Другий саміт Кримської платформи

Другий саміт Кримської платформи

Укрінформ
23 серпня, 14:00 - другий саміт Кримської платформи (онлайн).

До участі запрошені: лідери європейських країн, Азії, Латинської Америки й Африки, а також Єврокомісії та Ради Європи, НАТО та Меджлісу кримськотатарського народу.

Захід відкриє Президент України Володимир Зеленський.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: 

https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Трансляція вестиметься на сайті (https://crimea-platform.org), а також у фейсбуці та на Youtube-каналі (https://cutt.ly/qXIS9RE) Кримської платформи українською, англійською та жестовою мовами. 

Підсумкові матеріали:

Стартував другий саміт Кримської платформи

Другий саміт Міжнародної Кримської платформи сьогодні, 23 серпня, розпочав роботу в Києві.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, захід відкрив Президент Володимир Зеленський, який звернувся до учасників саміту.

Участь у другому саміті Кримської платформи беруть 60 країн і міжнародних організацій, серед них близько 40 - на рівні президентів та прем’єр-міністрів.

З міркувань безпеки через постійні обстріли українських міст армією рф саміт проходить в онлайн-форматі, але деякі представники міжнародної спільноти приїхали в Україну.

Цьогоріч географія Кримської платформи розширилася за рахунок країн Африканського континенту та іншого боку Атлантики.

Як зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у коментарі щодо підготовки до саміту, він особливо актуальний зараз, на тлі розв’язаної росією повномасштабної війни.

«Російська агресія демонструє, наскільки гостро стоїть питання завершення окупації Криму. Адже росія використовує захоплений півострів як військову базу для своєї агресії та дестабілізації всього світу. Повернення Криму під контроль України гарантуватиме безпеку всього Чорноморського регіону, Європи та світу», - наголосив очільник МЗС.

Отже, саміт буде зосереджений на обговоренні таких основних тем:

роль тимчасової окупації Криму в розгортанні повномасштабної агресії проти України;

спільні зусилля, спрямовані на відновлення безпеки та стабільності в регіоні Чорного та Азовського морів;

подальші кроки у відповідь на порушення росією прав людини та міжнародного гуманітарного права у Криму, зокрема щодо етнічних українців і кримських татар;

посилення політики невизнання.

Очікується, що учасники Саміту схвалять за підсумками заходу Спільну заяву.

Як повідомлялося, Кримська платформа - формат консультацій та комунікацій, започаткований Президентом України у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних з півостровом. Метою цього формату є вироблення практичних підходів до привернення уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк заявив 22 серпня, що російська федерація може збільшити кількість обстрілів міст крилатими ракетами упродовж 23-25 серпня, коли українці відзначатимуть День Прапора та День Незалежності.

В Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ повідомили, що росія концентрує біля кордонів з Україною та на окупованих територіях велику кількість транспортно-пускових контейнерів з зенітними керованими ракетами до С-300.

рф випустила по Україні із окупованого Криму 750 крилатих ракет – Зеленський

російська федерація від початку повномасштабного вторгнення випустила по Україні з окупованого Криму 750 різних крилатих ракет.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час саміту Кримської платформи, передає кореспондент Укрінформу.

«За час із 24 лютого з окупованого Криму росією по наших громадах було запущено 750 різних крилатих ракет. Уявіть собі, 750 за пів року. Вони знищили щонайменше сотні цивільних об'єктів: школи, університети, звичайні житлові будинки, лікарні», - сказав Зеленський.

Він упевнений в тому, що відновлення Україною контролю над півостровом стане історичним антивоєнним кроком у Європі. Це поверне безпеку та забезпечить справедливість, реінтегрує Крим у сучасний світ, додав Зеленський.

Як повідомлялося, у 2014 році росія окупувала український Крим, а також деякі райони Донецької і Луганської областей. Із 24 лютого 2022 року в Україні триває розв’язана росією повномасштабна війна.

Відео: 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-