Декомунізація символічного простору та деколонізація української культури

Декомунізація символічного простору та деколонізація української культури

Укрінформ
30 серпня, 12:00 - презентація книжки Олександра Гриценка «Декомунізація в Україні як державна політика і як соціокультурне явище».

Організатор: ТОВ «Майстер Книг».

Учасники: Юрій Шаповал - доктор історичних наук, професор, головний науковий співробітник Інституту політичних та етнонаціональних досліджень ім. І.Кураса НАН України (зум);  Віталій Масненко - доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького (зум); Наталя Старченко - докторка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.  Грушевського НАН України; Катерина Липа - мистецтвознавиця, старша наукова співробітниця Музею історії Києва; Марія Тахтаулова - кандидатка історичних наук, начальниця Північно-східного відділу Українського інституту національної пам'яті (Харків); Андрій Іванець - кандидат історичних наук, координатор Таврійської гуманітарної платформи, провідний науковий співробітник Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду.

Модератор: Надія Гончаренко - старша наукова співробітниця Інституту культурології НАМ України, упорядниця видання.

Учасники презентації обговорять декомунізацію символічного простору та деколонізацію української культури.

Питання для обговорення:

- концепції студій пам'яті та аналіз політики пам'яті України,  

- деколонізація української історичної науки та освіти,

- дерусифікація топонімів, демонтаж монументів,

- декомунізація і деколонізація у музейних експозиціях, виставкових проєктах,

- культурна та політична специфіка регіональної культури пам'яті й проблеми деколонізації на Сході України і в Криму. 

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 11:30 30 серпня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/c/UkrinformTV  

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Вийшло доповнене видання книги “Декомунізація в Україні як державна політика і як соціокультурне явище”

Вийшло доповнене видання книги Олександра Гриценка “Декомунізація в Україні як державна політика і як соціокультурне явище”.

Його презентація відбулася в Укрінформі.

Як зазначила упорядниця видання старша наукова співробітниця Інституту культурології НАМ України Надія Гончаренко, Гриценко понад 30 років досліджував, як відбувалася трансформація культури в незалежній Україні, які процеси відбувалися в державній політиці пам’яті. Він вважав некоректним оцінювати декомунізацію лише як процес, що розпочався у 2015 році із ухваленням так званих законів про декомунізацію.

“Він трактував ці процеси широко, як процеси, які відбуваються вже понад 30 років. Але у праці, яку ми видали у 2019 році, зосередився на аналізі державної політики, пов’язаної із впровадженням декомунізаційних законів, а також того, як суспільство реагувало на ці закони. До оновленого видання, яке ми представляємо сьогодні, окрім праці, яка була видана у 2019 році, увійшла його англомовна стаття, яка мала стати основою нової великої книжки, нового дослідження англомовного, яке б представляло власне процеси декомунізаційні, деколонізаційні, що розпочалися у 2015 році і які тривають досі”, - розповіла упорядниця.

Вона нагадала, що 29 серпня Олександрові Гриценку мало би виповнитися 65 років.

“Він був кібернетиком за освітою, перекладачем з англійської та польської мови і невипадково став аналітиком культурної політики, гуманітарної”, - зазначила Гончаренко.

За її словами, науковий і творчий доробок Гриценка включає, зокрема, праці з аналізу культурної політики і політики пам’яті. Приміром, у книжці “Пам’ять місцевого виробництва”, яка вийшла у 2014 році, він аналізував, як місцеві краєзнавчі історичні наративи поєднуються із наративом загальним української історії.

У 2017 році Гриценко підготував і видав фундаментальну працю “Політика пам’яті президентів України”, в якій охоплено величезний масив документів, матеріалів, дискусій, показано, як відбувалася посткомуністична трансформація в Україні, із аналізом офіційної політики, а також проаналізовано, як ця офіційна політика сприймалася в різних регіонах України, зазначила Гончаренко.

Учасники заходу також обговорили питання деколонізації української історичної науки та освіти, дерусифікації топонімів, демонтажу монументів, декомунізації і деколонізації у музейних експозиціях, виставкових проєктах, культурну та політичну специфіку регіональної культури пам'яті й проблеми деколонізації на сході України і в Криму, тощо.

Книга “Декомунізація в Україні як державна політика і як соціокультурне явище” видана ТОВ “Майстер Книг”.

Олександр Гриценко (1957 - 2020) - український поет і культуролог, перекладач. Він працював в Українському центрі культурних досліджень з 1994 року, спершу як заступник директора – керівник Інституту культурної політики Центру, а у 2002-2013 роках – як його директор.

Перекладав українською мовою твори англійських та польських прозаїків і поетів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-