Майбутнє кіноіндустрії України: реалії та виклики

Майбутнє кіноіндустрії України: реалії та виклики

Укрінформ
31 серпня, 11:00 -  публічна дискусія на тему: «Кіноіндустрія України: виклики розвитку».

Організатор: «Міжнародна Антикорупційна Асамблея».

До участі запрошені: представники кіноіндустрії України, Офісу Президента України, народні депутати України, представники ВРУ, урядових та неурядових організацій, органів державної та місцевої влади, ЗМІ.

Модератори: В`ячеслав Саєнко – генеральний секретар Центрального комітету Міжнародної Антикорупційної Асамблеї; Сергій Куценко – суспільний медійний комунікатор.

Питання до обговорення:

  • Стан Кіноіндустрії України в умовах повномасштабної війни: реалії та виклики.
  • Напрацювання пропозицій щодо механізмів та заходів із забезпечення сталого розвитку українського кіно.
  • Підготовка та підписання підсумкового документу, який буде направлений Президенту України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, усім зацікавленим сторонам у питаннях розвитку кіноіндустрії України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Участь в дискусії виключно за умовами попередньої реєстрації https://forms.gle/xxtX8wwLxYgye1i89 та отримання листа-підтвердження від організатора заходу.

Реєстрація на захід триватиме до 12 години 30.08.2022 р.

Листи-підтвердження будуть надіслані до 18:00 30 серпня 2022 р.

Формат участі:

Зацікавлені можуть попередньо заповнити форму й долучитись до спілкування або заздалегідь написати своє звернення, запитання, пропозиції до проведення дискусії й переглянути онлайн-дискусію потім у записі.

Додаткова інформація за тел.: +380 67 500 84 21 ( Сергій Куценко).

На електрону адресу  iaca2015.org@gmail.com можна написати звернення, запитання, пропозиції до проведення дискусії з обов’язковим вказанням в темі листа «Кіноіндустрія України: виклики розвитку».

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/c/UkrinformTV  

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Очільниця Довженко-Центру висловилася за визначення його статусу як Національного фонду фільмів

Національний центр Олександра Довженка займається збереженням спадщини кіноіндустрії і має отримати визначений статус Національного фонду фільмів.

На цьому наголосила в.о. директора Довженко-Центру Олена Гончарук під час публічної дискусії «Кіноіндустрія України: виклики розвитку» в Укрінформі.

"Його (Довженко-Центру - ред.) статус як Національного фонду фільмів має бути визначеним. Ми можемо дискутувати, обговорювати законодавство... Кіно заслуговує мати свою узаконену інституцію, яка буде його зберігати", - заявила вона.

Гончарук додала, що Центр не є виробником фільмів безпосередньо, але займається збереженням кіноспадщини, і це те, що створює творчу основу для розвитку кіноіндустрії.

"Кінотворці зацікавлені в тому, щоб їхні фільми знімалися не просто "в стіл чи на полицю", а щоб їхній доробок ставав частиною українського і світового. Центр займається тим, що ми збираємо, не даємо фільмам пропасти, досліджуємо їх, розповідаємо про них і таким чином тчеться полотно українського кіно і української культури", - наголосила вона.

Як повідомлялося, раніше у Довженко-Центрі заявили, що Державне агентство з питань кіно видало наказ про його реорганізацію, що "де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву".

Своєю чергою Міністерство культури та інформаційної політики зазначало, що у рішенні Держкіно не йдеться про ліквідацію Довженко-Центру, а планується його реорганізація шляхом створення двох нових державних підприємств, одному з яких передається архів фільмокопій. При цьому у міністерстві наголосили, що Держкіно з 2021 року не підпорядковується МКІП, а спрямовується і координується виключно Кабінетом Міністрів.

26 серпня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики одноголосно ухвалив рішення про звернення до уряду і Держкіно щодо скасування наказу про реорганізацію Довженко-Центру.

Національний центр Олександра Довженка – державний фільмофонд України, аудіовізуальний архів. Це єдиний в Україні член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF).

Згідно з інформацією на сайті установи, Довженко-Центр об’єднує сучасне фільмосховище з системою клімат-контролю, єдину в Україні кінокопіювальну лабораторію, Музей кіно, паперовий кіноархів, медіатеку та власне видавництво й здійснює збереження, популяризацію, дослідження та поширення національної кіноспадщини в Україні та за кордоном.

У січні уряд передав цілісний майновий комплекс державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка" до сфери управління Держкіно.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-