Брифінг до Міжнародного дня корінних народів світу

Брифінг до Міжнародного дня корінних народів світу

Укрінформ
9 серпня, 09:30 - брифінг з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу.

Організатор: Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) у співпраці з Кримськотатарським ресурсним центром.

Учасники: Рефат Чубаров - голова Меджлісу кримськотатарського народу; Ескендер Барієв - голова правління громадської організації «Кримськотатарський ресурсний центр» (КРЦ), голова Громадської ради при ДЕСС, член Меджлісу кримськотатарського народу; Сиресь Боляєнь - інязор ерзянського народу, голова товариства ерзя в Україні «Ěrzäń val» («Ерзянське слово»); Тетяна Подворняк - менеджерка з комунікацій КРЦ; Олена Арабаджи - представниця караїмського народу, членкиня правління громадської організації «Мелітопольське національно-культурне караїмське товариство «Джамаат» (онлайн); В'ячеслав Ломброзо - представник кримчацького народу, заступник голови Міжнародної громадської організації «Фонд досліджень та підтримки корінних народів Криму» (онлайн); Павло Суляндзіга - представник народу удеге (онлайн); Дмитро Бережков - представник народу ітельмени (онлайн).

Модератор:  Олена Богдан - голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС).

Коротко. Під час заходу представники Кримськотатарського ресурсного центру презентують матеріали, а також проінформують про заходи, підготовлені Центром до Міжнародного дня корінних народів світу в рамках інформаційної кампанії #LIBERATECRIMEA.

Довідково. Міжнародний день корінних народів світу відзначають щороку 9 серпня. У 2021 році був прийнятий ЗУ «Про корінні народи України», яким було визнано три народи корінними: кримськотатарський, караїмський і кримчацький. Вони не мають власного державного утворення за межами нашої держави.

Повномасштабне вторгнення рф в Україну створило суттєві ризики для збереження унікальних культур корінних народів.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ за тел.: (097) 486-87-72, e-mail: liubov.myruta@dess.gov.ua (Любов Мирута). 

Акредитація триватиме до 09:00 2 серпня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Питання збереження культур корінних народів є дуже гострим - ДЕСС

Питання збереження культур корінних народів на сьогоднішній день постало дуже гостро.

Про це заявила голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Олена Богдан на брифінгу в Укрінформі.

"Загалом питання збереження культур корінних народів на сьогоднішній день стає дуже гострим, оскільки дійсно в багатьох країнах світу вони опинилися під загрозою зникнення внаслідок як неумисних асиміляційних процесів, так і насильницької асиміляції, яка, на превеликий жаль, все ще має місце в тих країнах, де рівень свободи не є настільки великим", - сказала Богдан.

За її словами, корінні народи зберігають понад 400 різних мов, але більшість з них перебуває під загрозою зникнення, оскільки багато корінних народів є нечисленними.

Також вона зауважила, що в Україні фахівці ідентифікували три етноси, які тут сформувалися, і є складовою саме українського суспільства, і не мають певної окремої держави.

"За оцінками ООН, корінні народи зараз налічують близько 370 мільйонів осіб. Вони проживають в понад 70 країнах світу. Загалом налічується щонайменше 5 тисяч різних етнічних груп, які є корінними народами", - додала Богдан.

Міжнародний день корінних народів світу відзначають щороку 9 серпня. У 2021 році був прийнятий ЗУ «Про корінні народи України», яким було визнано три народи корінними: кримськотатарський, караїмський і кримчацький.

Відпрацьовано проєкти документів, пов'язаних з реалізацією прав корінних народів України - Чубаров

Уже підготовлені і узгоджені проєкти нормативно-правових актів, прийняття яких має остаточно відкрити всі дороги до дії Закону «Про корінні народи України».

Як передає кореспондент Укрінформ, про це на брифінгу з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Ми разом з Державною службою України з етнополітики та свободи совісті, з юристами провідними, з нашими партнерами, представниками інших корінних народів України, відпрацювали проєкти нормативно-правових актів, прийняття яких Кабінетом міністрів України має вже остаточно відкрити всі дороги до дії Закону «Про корінні народи України», бо деякі статті потребують нормативно-правового регулювання», - сказав Чубаров.

За його словами, ці проєкти підготовлені, узгоджені з усіма міністерствами і відомствами і передані у Секретаріат Кабміну. Як зазначив голова Меджлісу кримськотатарського народу, є велика надія, що протягом тижня – двох, ці нормативно-правові акти уряд схвалить і «ми вже перейдемо на інший етап», пов'язаний з реалізацією прав корінних народів України.

