Закон про забезпечення функціонування англійської мови як мови міжнародного спілкування - крок до інтеграції українців у європейську спільноту

Закон про забезпечення функціонування англійської мови як мови міжнародного спілкування - крок до інтеграції українців у європейську спільноту

Укрінформ
12 серпня, 11:00 -  брифінг на тему: “Закон про забезпечення функціонування англійської мови як мови міжнародного спілкування - крок до інтеграції українців у європейську спільноту”.

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Ростислав Карандєєв - перший заступник міністра культури та інформаційної політики України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Уряд розробляє законопроєкт щодо статусу англійської мови в Україні - Карандєєв

Уряд розробляє законопроєкт про фукціонування англійської як мови міжнародного спілкування.

Про це повідомив заступник міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Розширення сфер застосування англійської мови в Україні сприятиме активізації процесів інтеграції українців в європейську спільноту в межах очікуваного набуття членства України в ЄС, формуванню суб'єктності держави у світових глобалізаційних процесів, підвищенню рівня її конкурентоспроможності на глобальному ринку, а також зростанню її інвестиційної та туристичної привабливості", - сказав заступник міністра.

За його словами, ініціатором проєкту виступив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Водночас під час розробки акту, окрім МКІП, були залучені суміжні інституції, зокрема, Міністерство цифрової трансформації, Міністерство освіти і науки, Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції.

Карандєєв наголосив, що англійська мова на сьогодні є офіційною в 60 із 196 країн світу, а згідно з даними регуляторного проєкту Євробарометр, ця вона є найпоширенішою іноземною в 119 країнах з 25 держав-членів ЄС. Україна, відповідно до повідомлення, займає 40-й щабель в рейтингу із 112 країн, що є середнім показником. Тож надання англійській мові відповідного статусу в державі - "необхідність і стратегічний крок до членства в ЄС".

Згідно із поточною редакцією законопроєкту, обов'язково англійською мають володіти держслужбовці, зокрема, голови місцевих адміністрацій, офіцери - військові, начальники середнього й вищого складу Національної поліції, науково-педагогічні працівники вишів. Також передбачається удосконалення стандартів освіти, спрямовинах на вивчення англійської мови всіма здобувачами освіти, а також впровадження додаткових курсів для дорослих. Крім того, розширюється обсяг застосування аглійської мови у сферах, дотичних до іноземців, наприклад в закладах культури, транспортній сфері, міжнародній торгівлі.

Карандєєв відзначив, що "з моменту прийняття цього закону одразу не виникне вимога щодо обв'язкового володіння англійською усіма держслужбовцями", імплементація вимагатиме тривалого перехідного періоду.

За його словами, існує стійка кореляція між рівнем англійської мови та низкою економічних показників, зокрема, ВВП, тому її впровадження сприятиме покращенню експорту послуг в Україну, а також міжнародній чи індивідуальній торгівлі.

"Жодне з положень цього закону не може тлумачитися як таке, що спрямоване на звуження сфери використання державної мови", - відзначив урядовець. За його словами, держава сприяє якомога ширшій освіченості українців, водночас це не загрожує латинізації української мови.

Як повідомляв Укрінформ, нові норми мовного закону, що збільшить присутність української мови в публічному просторі та зміцнить її статус як державної, набули чинності 16 липня.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-