму - також.

“Відсутність таких закладів на півострові, неготовність медичної системи пенітенціарної служби надавати відповідні послуги людям з інвалідністю призводить до того, що відбування покарання людиною з інвалідністю, фактично, стає для неї гарантованим катуванням”, - сказала Ясеновська.

Голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що люди з інвалідністю у пенітенціарних закладах Криму, фактично, позбавлені медичної допомоги.

“Ми фіксували випадки, коли людина зі складними захворюваннями потрапляла до СІЗО, і ті страждання, яких вона там зазнавала через недотримання всіх стандартів. Ненадання медичної допомоги, було реальними тортурами. Більше того, фсб може використовувати захворювання людини, намагатися тиснути на неї через біль, навмисне не надаючи медичної допомоги”.

Окрім того, зауважила Скрипник, люди отримували інвалідність внаслідок катувань і нелюдських умов утримання у пенітенціарних закладах Криму та росії. Так, зокрема, сталося із Олександром Костенком, з якого фсб вибивала зізнання, і йому вчасно не прооперували руку, внаслідок чого він отримав інвалідність.

Як зазначалося, після оголошення мобілізації в Криму правозахисники зафіксували випадки, коли людям із інвалідністю видавали повістки.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-