Деталі проведення Всеукраїнського патріотичного забігу “Шаную воїнів, біжу за героїв України”

Деталі проведення Всеукраїнського патріотичного забігу “Шаную воїнів, біжу за героїв України”

Укрінформ
25 серпня, 11:00 -  онлайн-пресконференція щодо забігу «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України».

Організатор: Міністерство у справах ветеранів України.

Учасники: Ігор Яременко – заступник міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції; Наталя Крушинська – майстер спорту, головний тренер Національної ради спортивної реабілітації захисників України, головний суддя забігу; Ольга Савенок -  завідувачка просвітницько-організаційного відділу Національного музею Революції Гідності, членкиня Оркомітету Забігу-2022

Довідково. Забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України» – це щорічний захід на вшанування пам’яті загиблих захисників і захисниць. Забіг дає можливість вшанувати тих, хто загинув, захищаючи незалежність та територіальну цілісність України, а також продемонструвати вдячність рідним загиблих.

Забіг у 2018 році започаткував батько загиблого Героя російсько-української війни, «кіборга» Олексія Дурмасенка.

Цьогоріч за підтримки Міністерства у справах ветеранів України захід уперше проходитиме не тільки в Україні, а й за кордоном. У пам'ять про українських Героїв будуть бігти у Сполучених Штатах Америки, Польщі, Литві, Німеччині, Угорщині, Швеції, Сінгапурі та інших країнах.

В Україні з міркувань безпеки цього року забіг відбудеться онлайн. Передбачено дистанції 2, 5 та 10 кілометрів.

Усі зареєстровані учасники можуть пробігти обрану дистанцію у період із 24 серпня до 25 вересня цього року.

Формат заходу – онлайн.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: 

https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Цього року забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України» стане міжнародним

Щорічний забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України» цього року відбудеться вп’яте, пройде в режимі онлайн і стане міжнародним.

Про це в Укрінформі розповіли учасники пресконференції, присвяченої проведенню забігу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цьогоріч за підтримки міністерства у справах ветеранів України захід уперше проходитиме не тільки в Україні, а й за кордоном. Ми внесли нову ідею – масштабування цього проєкту на інші країни. Це дає нам можливість привернути більшу увагу до наших воїнів у багатьох країнах світу, вшанувати їхню пам’ять, віддати їм належне. З цією метою ми разом з міністерством закордонних справ ініціювали таку пропозицію перед нашими партнерами в багатьох країнах світу – Польщі, Балтійських країнах, Словаччині, Чехії, а також Великобританії, США», - сказав заступник міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Ігор Яременко.

Він зазначив, що міністерство ветеранів працює через наші посольства у цих країнах і залучає уряди і місцеві громади до проведення заходів. З іншого боку до участі долучаються активісти, представники діаспори, люди, які змушені були тимчасово переїхати до цих країн в пошуках прихистку від російської навали.

«Ми закликаємо всіх взяти участь або організувати такий забіг в тому місті, де ви знаходитись. Будемо раді допомогти в цьому, а вся офіційна інформація буде розміщена на сайті міністерства на головній сторінці. Вчора перший такий забіг відбувся в місті Турнов у Чехії, в ньому взяли участь 70 осіб. Розраховуємо на проведення такого забігу у Варшаві, так як дуже багато українців знаходиться на території Польщі. Ми будемо раді і заохочуємо організовувати такі забіги по всій території цієї країни, а також інших країн», - додав Яременко.

Якщо у попередні роки люди приходили на локацію, де кожен отримував надпис з іменем загиблого героя, на честь якого він хотів зробити цей забіг і подолати певну дистанцію, то у цьогорічного, п’ятого за ліком забігу є свої особливості.

«Цього року забіг буде проходити в режимі онлайн, що має суттєві відмінності. Учасник має самостійно зареєструватися за посиланням (які є в соціальних мережах) та роздрукувати собі номер. Також він може зареєструватися на дистанції 2, 5 та 10 кілометрів. Але враховуючи те, що це онлайн забіг, учасник може пробігти будь-яку дистанцію, яку він вважає за потрібне або яку він може подолати. Цьогоріч також учасники мають можливість показати у соціальних мережах, за якого героя вони біжать. Дуже важливо, щоб цих героїв висвітлювати у соціальних мережах і не забували», - сказала головна тренерка Національної ради спортивної реабілітації захисників України, головна суддя забігу Наталя Крушинська.

Вона також звернула увагу на особисті заходи безпеки учасників, адже забіг відбувається у небезпечний період за воєнних дій.

«Учасникам рекомендовано, перш за все, щоб це було безпечне місце. Мається на увазі, щоб учасник не біг під час повітряної тривоги, не нехтував заходами особистої безпеки. Кожен самостійно може обирати місце, де він хоче пробігти. Після того, як людина пробігла, дуже важливо, щоб цю подію висвітлили у соціальних мережах, щоб ми бачили наших героїв, щоб ми їх пам’ятали і мали можливість в подальшому висвітлювати ці події», - пояснила Крушинська.

Також учасники пресконференції акцентували увагу на важливості подібних заходів.

«Такі заходи на сьогодні дуже потрібні нашій країні, адже ми знаємо, що за час російсько-української війни ми вже маємо понад 13 тисяч полеглих захисників і захисниць – 4 тисячі у період з 2014-го по 21-й рік і 9 тисяч за півроку після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Іноді люди залишаються байдужими до цифр, почувши чергову сумну новину. Тому постає необхідність заснування нової традиції гідного вшанування та увічнення пам’яті наших захисників шляхом проведення різноманітних цікавих заходів», - сказала завідувачка просвітницько-організаційного відділу Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні Музею Революції гідності, членкиня оргкомітету забігу Ольга Савенок.

За її словами, забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України» якраз є таким успішним прикладом, і таких заходів має бути більше.

Організатори підкреслили, що реєстрація на участь у забігу почалася 27-го липня і триватиме до 19 вересня. Онлайн забіг учасник може пробігти до 25 вересня.

Минулого року участь у забігу взяли близько семи тисяч українців у всіх областях. Цього року очікують, що учасників буде ще більше.

Щорічний забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України» дає можливість вшанувати тих, хто загинув, захищаючи незалежність та територіальну цілісність України, а також продемонструвати вдячність рідним загиблих. Такий захід у 2018 році започаткував батько загиблого Героя російсько-української війни, «кіборга» Олексія Дурмасенка.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-