Оперативна безпекова та гуманітарна ситуації в Луганській області

Оперативна безпекова та гуманітарна ситуації в Луганській області

Укрінформ
13 жовтня, 11:30 - брифінг на тему: «Оперативна безпекова та гуманітарна ситуації в Луганській області».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Сергій Гайдай - голова Луганської обласної військової адміністрації (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Надавати допомогу звільненим селам Луганщини влада готова, але через обстріли це неможливо – Гайдай

Виїхати до звільнених населених пунктів Луганщини мікроавтобуси із гуманітарною допомогою від обладміністрації вже готові, але поки що військові забороняють поїздки через щільні обстріли.

Про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гадай під час брифінгу в Медіа Центр Україна — Укрінформ.

«Ми чекаємо. Як тільки військові дадуть нам добро, хоча б не стовідсотково, але зменшиться кількість обстрілів, ми відразу поїдемо до людей, позавозимо гуманітарні набори, медикаменти і все, що необхідно. Буквально сьогодні вранці ми мали приїхати в деякі населені пункти мікроавтобусами з гуманітарними вантажами. Військові зателефонували і призупинили цю поїздку через дуже щільне обстрілювання звільнених сіл», - розповів очільник Луганської ОВА.

Він уточнив, що мікроавтобуси завантажені теплими речами, медикаментами і навіть з пічками-«буржуйками», про всяк випадок.

«Можу сказати, що в тих населених пунктах, які деокуповані, – там людей небагато, але вони є. Їм важко, тому що вільного, спокійного доступу до цих територій немає. Окупанти обстрілюють їх. Деякі села просто знищують вщент обстрілами з артилерії, танків та реактивних систем залпового вогню», - зазначив Гайдай.

Як повідомлялось раніше, на Сватівському напрямку ЗСУ, за даними Генерального штабу, уже звільнили сім населених пунктів, з яких були названі села Стельмахівка і Макіївка, а також селище Білогорівка.

На звільнених територіях Луганщини ще немає ЦНАПів, але все готове для початку їх роботи – Гайдай

ЦНАПів на деокупованих територіях Луганщини поки що немає через воєнну небезпеку, але вже підготовлені пересувні відділення цих установ, а також Укрпошти, ПФУ і таке інше.

Про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гадай під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Потреба в цих установах є величезна. Поки що відкрити їх неможливо, на жаль, але ми підготувались і тільки чекаємо заходу на ці території. Як тільки нам дозволяють зайти в певний населений пункт, де буде більш-менш прийнятна безпекова складова хоча б для декількох годин на добу, – ми одразу будемо заходити з пересувними ЦНАПами, мобільними поки що», - наголосив Гайдай.

Він додав, що обласна адміністрація працює в контакті з керівником Укрпошти Ігорем Смілянським над створення мобільних поштових відділень.

«Все це працюватиме, як то кажуть, «з коліс». Чим далі буде просуватись лінія фронту, тим далі будуть зміщуватись мобільні відділення цих установ, банків, усього, що необхідно для адміністративних послуг. А на тій території, яка вже буде абсолютно безпечна, ми встановлюватиме Центри надання адміністративних послуг уже постійні, з постійними працівниками», - запевнив очільник Луганської області.

Як відомо, Луганщина має великий досвід у створенні пересувних відділень установ, які надають адміністративні послуги. Зокрема, задовго до повномасштабного вторгнення рф спеціалізовані авто приймали відвідувачів на Контрольному пункті в’їзду-виїзду «Станиця Луганська», де обслуговували мешканців окупованої частини області. Також їх використовували у віддалених селах.

У цій війні росія намагається знищити не лише українців, а й власні «малі народи» - Гайдай

Кремль у нинішній війні, очевидно, взяв за мету винищення своїх «малих народів», а не лише українців.

Таку думку висловив під час брифінгу в Медіа Центр Україна — Укрінформ начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Ми вже не вперше спостерігаємо, як кремлівський режим намагається знищити не тільки українців, але й свої малі народи. Тобто мобілізація є, насправді, тотальна, а не часткова. Дійсно, що чоловіків на окупованих територіях Донецької і Луганської області забирають усіх поспіль, не дивлячись на стан їхнього здоров’я чи наявність багатьох дітей», - зазначив Сергій Гайдай.

За його словами, загарбники всіх чоловіків забирають і кидають на фронт, а на їхнє місце завозять з усієї росії свіжомобілізованих, серед яких дуже багато представників малих народів.

«Вони тому й називаються «малими народами», що їхня чисельність є невеликою. У нас навіть є інформація, що в деяких населених пунктах тої самої Бурятії чоловіків уже немає взагалі. Жодного! Тобто поїхали й загинули. І зараз ми спостерігаємо, як вони живуть і воюють на нашій землі», - наголосив начальник ОВА.

Як повідомлялось, в російську армію найбільше (відносно їхньої чисельності) забирають представників народів Дагестану, на другому місці – буряти. Багато якутів і тувінців. Мобілізованих з москви та санкт-петербурга на фронті менше.

На Луганщині загарбники використовують населення як «живий щит» - Гайдай

Самопроголошена «влада» загарбників робить усе, аби не випустити з тимчасово окупованої Луганщини цивільне населення і використати його для прикриття від наступу ЗСУ.

Про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гадай під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Під час псевдореферендуму загарбники навіть виїзди з сіл перекривали, не тільки з міст. Зараз, в теорії, люди виїхати з окупованої території можуть, якщо тільки це не особи чоловічої статі. Чоловіків розгортають одразу. Ну, хіба що в них є певні дозволи. Для решти виїзд дуже ускладнили. Окупанти хочуть використати людей як «живий щит», - зазначив Гайдай.

За його словами, існують, вельми умовно, два напрямки. Один, відносно короткий, через Запоріжжя. І є ще дуже довгий і дорогий шлях: три доби й більше через територію країни-агресора і далі на країни Балтії.

«Але наразі навіть через російський кордон майже неможливо виїхати. Окупанти знаходять для обмеження найрізноманітніші причини», - наголосив очільник Луганщини.

Як повідомляв Укрінформ, країни Балтії і деякі інші держави – члени Євросоюзу перекрили кордони для громадян рф. Тож мешканці ОРДЛО, які отримали російські паспорти, змушені будуть залишатись на території росії або виїздити ще більш довгим шляхом через аеропорти Грузії, Турції або Казахстану.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-