Результати роботи місії МАГАТЕ на ЗАЕС

Результати роботи місії МАГАТЕ на ЗАЕС

Укрінформ
5 вересня, 12:00 - брифінг на тему: «Результати роботи місії МАГАТЕ на ЗАЕС».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Григорій Плачков - голова Державної інспекції ядерного регулювання (2017 – 2021 р.р.).

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Звіт МАГАТЕ про місію на Запорізькій АЕС може стати основою для введення санкцій проти росатома - експерт

Звіт Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) про міію на Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) може стати основою для введення санкцій проти росатома.

Таку думку висловив на брифінгу екс-голова Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"МАГАТЕ має технічний мандат від Організації об'єднаних націй. Думаю, якщо звіт буде достатньо чесним, то він може стати плацдармом і щодо відсторонення росіян від прийняття рішень у міжнародних організаціях, і, на мій погляд, це основа для накладання санкцій на росатом", - сказав Плачков.

Загалом, експерт позитивно оцінив факт проведення інспекції МАГАТЕ на тимчасово окупованій АЕС. Він зазначив, що місія мала розібратись в основних моментах: нерозповсюдження ядерного матеріалу; у "ресурсності" атомної станції (морально-психологічний стан персоналу); оцінити фізичний захист об'єкта.

За словами Плачкова, постійна присутність на ЗАЕС двох інспекторів МАГАТЕ дозволить отримувати повну інформацію про те, що відбувається на станції. Водночас, він підкреслив, що наразі звіт за результатами місії ще не підготовлений і варто дочекатися остаточних висновків.

Як повідомлялося, місія МАГАТЕ відвідала ЗАЕС 1 вересня. Того ж дня більша частина делегації залишила захоплений росією об'єкт. Шість експертів МАГАТЕ залишилися на Запорізькій АЕС, а надалі агентство планує забезпечити постійну присутність на станції двох своїх представників.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-