Діяльність мобільних медичних команд в Україні в умовах війни

Діяльність мобільних медичних команд в Україні в умовах війни

Укрінформ
7 вересня, 12:00 - пресконференція на тему: «Діяльність мобільних медичних команд в Україні в умовах війни».

Організатор: ГО «Академія сімейної медицини України».

До участі запрошені: Ярно Хабіхт - керівник Бюро ВООЗ в Україні; Ірина Микичак - перша заступниця міністра охорони здоров'я; Олександра Машкевич - керівниця директорату медичних послуг МОЗ; Ірина Волошина - д. мед.н., членкиня правління ГО «АСМУ»; Юлія Барболіна - сімейна лікарка (м. Київ); Олена Юзвак - сімейна лікарка (м. Гостомель).

Коротко. Захід присвячений результатам роботи пілотного проєкту мобільних команд на деокупованих територіях Київщини в червні - серпні 2022 року. У цей період було здійснено понад 3000 консультацій пацієнтів в форматі мобільних команд фахівцями первинної ланки медичної допомоги.

Учасники розкажуть про результати цієї роботи, про виклики системи первинної медичної допомоги та про плани розповсюдження моделі у семи областях України.

Проєкт реалізовується за підтримки Бюро ВООЗ в Україні та у співпраці з Міністерством охорони здоров´я України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: 0930766035 (Маріанна).

Акредитація триватиме до 11:30 7 вересня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/c/UkrinformTV  

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Мобільні медичні бригади за три місяці проконсультували понад 3 тисячі пацієнтів на Київщині

Понад 3000 пацієнтів отримали допомогу від мобільних медичних бригад з кінця травня у Київській області.

Про результати проєкту, який спільно реалізують ГО "Академія Сімейної Медицини України", Бюро ВООЗ в Україні та МОЗ детально розповідали на брифінгу в Укрінформі.

Проєкт розпочали для надання допомоги громадянам у тих населених пунктах Київщини, які постраждали внаслідок окупації - Буча, Ірпінь, Бородянка, Гостомель, Макарів та віддалені села регіону.

Членкиня правління ГО "АСМУ" Ірина Волошина повідомила, що медичну допомогу та консультацію було надано понад 3 тисячам пацієнтів з найрізноманітнішими захворюваннями.

"З кінця травня 6 команд лікарів сімейної практики здійснили більше 90 виїздів у громади та надали медичну допомогу понад 3000 пацієнтам, що удвічі перевищило заплановану кількість консультацій. Причиною звернень 72% пацієнтів була хронічні серцево-судинні захворювання, а 68% - мали артеріальну гіпертензію (підвищений тиск), що потребувала медикаментозної корекції. Також 47% пацієнтів мали встановлений діагноз ішемічної хвороби серця, інсульту або інфаркту міокарда", - розповіла вона.

У свою чергу керівник Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт зазначив, що діяльність мобільних медбригад особливо важлива в часи, коли процес надання та постачання медичних послуг порушено.

"Робота мобільних медичних команд має дуже важливе значення для порятунку життів і забезпечення доступу людей до первинної медичної допомоги, якої вони так потребують під час війни. Мобільні медичні команди були зосереджені на лікуванні неінфекційних захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання, гіпертонію, респіраторні захворювання та діабет, які залишаються основною причиною передчасної смерті в Україні. Я хотів би подякувати Міністерству охорони здоров’я України за координацію та підтримку й Академії сімейної медицини України за впровадження цієї важливої для порятунку життів в Україні послуги»", - сказав він.

Заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Микичак зауважила, що проєкт необхідний, бо внаслідок бойових дій в Україні пошкоджено або зруйновано понад 1000 закладів охорони здоров'я, зокрема на Київщині була паралізована уся медична система.

"Підтримуючи місцеві заклади охорони здоров'я, - центри первинної медичної допомоги та амбулаторії сімейної медицини - ми спільно відновлюємо безперервність надання медичної допомоги людям, постраждалим від російського агресора. Особливо звертаємо увагу на налагодження психологічної підтримки наших співгромадян. З перших днів деокупації спільними зусиллями МОЗ та партнерів вдалося реалізувати важливий проєкт, завдяки якому мешканці постраждалих територій відчули опіку медиків, відновлюють своє здоров'я або скеровуються на подальше спеціалізоване лікування“, - підкреслила заступниця міністра.

Академія сімейної медицини за підтримки ВООЗ та партнерів продовжить проєкт у Київській, Чернігівській, Харківській, Волинській, Сумській, Черкаській та Хмельницькій областях.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров’я України отримало від міжнародних партнерів чергову партію гуманітарної допомоги, зокрема 64 апарати штучної вентиляції легень і 25 інкубаторів для новонароджених.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-