Російсько-українська війна та козацтво

Російсько-українська війна та козацтво

Укрінформ
5 вересня,14:00 - круглий стіл на тему: «Російсько-українська війна та козацтво».

Організатори: Укрінформ (ГР “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”); Товариство ветеранів походів «Українського козацтва» по Кубані

Учасники: Соломія Бобровська - народний депутат України, учасниця міжфракційного об’єднання «Кубань»; Вадим Задунайський - доктор історичних наук, професор Українського католицького університету, голова експертної групи з використання «козацького фактору» Україною, засновник І козацького земляцтва (1984 р.), отаман «Донецького куреня Українського козацтва» (1990-1996 рр.); Євген Петренко - головний отаман «Українського козацтва» (1992-1994 рр.), голова української козацької місії на Кубань у 1992 р., кандидат історичних наук; Анатолій Зборовський - отаман «Ірпінського куреня Козацького товариства Київщини Українського козацтва» (1992 р.), директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею; Михайло Заруцький - козак «Донецького куреня Українського козацтва» (1994 р.); В’ячеслав Дьомін - представник Козацького національно-визвольного руху (США), учасник Ліги вільних націй; Павло Лакійчук - військовий експерт, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія-ХХІ», капітан 1-рангу запасу. Максим Майоров - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Теми дообговорення:

  • Історичні зв’язки українського та кубанського козацтва.
  • 30-річчя походу «Україна-Дон-Кубань».
  • Російські козаки у війні путіна з Україною.
  • Звернення українських козаків до російського козацтва.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressa@mil.gov.ua, тел.: 067 43 071 81 .

Акредитація триватиме до 13:30 5 вересня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/c/UkrinformTV  

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Ветерани козацького руху зняли ролик із закликом до представників козацтва у росії виступати проти агресії рф

Українські ветерани козачих походів і учасники організацій козаків закликають тих, хто нині ототожнює себе з козацтвом на території російської федерації, виступати проти агресії росії проти України.

Про це йшлося під час круглого столу в Укрінформі «Російсько-українська війна та козацтво».

Як зазначив представник ГР “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки” Максим Майоров, цього дня, 5 вересня, 230 років тому відбулося історичне переселення козаків чорноморського козацького війська на Кубань, які й стали предками кубанських козаків. Він також розповів, що 10 українських, а також російських представників ветеранського козацького руху записали спеціальне відео до козаків у росії з коротким історичним оглядом та закликом до людей, які асоціюють себе з козаками і проживають на історичних козацьких землях, що нині входять до складу рф, не воювати проти України.

За словами Майорова, цей відеоролик, який також було презентовано у ході круглого столу, призначений для поширення на російську аудиторію.

У свою чергу представник донецького куреня українського козацтва Роман Артюх розповів, що у складі російської армії утворено низку так званих козачих полків, однак «козачими» вони є лише за назвою.

«Більше такої можливості разом з українцями додушити москву не буде. От зараз, коли ми ведемо виснажливу війну на своїй території, треба «сколыхнуться, взволноваться» Дону, Кубані, всім іншим козачим військам і формуванням, людям, які відчувають себе козаками для того, щоб не чекати, поки Україна стече кров’ю і зможе вас звільнити, а допомогти Україні своєю запільною боротьбою. Хоча б не йти на війну, а підпільною, запільною боротьбою», - звернувся він до козацьких формувань в росії.

На його думку, нині саме час відновлювати «вольницю» на території козаків у рф.

Водночас доктор історичних наук, професор Українського католицького університету, голова експертної групи з використання «козацького фактору» Україною, засновник І козацького земляцтва Вадим Задунайський підкреслив, що зараз представники козацтва у росії мають шанс для свого відродження у майбутньому.

«Козак – це не просто воїн, це особистість, це вільна особистість, котра розуміє своє призначення у цьому світі, тому вона мусить дбати про себе і своїх нащадків, бо інакше, переродившись у якогось попихача, перетворившись у якогось найманця, уже просто не варто використовувати термін "козак, козацькі традиції, звичаї". Бо без цього вже немає козацтва, це залишається лише антураж», - додав Задунайський.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська збройна агресія.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-