Кримська платформа. Стратегія деокупаціі Криму та економічна модель

Кримська платформа. Стратегія деокупаціі Криму та економічна модель

Укрінформ
25 серпня, 13:30 - брифінг на тему: “Кримська платформа. Стратегія деокупаціі Криму та економічна модель”.

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери: Олександра Азархіна - заступниця міністра інфраструктури; Таміла Ташева - постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим; Аліна Фролова - заступник міністра оборони України (2019-2020), заступник голови правління Центру оборонних стратегій; Тимофій Милованов - президент Київської школи економіки.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Стратегія відновлення Криму буде вписана у загальний план відновлення Української держави – Ташева

Стратегія відновлення Криму буде вписана у загальний план відновлення Української держави, наразі її розробка – сигнал, передусім, для громадян України, які проживають на тимчасово окупованому півострові.

Про це на брифінгу «Кримська платформа. Стратегія деокупації Криму та економічна модель» в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявила постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, повідомляє Укрінформ.

«Для нас дуже важливо посилати сигнали не лише нашим міжнародним партнерам, а показати, що ми вже зараз думаємо над тим, яким чином Крим буде виглядати після деокупації півострова. Власне, у першу чергу, нашим громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополь. Відповідно, цей план відновлення, економічного відновлення Криму, буде вписаний у загальний план відновлення Української держави», - сказала Ташева.

Вона підкреслила, що Представництво в АРК працювало над цим документом за дорученням Президента України спільно з Міністерством інфраструктури України, Центром оборонних стратегій, Київською школою економіки з залученням інших державних представників, експертного середовища та Офісу Президента України.

Ташева нагадала, що у 2021 році, ще до повномасштабного вторгнення, була презентована Стратегія деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму, де був певний економічний блок.

Стратегія відновлення Криму розроблювалася, враховуючи загальний контекст вже повномасштабної війни, загальний контекст всіх 8 років окупації і, звісно, враховувала Стратегію деокупації і будувалася на її засадах, підкреслила представниця.

За її словами, наразі йдеться лише про перший концепт, першу рамку бачення відновлення Криму.

23 серпня на другому онлайн-саміті Кримської платформи Президент України вже презентував цей план, сказав про його важливість. А більш детальна інформація у ході онлайн-саміту Кримської платформи була презентована Прем’єр-міністром України.

Також, як зазначила Ташева, на наступних міжнародних майданчиках, заходах буде презентований більш деталізований план економічного відновлення Криму, що буде вписаний у загальну політику щодо економічного відновлення всієї держави.

Як повідомляв Укрінформ, українська влада вже має стратегію відновлення Криму після його визволення від російських загарбників, про що заявив Президент Володимир Зеленський під час саміту Кримської платформи.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль презентував концепцію відновлення тимчасово окупованого росією Криму після його деокупації під час другого саміту Кримської платформи.

Президент Зеленський 24 березня видав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

Робоча група напрацьовує правову рамку державного устрою на території Криму після деокупації - Ташева

Робоча група напрацьовує, в якому форматі, звичайного регіону чи автономії, буде жити АР Крим у складі України після деокупації півострова, і чи буде окремий статус у Севастополя.

Про це на брифінгу «Кримська платформа. Стратегія деокупаціі Криму та економічна модель» в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповіла постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, повідомляє Укрінформ.

Вона підкреслила, що у Стратегії відновлення Криму наразі ще немає деталізації, яка стосується питань правового визначення – яким чином і в якому форматі буде існувати Автономна Республіка Крим.

«Тому що зараз, в рамках іншої робочої групи ми напрацьовуємо правову рамку державного устрою на території півострова. Всі ми розуміємо, що, звісно, Крим є складовою частиною Української держави, але чи це буде звичайний регіон, чи це буде Автономна Республіка Крим з таким само окремим статусом міста Севастополя чи ні – це ще будемо визначати», - заявила Ташева.

Вона підкреслила, що Севастополь мав особливий статус лише з огляду на наратив, який рф просувала, і стосувалося це перебування російського флоту на території міста. Тому, швидше за все, "все це буде переглядатися", сказала Ташева.

