Готовність закладів освіти до нового навчального року

Готовність закладів освіти до нового навчального року

Укрінформ
30 серпня, 14:00 - брифінг на тему: “Готовність закладів освіти до нового навчального року”.

Організатор: Міністерство внутрішніх справ України.

Спікер: Альона Матвєєва - речниця МВС.

Теми до обговорення:

Готовність закладів освіти до навчального року

“Абетка з безпеки” для дітей від МВС України

Формат заходу – онлайн.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні потребують організації укриття понад 26 тисяч закладів освіти - МВС

За останніми даними, в Україні понад 26 тис. закладів освіти усіх рівнів потребують організації укриття.

Про це речниця Міністерства внутрішніх справ України Альона Матвєєва сказала на брифінгу в Укрінформі.

“За інформацією місцевих органів виконавчої влади потребують організації укриття понад 26 тис. закладів освіти усіх рівнів, відомчої належності та форми власності із загальною чисельністю учасників освітнього процесу майже 7,4 млн осіб. Але потрібно розуміти, що кількість закладів та учасників освітнього процесу постійно уточнюються”, - сказала Матвєєва.

За її словами, вже проведено огляд понад 23,5 тис. закладів освіти (93%). “Нагадаю, ми починали з трохи більш ніж 10% готовності навчальних закладів до навчального року. Сьогодні ми маємо понад 50% поміж них. Майже 10% закладів освіти (2 389) з такою ж часткою учасників освітнього процесу організували укриття у власних захисних спорудах”, - додала речниця МВС.

За наданою нею інформацією, ще 36% закладів освіти (9 477) з 34% учасників освітнього процесу (майже 2,5 млн осіб) організували укриття у власних спорудах подвійного призначення та найпростіших укриттях, поставлених на облік за результатами проведених комісійних обстежень будівель, споруд та приміщень різного призначення, що експлуатуються. Понад 6 % закладів освіти (1645) з 4 % учасників освітнього процесу (майже 270 тис. осіб) організували укриття в об’єктах фонду захисних споруд інших суб’єктів господарювання.

«Таким чином, до початку освітнього процесу в очній формі навчання за показниками безпеки учасників освітнього процесу готові понад 51% закладів освіти з 48% учасників освітнього процесу”, - сказала Матвєєва.

Речниця МВС підкреслила, що в усіх регіонах працюють комісії з обстежень будівель та споруд з метою визначення можливості їх використання для укриття. До участі у роботі комісій залучено необхідних фахівців з підрозділів ДСНС, структурних підрозділів місцевих військових (державних) адміністрацій з питань цивільного захисту, освіти та науки, архітектури та будівництва. Міністерство внутрішніх справ включено у підготовку до навчального року одразу в кількох площинах.

Вона нагадала, що у МВС був започаткований проєкт «Безпечне освітнє середовище в умовах війни», яким передбачено, що служби МВС відвідають усі навчальні заклади. “Ми розглядаємо це як складову навчання наших діток із погляду знання ними базових вимог безпеки життєдіяльності в умовах воєнного стану”, - додала Матвєєва.

Як повідомляв Укрінформ, освітній процес в школах розпочнеться 1 вересня і триватиме до 30 червня.

Найкраще підготувалися до навчального року Чернівецька, Закарпатська, Львівська області та Київ - МВС

Найкраще підготували заклади освіти до нового навчального року Чернівецька, Закарпатська, Львівська області, а також столиця.

Про це речниця Міністерства внутрішніх справ України Альона Матвєєва повідомила на брифінгу в Укрінформі.

За її даними, у Чернівецькій та Закарпатській областях укриттями забезпечені 82% закладів освіти, у Львівській 81% закладів освіти.

У м. Києві укриттями забезпечені 71 % закладів освіти.

Речниця МВС також назвала області, де заклади освіти найгірше забезпечено укриттям. Зокрема, у Миколаївській області укриття є в 17% закладів освіти, у Дніпропетровській - 31%, у Волинській - 37%, у Сумській - 38%.

“Робота щодо забезпечення безпеки учасників освітнього процесу та відповідні комісійні обстеження тривають”, - запевнила Матвєєва.

Як повідомлялося, уряд працює над відновленням якомога більшої кількості шкіл до 1 вересня за дорученням Президента України Володимира Зеленського.

МВС підготувало «Абетку з безпеки для школяра середньої школи»

Департамент комунікації Міністерства внутрішніх справ України розробив «Абетку з безпеки для школяра середньої школи», аби кожна дитина могла знайти для себе відповіді на запитання, як правильно поводити себе в небезпечних ситуаціях.

Про це речниця МВС Альона Матвєєва сказала на брифінгу в Укрінформі.

“Під час воєнних дій дуже важливо не нехтувати своєю безпекою та бути свідомими. Тому Департамент комунікації Міністерства внутрішніх справ України зібрав ключові рекомендації для школярів від рятувальників і поліцейських, медичних працівників і педагогів, психологів та юристів”, - сказала Матвєєва.

За її словами, ця «Абетка» дає базові рекомендації щодо поведінки у найтиповіших екстраординарних ситуаціях пов’язаних із воєнним станом: від реагування на сигнал «Повітряної тривоги» до базових дій у разі хімічної чи радіоактивної небезпеки, а також охоплює питання булінгу, дотримання Правил дорожнього руху.

Наприклад, додала речниця МВС, у розділі «Що для тебе має бути важливим під час воєнних дій» мова йде про те, що дитина не має свідомо наражати себе на небезпеку, має дбати про медіаграмотність, обговорювати те, що відбувається, з батьками, підтримувати спілкування з друзями, долучатись до допомоги іншим, якщо це безпечно. З розділу «Що важливо знати про хімічну небезпеку?» учень дізнається, що робити, якщо трапилася хімічна аварія. У посібнику наведені базові алгоритми дій, якщо під час атаки дитина знаходиться на вулиці, або у приміщені. У розділі «Твоя безпека в інтернеті» зібрані поради від кіберполіції.

“Це надзвичайно корисний посібник. Раджу його всім для прочитання й використання. Він доступний онлайн на офіційному вебсайті МВС України”, - сказала Матвєєва.

Відповідаючи на запитання Укрінформу, вона додала, що відомство не планує друкувати його для шкіл. У разі потреби навчальні заклади можуть роздрукувати її самостійно для своїх учнів.

Як повідомляв Укрінформ, освітній процес в школах розпочнеться 1 вересня і триватиме до 30 червня.

Відео: 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-