Півтора року у російському полоні: нові подробиці у справі політв’язня Владислава Єсипенка

Півтора року у російському полоні: нові подробиці у справі політв’язня Владислава Єсипенка

Укрінформ
23 серпня, 11:00 - пресконференція на тему: “Півтора роки у російському полоні: нові подробиці у справі політв’язня Владислава Єсипенка”.

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери: Катерина Єсипенко - дружина політв’язня Владислава Єсипенка; Володимир Чекригін - заступник голови правління Кримської правозахисної групи; Володимир Притула - керівник проєкту «Крим. Реалії» Радіо Свобода; Денис Чистіков - заступник Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим;  Тетяна Печончик - голова Центру прав людини ZMINA; Віталій Портников - публіцист, письменник, член українського PEN-клубу, амбасадор кампанії за звільнення Владислава Єсипенка (онлайн).

Коротко. Владислав Єсипенко позаштатний журналіст (фрілансер) Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії), висвітлював соціальну та екологічну проблематику, знімав опитування кримчан. Був затриманий співробітниками ФСБ Росії в Криму 10 березня 2021 року за звинуваченням у збиранні інформації «в інтересах спецслужб України», а також зберіганні в автомобілі «саморобного вибухового пристрою». На засіданні суду в Сімферополі, куди допустили незалежного адвоката, Владислав Єсипенко заявив про тортури з боку російських спецслужб.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) +  онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

За ґратами у рф і в окупованому Криму наразі перебувають 14 журналістів – Печончик

За інформацією правозахисників, наразі загалом 14 журналістів, зокрема, громадянських журналістів, перебувають за ґратами у рф та у окупованому Криму.

Про це під час пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ заявила голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

«Раніше були ув’язнені, у тому числі, Ірина Данілович, громадянська журналістка, а також громадянський журналіст, представник ініціативи «Кримська солідарність» Вілен Тємєрьянов. Таким чином, ми уже маємо 14 журналістів, зокрема, громадянських журналістів, які перебувають за гратами у рф і на території окупованого нею Криму», - унаголосила Печончик.

Правозахисниця, серед іншого, нагадала, що наразі зафіксовано, що 140 осіб зазнавали політично умотивованих кримінальних переслідувань на Кримському півострові.

Водночас вона висловила думку, що після вторгнення рф ситуація у захопленому росією Криму була трохи затінена тим безпрецедентним масштабом звірств, воєнних злочинів, злочинів проти людяності, які чинить рф наразі уже на територіях Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізоької областей, тощо.

«Наразі дуже драматично зросла кількість цивільних заручників військовополонених, які перебувають у рф і на окупованих нею територіях», - зазначила Печончик.

Але, за її словами, у Криму наразі безпрецедентно посилилися репресії, і список політв’язнів тільки зростає, у тому числі це стосується і тих людей, які виконували журналістську роботу, були громадянськими журналістами.

При цьому голова Центру прав людини ZMINA уточнила, що наразі зберігається тенденція, що у Криму кожен 10-й політв’язень є журналістом, зокрема, громадянським журналістом.

Печончик заявила, що наразі важливо також не забувати про тих політв’язнів, які знаходилися за ґратами до повномасштабного вторгнення рф.

У контексті цього вона нагадала і про справу одного з кримських політв’язнів, журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка. За її словами, що він у березні 2021 року був заарештований за сфабрикованою рф справою.

Як повідомлялося, російські силовики затримали Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли у його машині ручну гранату та запал до неї. За версією слідства, він зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, який нібито організувала біля адмінкордону українська розвідка.

Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували електрикою співробітники фсб рф, а справу проти нього сфальсифіковано. За словами адвоката Олексія Ладіна, його підзахисному чіпляли дроти на мочки вух та пускали електричний струм, постійно збільшуючи напругу.

Так званий військово-слідчий комітет з чорноморського флоту рф відмовив у порушенні кримінальної справи у зв'язку з тортурами щодо журналіста.

16 лютого так званий Сімферопольський районний «суд» у тимчасово захопленому Криму незаконно засудив Владислава Єсипенка до шести років позбавлення волі у колонії загального режиму і штрафу у 110 тис. російських рублів.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку із цим рішенням і наголосило, що воно має бути скасоване, і Єсипенко, а також усі незаконно утримувані рф громадяни України – негайно звільнені.

Політв’язнів в окупованому Криму «ущільнюють» - привозять все нових заручників - дружина політв’язня Єсипенка

З початком широкомасштабної війни росії проти України умови, в яких ворог утримує українських політв’язнів у тимчасово окупованому Криму, погіршилися – арештантів «ущільнюють», бо привозять все нових заручників.

Про це на пресконференції на тему «Півтора року у російському полоні: нові подробиці у справі політв’язня Владислава Єсипенка» у Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомила дружина в’язня кремля Катерина Єсипенко.

«Мій чоловік, журналіст «Радіо Свобода» Владислав Єсипенко уже півтора року знаходиться за ґратами, півтора року знаходиться зачиненим в одній кімнаті – це досить важко… Владислав ще знаходиться у СІЗО№1 міста Сімферополя, де і був…його мають вже найближчим часом етапувати у колонію, на жаль, нам не відомо, куди… Умови утримання погіршилися з початком повномасштабного збройного вторгнення, арештантів почали «ущільнювати», тому що привозили нових заручників… Людей дуже багато», - зазначила вона.