Також у Стратегії (плані) відновлення Криму детально ще не прописували питання громадянства, зокрема, ставлення до громадян російської федерації, які перебувають на території півострова незаконно. За різними оцінками, їх від 500 до 800 тис. чоловік, зазначила постійна Представниця.

«У цьому документі ви поки що не побачите питання, які стосуються права власності на нерухомі об’єкти», - додала Ташева.

Так само наразі ще не представлені питання відповідальності за шкоду, завдану на території півострова, питання амністії, люстрації чи кадрового резерву. Але це все питання, які однозначно пов’язані з питаннями економічного відновлення Криму, підкреслила постійна Представниця.

Як повідомляв Укрінформ, українська влада вже має стратегію відновлення Криму після його визволення від російських загарбників. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час саміту Кримської платформи.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль презентував концепцію відновлення тимчасово окупованого росією Криму після його деокупації під час другого саміту Кримської платформи.

Ташева заявила, що Стратегія відновлення Криму буде вписана у загальний план відновлення Української держави, наразі її розробка – сигнал, передусім для громадян України, які проживають на тимчасово окупованому півострові.

Президент Зеленський 24 березня видав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

Після деокупації Криму планується відновлення вантажопотоку портів на рівні 30 млн тонн на рік – Мініфраструктури

У перші роки після деокупації Криму планується відновлення вантажопотоку портів на рівні понад 30 мільйонів тонн на рік.

Про це повідомила заступниця міністра інфраструктури Олександра Азархіна під час брифінгу «Кримська платформа. Стратегія деокупаціі Криму та економічна модель», передає кореспондент Укрінформу.

«В перші роки після деокупації українського півострова планується відновлення вантажопотоку портів на рівні понад 30 мільйонів тонн на рік. Це абсолютно реальні цифри. Особливо враховуючи те, що український аграрний сектор продовжує всупереч військовим загрозам розвиватись, і на нього надалі зберігається високий попит», - зазначила Азархіна.

Вона наголосила, що після визволення Криму необхідно реінтегрувати в єдину морську вантажну систему України п’ять портів: Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта та Євпаторія.

Як повідомлялося, 23 серпня в Україні відбувся Другий саміт Кримської платформи – міжнародного консультаційно-координаційного формату. У ньому брали участь близько 60 представників іноземних держав.

Військове звільнення Криму не обов'язково означає захід на півострів тисячі танків — експерт

Військове звільнення наших територій від рф, зокрема, Криму, не обов'язково означає масові бомбардування або захід на півострів тисячі танків, що фізично важко зробити.

Про це під час брифінгу на тему “Кримська платформа. Стратегія деокупаціі Криму та економічна модель” у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявила заступниця голови правління Центру оборонних стратегій, ексзаступниця міністра оборони України (2019-2020) Аліна Фролова, коментуючи мілітарний компонент цієї Стратегії.

“Військове звільнення, або військовий елемент, не обов'язково означає масові бомбардування або захід тисячі танків, що фізично важко зробити з Кримом. Але він (цей елемент — ред.), у тому числі, включає у себе елементи диверсій, рейдів, які здійснюються. Я думаю, що він буде продовжуватися і нарощуватися, такий елемент”, - поінформувала вона.

Серед іншого, Фролова уточнила, що до моменту початку повномасштабного вторгнення рф в Україну завжди говорилося про те, що визволення Криму можливе виключно політико-дипломатичним шляхом: “але наразі риторика змінилася, і це не є вибором України, але це був вибір рф”.

Також ексзаступниця міністра оборони України наголосила, що відповідно до міжнародного права, Україна має всі права звільняти Крим, у тому числі військовим шляхом, оскільки це є територія нашої держави, анексія якої не була визнана в світі.

За її словами, звичайно, що, окрім можливих руйнувань, жертв тощо, оцінюється також і той факт, що росія анексувала цю територію і незаконно ввела її у склад рф.

Наразі також є розуміння ризику застосування з боку рф, наприклад, тактичної ядерної зброї, додала Фролова.

