Наслідки російських обстрілів для інфраструктури країни, план відновлення пошкоджених об’єктів

Наслідки російських обстрілів для інфраструктури країни, план відновлення пошкоджених об’єктів

Укрінформ
12 жовтня, 13:00 - брифінг на тему: «Наслідки російських обстрілів для інфраструктури країни, план відновлення пошкоджених об’єктів».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Дмитро Новицький — президент Асоціації "Укрводоканалекологія".

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Піжсумкові матеріали:

Водоканали надають послуги у повному обсязі - Укрводоканалекологія

На сьогодні водоканали надають послуги у необхідному обсязі. Підприємства галузі забезпечені необхідними реагентами й можуть домовлятися про постачання матеріалів для ремонтів.

Про це заявив президент асоціації "Укрводоканалекологія" Дмитро Новицький на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Керівники водоканалів, працівники водоканалів стоять на обороні комунального фронту, і в кожному місці на сьогодні ми забезпечуємо якісну питну воду, надійне каналізування. Всі послуги на сьогодні надаються у повному обсязі", - сказав Новицький.

Він підкреслив, що українські водоканали забезпечені реагентами для підготовки води, а також мають можливість укладати контракти із постачальниками матеріалів для проведення швидких ремонтів.

Крім того, за словами Новицького, профільні міністерства та НКРЕКП оперативно реагують на потребу внесення змін до нормативних документів, якщо у цьому виникає потреба.

Президент асоціації зазначив, що, з точки зору ймовірних проблем, є три категорії водоканалів: ті, які знаходяться безпосередньо у зоні бойових дій; водоканали, які знаходяться у зоні ризику ракетних ударів; водоканали на заході України, на які зросло навантаження. При цьому водоканали із першої та другої груп оперативно реагують на надзвичайні ситуації, зокрема, завдяки налагодженій співпраці з міжнародними організаціями.

Так, із водоканалами активно співпрацює Міжнародний комітет Червоного Хреста. Як пояснив Новицький, МКЧХ забезпечує закупівлю реагентів для водоканалів, постачає матеріали й техніку для підтримання належного функціонування підприємств.

"На сьогодні саме завдяки цій організації забезпечується централізоване водопостачання для 8 млн мешканців України", - наголосив очільник Укрводоканалекології.

Як повідомлялося, Міністерство розвитку громад та територій України, асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» домовилися з фінською компанією KEMIRA AB про надання гуманітарної допомоги - коагулянтів для підготовки питної води.

Збитки водоканалів від бойових дій оцінюються у $6 млрд - Укрводоканалекологія

Наразі збитки водоканалів від широкомасштабного вторгнення росії в Україну оцінюються у 6 млрд доларів, але їхня сума може бути набагато більшою.

Про це заявив президент асоціації "Укрводоканалекологія" Дмитро Новицький на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"ПРООН та Світовий банк озвучують суму 6 млрд доларів, хоча я впевнений, що там набагато більша сума. Ми поки що не зробили повний аналіз зруйнованих об'єктів інфраструктури у звільнених містах", - сказав Новицький.

Не відомо також, що відбувається із відповідними об'єктами на тимчасово окупованих територіях. Як приклад Новицький навів Балаклію на Харківщині, де була повністю зруйнована головна каналізаційно-насосна станція.

Крім того, вирішується питання спрощеної процедури погодження проєктів, надання дозволу на проведення будівельних робіт тощо для пришвидшення робіт із відновлення інфраструктури.

Як повідомлялося, станом на початок вересня загальна сума прямих збитків інфраструктури України збільшилася до 114,5 млрд доларів.

Рівень розрахунків з водоканалами зменшився на 17-20% - Укрводоканалекологія

Станом на сьогодні рівень розрахунків споживачів з водоканалами знизився на 17-20% проти довоєнного рівня. Про це в коментарі Укрінформу повідомив президент асоціації "Укрводоканалекологія" Дмитро Новицький.

"У нас на сьогодні падіння надходжень приблизно на 17-20%", - сказав Новицький.

За його словами, у березні було зафіксоване падіння розрахунків на 50%, що пов'язано із виїздом українців у безпечні регіони. При цьому виникла проблема із передачею показників лічильників.

Так, згідно із законодавством, якщо споживач не передає показників лічильника, то водоканал розраховує платіжку, виходячи із середнього споживання за попередні періоди. За таким підходом і формувалися рахунки для переселенців.

"Люди отримали цю платіжку і не сплатили, бо вони не спожили", - зазначив Новицький.

Він повідомив, що для вирішення цієї проблеми НКРЕКП дозволила водоканалам застосовувати коефіцієнт пониження.

За словами Новицького, з урахуванням знижувального коефіцієнта, рівень розрахунків споживачів перед водоканалами нині становить 86%. Для порівняння, до повномасштабної війни в середньому рівень розрахунків становив 96%.

Як повідомлялося, на сьогодні водоканали надають послуги у необхідному обсязі. Підприємства галузі забезпечені необхідними реагентами й можуть домовлятися про постачання матеріалів для ремонтів.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-