Катерина Єсипенко нагадала, що 18 серпня відбулося засідання «апеляційного суду», де її чоловіку був винесений вирок у 5 років позбавлення волі. За словами дружини журналіста, ні у її чоловіка, ні у рідних не було ілюзій - всі чудово розуміли, що «суд» прийме чергове несправедливе рішення у його справі.

Вона підкреслила, що Владислава Єсипенка підтримує дуже багато людей, він має сильний моральний дух і характер і ніколи не боявся говорити правду.

«Ми чудово знаємо, що арешт Владислава є незаконним...Сенс цього арешту був у тому, щоб змусити Владислава замовчати і налякати тих, хто поділяє його погляди», - зазначила дружина політв’язня.

Як повідомлялося, російські силовики затримали Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли у його машині ручну гранату та запал до неї. За версією слідства, він зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, який нібито організувала біля адмінкордону українська розвідка.

Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували електрикою співробітники фсб рф, а справу проти нього сфальсифіковано. За словами адвоката Олексія Ладіна, його підзахисному чіпляли дроти та пускали електричний струм, постійно збільшуючи напругу.

Так званий військово-слідчий комітет з чорноморського флоту рф відмовив у порушенні кримінальної справи у зв'язку з тортурами щодо журналіста.

16 лютого Сімферопольський районний «суд» у тимчасово захопленому Криму незаконно засудив Владислава Єсипенка до шести років позбавлення волі у колонії загального режиму і штрафу у 110 тис. російських рублів.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку із цим рішенням і наголосило, що воно має бути скасоване, і Єсипенко, а також усі незаконно утримувані рф громадяни України – негайно звільнені.

18 серпня повідомили, що «суд» у Криму зменшив термін ув'язнення журналісту-фрілансеру «Радіо Свобода» Владиславу Єсипенку з шести до п’яти років, проте захист подаватиме касаційну скаргу.

За інформацією правозахисників, наразі загалом 14 журналістів, зокрема, громадянських журналістів, перебувають за ґратами у рф та в окупованому Криму.

Для визволення українських полонених потрібна військова перемога над рф - дружина журналіста-політв’язня

Військова перемога над росією – чинник, що вплине на звільнення в’язнів кремля і українських військовополонених, тому потрібне рішення західних партнерів про необмежене озброєння України.

Про це на пресконференції на тему «Півтора роки у російському полоні: нові подробиці у справі політв’язня Владислава Єсипенка» у Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомила дружина в’язня кремля Катерина Єсипенко.

«Постає актуальне питання: які чинники можуть вплинути на звільнення українських полонених. І ми чітко розуміємо, що про звільнення Владислава (Владислава Єсипенка – ред.), про звільнення всіх політв’язнів, військовополонених, цивільних полонених ми можемо говорити лише у контексті військової перемоги України над росією», - зазначила дружина політв’язня.

За її словами, путін довів ескалацію до геноциду українського народу і це не має залишитися безкарним.

Вона сподівається, що США й надалі підтримуватимуть процес звільнення її чоловіка, що вони будуть впливати на припинення репресій щодо українських громадян.

«Але сьогодні я б хотіла закликати наших західних партнерів, які беруть участь у саміті Кримської платформи, насамперед США, що вже потрібно найближчим часом прийняти таке рішення про необмежене озброєння України. Тому що не росія вирішує результат цієї битви - все визначається повномасштабною великою підтримкою, допомогою Україні», - вважає Катерина Єсипенко.

Що стосується процесу та перспектив обміну, то, за її інформацією, Офіс омбудсмана намагається виходити на комунікацію з ГУР, щоб до списків військовополонених включали і цивільних полонених, зокрема, політв’язнів. Але, як вона підкреслила, після теракту в Оленівці залишилося мало надії на якісь обміни.

Як повідомлялося, російські силовики затримали Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли у його машині ручну гранату та запал до неї. За версією слідства, він зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, який нібито організувала біля адмінкордону українська розвідка.

Представництво Президента в АРК: «Справа» Єсипенка – це інструмент впливу, а не правосуддя

«Справа» політв’язня, журналіста Владислава Єсипенка в окупованому Криму – це інструмент впливу, а не правосуддя.

Про це на пресконференції на тему «Півтора року у російському полоні: нові подробиці у справі політв’язня Владислава Єсипенка» у Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав заступник Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков, передає Укрінформ.

«Справа» Владислава Єсипенка – це демонстрація того, що правосуддя на окупованих територіях – це не про право і не про правосуддя, це інструмент впливу на спільноту російської федерації, а також інструмент впливу на зовнішній простір», - зазначив Чистіков.

Він підкреслив, що Представництво використовує різні майданчики для привернення уваги до порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму.

За його словами, Представництво ініціювало розробку закону, ухваленого на початку 2022 року, що передбачає матеріальну підтримку родинам політв’язнів на правовий захист та інше. За його словами, місяць тому почала функціонувати комісія, яка видає відповідну допомогу. Вона підтримала надання матеріальної підтримки на правову допомогу родині Єсипенка.

