Від лінгвоциду до мовного відродження. Вільні нації – живі мови

Від лінгвоциду до мовного відродження. Вільні нації – живі мови

Укрінформ
9 вересня, 17:00 - круглий стіл, присвячений проблемам мовної політики рф.

Організатор: Ліга Вільних Націй.

Учасники: Сирес Боляєнь - головний старійшина ерзянського народу, поет і перекладач; Фаріт Закієв - голова переслідуваного у рф Всетатарського громадського центру; Руслан Габбасов - один із лідерів визнаної екстремістської та забороненої в рф Башкирської громадської організації "Башкорт", голова Башкирського політичного центру; Раджана Дугар-ДеПонте - громадська діячка, публіцистка, одна з лідерів бурятського національного руху, співзасновниця правозахисного руху “Ерхе” (“Право”); Арсланг Санджієв - голова Конгресу ойрат-калмицького народу.

Програма заходу:

  • Доповідь «Альберт Разін та сучасний стан фінно-угорських мов у рф».
  • Доповіді учасників Ліги про сферу застосування татарської, башкирської, бурятської, калмицької, вепської та іжорської мов.
  • Доповідь представника наукової спільноти, лінгвістичного антрополога зі США/ЄС.

Захід проходить напередодні третіх роковин з дня самоспалення удмуртського вченого Альберта Разіна.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Для участі у круглому столі просимо заповнити форму реєстрації: https://forms.gle/rkfxFv2y7ctVMsz56

Після реєстрації буде надано посилання для підключення до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/c/UkrinformTV  

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У росії спостерігається лінгвоцид - експерти

У російській федерації спостерігається лінгвоцид – малі народи втрачають свою мову.

Про це заявили учасники круглого столу щодо проблем мовної політики рф, передає кореспондент Укрінформу.

Захід організувала Ліга Вільних Націй, а присвячений він був річниці з дня самоспалення удмуртського вченого Альберта Разіна.

«10 вересня 2019 року біля Державної ради Удмуртії в Іжевську заслужений діяч науки і активіст Удмуртського національного руху Альберт Разін здійснив акт самоспалення. ЗМІ росії були небагатослівними, деякі взагалі це проігнорували. Суспільство відреагувало по-різному: хтось співчував, а хтось зловтішався», - розповів головний старійшина ерзянського народу, поет і перекладач Сирес Боляєнь.

Він вважає, що напевно акт самоспалення – це останнє, що Разін міг зробити, щоб привернути увагу людей, спробувати розбудити удмуртський народ.

«Разін бачив, що процес русифікації, санкціонований кремлем, набирає обертів, невиданих навіть у радянському союзі. Все більше представників корінних народів, уникаючи тавра другосортності, починають називати себе росіянами і намагаються довести свою «російськість». Так зникають удмуртська, ерзянська, чуваська, татарська мови та інші», - сказав Боляєнь.

Під час круглого столу виступили представники громадських організацій та національних рухів татарського, башкирського, ерзянського, бурятського, калмицького, чуваського народів, що населяють росію.

«Наші народи перебувають на межі знищення. Наші культури знищує Москва, знищує цілеспрямовано. Стан мов корінних народів сьогодні відрізняється в залежності від демографії та географічного положення, віросповідання. Але становище їх однакове - це мови, які не можуть розвиватися. Адже мова - це як жива істота, яка може жити тільки розвиваючись», - наголосив Боляєнь.

Учасники зазначили, що становище мов меншин різко погіршилося після заяви володимира путіна про недопустимість примушувати дітей до вивчення державних мов національних республік. Після цього їх вивчення перейшло з обов’язкової у варіативну частину навчальної програми в школах — 1-2 години на тиждень.

Також учасники круглого столу наводили вражаючі дані. З 2002-го по 2010 рік, тих, хто володіє удмуртською мовою стало на 30 відсотків менше; Число людей, що говорять на татарський мові скоротилося на 1 мільйон чоловік. За останні 30-50 років на 1 мільйон осіб скоротилась кількість ерзян і мокшан.

«Альберт Разін знав шлях порятунку мов і народів - це виховання в дитсадках і навчання в школах на рідній мові, повернення рідної мови в усі сфери життя. Але його не чули, ті від кого залежить дотримання норм, прописаних в Конституціях республік», - підсумував Боляєнь.

Цю думку поділяє голова переслідуваного у рф Всетатарського громадського центру Фаріт Закієв. Він розповів, що зараз їхня організація визнана екстремістською і навіть вийшла судова постанова про її ліквідацію, у тому числі і через захист татарської мови.

«В 1992 році була прийнята Конституція Татарстану, де була стаття 8 про рівноправність татарської і російської мов. Але пройшло 30 років і татарська мова не стала державною, не використовується в парламенті, в органах влади. І навіть школа, що функціонувала з татарською мовою навчання, знищена», - сказав Закієв.

Він нагадав події 2017 року, коли навіть прокуратура ігнорувала Конституцію, прокурори ходили по школах і розпитували учнів, чи їм потрібна татарська мова.

«А у 2018 році вийшов федеральний закон, за яким татарська мова стала факультативною, було скасовано обов’язкове викладання татарської мови. Тобто татарин, який проживає в своїй республіці, для того, щоб його дитину навчали на татарський мові, змушений писати заяву з проханням дозволити це», - наголосив Закієв.

На переконання учасників круглого столу, процеси в республіках, в регіонах рф, де проживають корінні народи, характеризуються як лінгвоцид. А щоб перейти від стану нинішнього лінгвоциду до відродження мов, потрібне відродження самих республік.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-