Зупинка ЗАЕС: загрози, наслідки, перспективи відновлення роботи

Зупинка ЗАЕС: загрози, наслідки, перспективи відновлення роботи

Укрінформ
14 вересня, 12:00 -  брифінг на тему: «Зупинка ЗАЕС: загрози, наслідки, перспективи відновлення роботи».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Володимир Кудрицький - голова правління НЕК Укренерго.

Ключові теми:

Зупинка ЗАЕС:

- загроза для українського ринку споживання,

- наслідки зупинки станції,

- перспективи відновлення роботи.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Укренерго відновило дві магістальні лінії електропостачання Харкова

НЕК "Укренерго" відновило дві магістральні лінії електропостачання Харкова.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький.

"Нам вдалося відновити дві магістральні лінії електропередач, які забезпечують енергопостачання у Харкові", - сказав очільник Укренерго.

Він зазначив, що фахівці компанії зараз разом із Харківобленерго продовжують роботу над відновленням живлення тих споживачів, які ще залишаються без електрики.

Кудрицький підкреслив, що загалом енергетикам за 4,5 годин вдалося відновити 85% енергопостачання в усіх областях, що постраждали від обстрілів 11 вересня.

Він також повідомив, що Укренерго готується до будь-яких сценаріїв. Так, компанія готує резервні схеми живлення, аварійні запаси матеріалів, аварійні бригади.

Як повідомлялося, внаслідок масованих ударів рф 11 вересня було знеструмлено 40 підстанцій різної напруги; загинули четверо енергетиків. Без електропостачання залишилися жителі Харківської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Сумської областей.

Укренерго пропонуватиме ENTSO-E збільшити ліміти експорту електроенергії в Європу

НЕК "Укренерго" наступного тижня ставитиме перед ENTSO-E питання про збільшення лімітів експорту електроенергії до Європи.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький.

"Наступного тижня буде чергове засідання регіональної групи "Континентальна Європа" в ENTSO-E. Наразі в Румунію, Словаччину (експорт - ред.) складає 250 МВт, і ми будемо ставити питання не про зменшення, а про збільшення цього ліміту на наступному тижні", - сказав Кудрицький.

Він запевнив, що українські споживачі завжди будуть пріоритетом для Укренерго, однак зараз причин говорити про зменшення експорту електроенергії немає. Крім того, Україна планує збільшити експорт електроенергії до Польщі в рамках надання допомоги цій країні з 1 жовтня.

Кудрицький також прокоментував можливість обмеження електропостачання промислових споживачів за несприятливих сценаріїв проходження опалювального сезону.

"В якійсь критичній ситуації таке обмеження могло би бути можливим тільки після того, як припиниться експорт. Якщо ми й експорт не збираємося припиняти, то й українські виробники не залишаться без електроенергії", - сказав голова Укренерго.

Він зазначив, що наразі компанія не планує ніяких обмежень споживачів.

Як повідомлялося, НЕК "Укренерго" з 30 червня по 11 вересня отримало понад 3,7 млрд грн на аукціонах із доступу до міждержавних електромереж.

ENTSO-E 4 вересня збільшило до 300 МВт доступну пропускну спроможність для експорту електроенергії з України в ЄС. Такі можливості для українських експортерів будуть діяти в години найбільшого споживання електроенергії.

Регіональна група Континентальна Європа 7 червня 2022 року погодила поетапне розширення можливостей для експорту та імпорту електроенергії між Україною та сусідніми країнами ЄС за умови впровадження організаційно-технічних передумов.

Українці будуть забезпечені електрикою за всіх сценаріїв опалювального сезону - Укренерго

За всіх сценаріїв проходження опалювального сезону, які моделювала НЕК "Укренерго", включно із вимкненням Запорізької атомної електростанції, українські споживачі будуть забезпечені електрикою.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький.

"Укренерго провидило моделювання проходження осінньо-зимового періоду як із ЗАЕС, так і без неї <...> В усіх сценаріях, які ми моделювали, включно із песимістичними, завдання проходження опалювального сезону, забезпечення електрикою наших споживачів є складним, але досяжним", - наголосив Кудрицький.

Він зазначив, що енергосистема України наразі збалансована.

"Після деокупації ми дуже швидко відновимо всю інфраструктуру, яка забезпечує видачу потужності станції, і ми дуже швидко побачимо ЗАЕС у мережі", - запевнив очільник Укренерго.

Він також нагадав, що компанія відновила надійне живлення ЗАЕС з енергосистеми України.

"Ситуація з цієї точки зору дещо стабілізувалася порівняно з тим, що було", - додав Кудрицький.

Як повідомлялося, з 11 вересня Запорізька АЕС повністю перейшла в режим "холодної зупинки" і припинила виробляти електроенергію.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

МАГАТЕ 6 вересня представило звіт за результатами інспекції ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема у машинних залах енергоблоків.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-