Зерновий коридор: чому він потрібен Україні та світу

Зерновий коридор: чому він потрібен Україні та світу

Укрінформ
21 жовтня, 12:00 - онлайн-пресконференція на тему: «Зерновий коридор: чому він потрібен Україні та світу».

Організатори: УКАБ, ВАР, УЗА

Спікери: Алекс Ліссітса - президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (2007-2021), генеральний директор компанії ІМК; Андрій Дикун - голова ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада»; Микола Горбачьов - президент асоціації «Українська зернова асоціація»; Михайло Малков - радник з політичних питань Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні.

Питання для обговорення:

  • Результати роботи зернового коридору та його вплив на економіку України.
  • Вплив постачання зерна з України на глобальну продовольчу безпеку.
  • Перспективи розширення та подовження роботи зернової угоди.
  • Спільне звернення до Генерального секретаря ООН, Президента Туреччини та лідерів країн Африки, Азії та Європи.

Коротко. Через місяць закінчується термін дії угоди щодо «зернового коридору». Наразі одна з ключових цілей України – це продовження дії цієї угоди щодо експорту аграрної продукції на безстроковий період для забезпечення стабільності на зерновому ринку, а також задля забезпечення продовольчої безпеки світу.

Формат заходу – онлайн.

Журналісти зможуть поставити питання в чаті трансляції на YouTube.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам можна за посиланням: https://bit.ly/3ESUXfK

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Україна через морські порти відправила 60% загального аграрного експорту - УКАБ

За вересень та першу половину жовтня 2022 року Україна через морські порти відправила 60% від загального обсягу аграрного експорту з країни.

Про це сказав генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон під час пресконференції в Укрінформі.

"Від загального обсягу того, що ми експортуємо впродовж останніх двох місяців - 60% йде саме через морський "зерновий коридор" в межах "зернової ініціативи", - сказав він.

Сластьон зазначив, що від початку дії угоди Україна експортувала 8,1 млн т продовольства морськими шляхами.

Згідно з даними УКАБ, всього за цей період з українських морських портів вийшло 363 судна у 38 країн світу. Зокрема, 172 кораблі перевезли 3,2 млн т агропродукції у країни Азії, 148 кораблів - 3,9 млн т у країни Європи та 43 кораблі - 1 млн т у країни Африки.

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі 22 липня на пропозицію Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Перше судно з українським продовольством вийшло з порту Одеси 1 серпня.

Експорт української агропродукції через морпорти у жовтні становитиме близько 4 млн т - УКАБ

Генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон прогнозує, що у жовтні 2022 року Україна експортує через морські порти близько 4 млн т аграрної продукції.

Про це він сказав від час пресконференції в Укрінформі.

"Очікуємо, що "зерновий коридор" забезпечить близько 4 млн т (агроекспорту - авт.) у жовтні", - зазначив Сластьон.

Згідно з даними УКАБ, за перші 16 днів жовтня через морські порти було експортовано 2246 тис. т української агропродукції.

За словами Сластьона, загалом від початку дії "зернової ініціативи" Україна вже експортувала морськими шляхами: 3411 тис. т кукурудзи, 2354 тис. т пшениці, 603 тис. т ріпаку, 541 тис. т соняшникової олії, 480 тис. т соняшникового шроту, 403 тис. т ячменю та 137 тис. т сої.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2022 року через розблоковані морські порти Одеської області було експортовано 3,8 мільйона тонн продукції.

У Стамбулі 22 липня на пропозицію Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Перше судно з українським продовольством вийшло з порту Одеси 1 серпня.

Відео: 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-