Як повідомлялося, російські силовики затримали Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли у його машині гранату та запал до неї. За версією слідства, він зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, який нібито залишила біля адмінкордону українська розвідка.

Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували електрикою співробітники фсб рф, а справу проти нього сфальсифіковано. За словами адвоката Олексія Ладіна, його підзахисному чіпляли дроти та пускали електричний струм, постійно збільшуючи напругу.

Так званий військово-слідчий комітет з чорноморського флоту рф відмовив у порушенні кримінальної справи у зв'язку з тортурами щодо журналіста.

16 лютого Сімферопольський районний «суд» у тимчасово захопленому Криму незаконно засудив Єсипенка до шести років позбавлення волі у колонії загального режиму і штрафу у 110 тис. російських рублів.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку із цим рішенням і наголосило, що воно має бути скасоване, а Єсипенко і всі незаконно утримувані рф громадяни України – негайно звільнені.

18 серпня повідомили, що «суд» у Криму зменшив термін ув'язнення журналісту-фрілансеру «Радіо Свобода» Владиславу Єсипенку з шести до п’яти років, проте захист подаватиме касаційну скаргу.

За інформацією правозахисників, наразі загалом 14 журналістів, зокрема, громадянських журналістів, перебувають за ґратами у рф та в окупованому Криму.

В окупованому Криму зафіксовано понад 100 справ за «дискредитацію» російської армії

За «дискредитацію» російської армії в тимчасово окупованому Криму зафіксовано понад 100 справ.

Про це на пресконференції на тему «Півтора року в російському полоні: нові подробиці у справі політв’язня Владислава Єсипенка» у Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів заступник постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков, передає Укрінформ.

«З’явилася відповідальність за так звану дискредитацію російської армії, яка має як адміністративний характер (тобто арешти і штрафи), так і кримінальний характер. Тобто, будь-яка заява, яка умовно на їх розсуд вважається такою, що дискредитує російську армію - і людина переслідується. Зокрема, за цією статтею вже в окупованому Криму понад 100 справ, випадків таких зафіксовано», - зазначив Чистіков.

Він підкреслив, що після 24 лютого 2022 року ситуація з правами людини в окупованому Криму значно погіршилася. Це пов’язано зі страхами, які існують саме в російській федерації та у її лідера.

Нині в окупованому Криму, у зв’язку з останніми вибухами, російські спецслужби та окупаційні «правоохоронці» намагаються довести необхідність свого існування, вони посилюють переслідування, зокрема, провели затримання серед кримських татар, каже Чистіков.

За його словами, кількість переслідувань на півострові зростає, окупаційна влада розуміє, що єдиним інструментом, який може допомогти громадянам, є адвокати, тому посилюється тиск і на них – це адміністративні арешти, а нещодавно позбавили адвокатської ліцензії трьох адвокатів, які активно захищали в окупованому Криму саме за політичними справами, зазначив Чистіков.

Як повідомляв Укрінформ, трьох кримських адвокатів позбавили професійного статусу.

Кримськотатарський ресурсний центр закликає Україну та світ запровадити персональні санкції проти осіб, відповідальних за порушення прав людини в окупованому Криму.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров висловив думку, що після Новофедорівки російські загарбники мстять за свій страх кримським татарам.

9 серпня в районі Новофедорівки, де розташована російська військова база, пролунали вибухи.

Розголос у справі викрадення людини на захоплених рф територіях збільшує її шанси залишитися живою - Представництво Президента в АРК

Чим більше розголосу про викрадену людину на захоплених рф територіях Херсонської та Запорізької областей, тим більше шансів, що вона залишиться живою.

Про це на пресконференції на тему «Півтора року у російському полоні: нові подробиці у справі політв’язня Владислава Єсипенка» у Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів заступник Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков.

«Відбувається багато затримань зараз на новоокупованих територіях Херсонської та Запорізької областей… Коли їх затримують, то рідним кажуть: почекайте, їх за два -три дні відпустять, але проходять тижні, і людей не відпускають. Вони навіть зникають», - зазначив Чистіков.

Він закликав рідних викрадених жителів захоплених агресором територій відразу повідомляти про такі факти і надавати їм розголос. Чим більше розголосу, тим більше шансів, що людина залишиться живою.

Як повідомляв Укрінформ, з початком широкомасштабної війни росії проти України умови, в яких ворог утримує українських політв’язнів у тимчасово окупованому Криму, погіршилися – арештантів «ущільнюють», бо привозять все нових заручників.

Останні тижні на Херсонщині російські загарбники посилили масштаб фільтраційних заходів, кількість людей, яких викрадають військові рф, збільшується.

Постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева повідомила, що частину викрадених жителів Херсонщини вивозять у Крим, їх утримують у Сімферопольському СІЗО в окремому блоці та в Севастополі. Там утримують як цивільних заручників, серед яких і активісти, журналісти, так і військовополонених. Так само вивозять у Крим викрадених людей з території Запорізької області.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-