“Тому я думаю, що скажімо, та практика України, яку ми бачимо наразі, з точки зору руйнації якихось мілітарних об'єктів на території Криму, вона вже є застосуванням військової сили у той чи інший спосіб. І я думаю, що це буде не тільки продовжуватися, а і нарощуватися”, - сказала вона.

При цьому Фролова зазначила, що Крим за роки захоплення його рф став дійсно військовою базою, яка використовувалася не лише для того, щоб завдавати шкоди Україні. За її словами, Крим використовувався рф і для того, щоб порушувати спокій і безпеку у багатьох регіонах, включаючи наприклад, Сирію, і для того, щоб повністю блокувати Азовське море, і для того, щоб блокувати нормальний рух комерційного транспорту у Чорному морі.

“Окрім цього, те, що рф задіювала викрадені в Україні газові вежі, які там стояли, і використовувала їх як міні військові бази, воно давало можливість контролювати повністю захід (транспорту — ред.) в українські порти, і досить суттєво його обмежувати, створювало загрозу для гирла Дунаю, тощо”, - зазначила Фролова.

Наразі можна побачити те, що повна блокада Чорного моря призводить до обвалення бізнесів багатьох компаній, які працюють на доставках вантажів, вже не кажучи про всі інші наслідки, підкреслила вона.

Як повідомлялося, Президент Естонії Алар Каріс погодився з тезою Президента України Володимира Зеленського, що «ця війна (з рф - ред.) почалася в Криму і закінчиться в Криму».

Зеленський зі свого боку раніше заявив, що Україна продовжить робити все для звільнення Криму будь-яким шляхом, попри всі дії рф проти українців та нашої держави.

Крим має стати гарантом регіональної безпеки - експерт

Після деокупації Крим має стати гарантом не тільки української безпеки, а й загалом безпеки у регіоні.

Про це під час брифінгу Кримська платформа. Стратегія деокупаціі Криму та економічна модель” у Медіацентрі Україна - Укрінформ заявила, говорячи про мілітарний компонент Стратегії, заступниця голови правління Центру оборонних стратегій, заступниця міністра оборони України у 2019 - 2020 роках Аліна Фролова.

“Крим має стати гарантом регіональної безпеки і української безпеки, бо Крим, власне, прикриває ще й континентальну частину України та забезпечує її безпеку. Ми прикриваємо і Румунію, ми забезпечуємо можливість нормального транспортування у Грузію, і ми зможемо забезпечити нормальне транспортування будь-яких комерційних вантажів Чорним морем”, - заявила Фролова.

За словами ексзаступниці міністра оборони, Україна зможе дати гарантії того, що Кримський півострів не буде використовуватися у жодних мілітарних агресивних діях.

Вона акцентувала увагу на питаннях, пов'язаних із розміщенням тактичної ядерної зброї на півострові.

“Україна свого часу доєдналася до Договору про нерозповсюдження (ядерної зброї — ред.), і ми маємо намір повернутися і повернути Крим до території, вільної від тактичної ядерної зброї”, - зазначила вона.

За словами Фролової, це буде означати, що всі об'єкти у Криму, які були відновлені для зберігання, розміщення і використання такої зброї, мають бути або переведені в інший режим, або законсервовані, або використовуватися за іншим призначенням.

На її переконання, що контроль України над Кримом надасть можливість повного розблокування Азовського моря і виведення його під регулювання міжнародного права. Наразі, нагадала вона, рф фактично нікому не дає можливості використовувати цей ресурс.

Принагідно Фролова нагадала про величезні поклади газу на шельфі Чорного моря.

“Звичайно, видобуток таких покладів (газу - ред.) можливий лише за умови існування безпекової інфраструктури і захисту українськими військовими такого видобутку. Окрім того, такий самий видобуток має і може проводити і Румунія, але наразі вони (румуни — ред.) не можуть розвивати цей проєкт через події, які пов'язані з війною рф проти України”, - зауважила експерт.

Як повідомляв Укрінформ, 23 серпня Президент Володимир Зеленський заявив, що Стратегія відновлення Криму після його повернення вже є.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-