Він подякував за координуючу роботу голові Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Олені Богдан.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний день корінних народів світу відзначають щороку 9 серпня. У 2021 році був прийнятий ЗУ «Про корінні народи України», яким було визнано три народи корінними: кримськотатарський, караїмський і кримчацький. Вони не мають власного державного утворення за межами нашої держави.

Повномасштабне вторгнення рф в Україну створило суттєві ризики для збереження унікальних культур корінних народів.

Україна працює над програмами розвитку мов корінних народів - Чубаров

Україна навіть в умовах широкомасштабної війни продовжує роботу щодо захисту прав і розвитку корінних народів.

Як передає кореспондент Укрінформ, про це на брифінгу з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Ми працюємо над програмами, які пов’язані з десятиліттям мов корінних народів світу. Це десятиліття оголошено з 2022 року Організацією Об’єднаних Націй. Українська держава є однією з тих держав, яка активно бере участь у цих програмах, схвалює програми», - розповів Чубаров.

Як підкреслив Чубаров, Українська держава навіть в умовах широкомасштабної війни (коли йдеться про те, щоб захистити українську незалежність, саму державу, українську націю) продовжує роботу щодо захисту корінних народів, їх розвитку.

Він нагадав, що Україна вдруге відзначає цьогоріч Міжнародний день корінних народів в умовах схваленого Закону «Про корінні народи України».

Чубаров зауважив, що нині Україна, зокрема, і корінні народи України, переживають дуже великі потрясіння, виклики. Саме Крим є батьківщиною трьох корінних народів України – кримськотатарського, караїмського і кримчацького, підкреслив він.

«І наш окупований дім став одним із плацдармів, звідки російські окупанти вранці 24 лютого здійснили штурм і пішли атакою на материкову частину України. Сьогодні з окупованого Криму здійснюються ракетні обстріли, злітають літаки, у наших прибережних водах ходять російські кораблі, які атакують українські землі. Отже, це є великий виклик, трагедія, але ми робимо все для того, щоб якомога скоріше ситуація радикально змінилася», - заявив голова Меджлісу.

Він відзначив, що завдяки українському народові, Збройним силам України вдається протистояти ворогу. У лавах захисників України і представники корінних народів, проте наразі вони уникають публічності, оскільки їхні близькі живуть на окупованій території. Чубаров підкреслив, що згодом ми дізнаємося їх історії.

Як повідомлялось, Міжнародний день корінних народів світу відзначають щороку 9 серпня. У 2021 році був ухвалений ЗУ «Про корінні народи України», яким було визнано три народи корінними: кримськотатарський, караїмський і кримчацький. Вони не мають власного державного утворення за межами нашої держави.

Повномасштабне вторгнення рф в Україну створило суттєві ризики для збереження унікальних культур корінних народів.

Генеральна Асамблея ООН оголосила період 2022-2032 років Міжнародним десятиріччям мов корінних народів з метою привернення уваги до проблеми втрати таких мов.

КРЦ проводить просвітницьку кампанію, присвячену корінним народам

Кримськотатарський ресурсний центр проводить кампанію, присвячену корінним народам.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу заявив голова правління громадської організації «Кримськотатарський ресурсний центр» (КРЦ), член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

«Кримськотатарський ресурсний центр проводить активну кампанію для того, щоб українське суспільство розуміло, хто такі – корінні народи… що треба захищати і допомагати корінним народам», - зазначив Барієв.

Під час брифінгу Кримськотатарський ресурсний центр презентував візуально-інформаційну продукцію, що була підготовлена до Міжнародного дня корінних народів світу. Зокрема, КРЦ розробив тест «Що ти знаєш про Міжнародний день корінних народів світу». Як зазначили на брифінгу, тест рекомендують використовувати, зокрема, у школах.

Детально проаналізувавши відповіді людей на запитання тесту та зрозумівши потреби аудиторії, КРЦ створив відповідну інфографіку, що вже доступна на його ресурсах.

Родзинкою кампанії є плакати, розроблені з врахуванням сучасних реалій – з сьогоднішнього дня КРЦ запустив «шторм» у соцмережах під назвою «Багатство у різноманітті. Збережемо корінні народи України», зазначила менеджерка з комунікацій КРЦ Тетяна Подворняк. Вона закликала усіх небайдужих поширювати ці плакати. Крім того, за її словами, усі ці плакати можна буде побачити на вулицях українських міст – незабаром розпочнеться відповідна «бордова» кампанія, зазначила Подворняк.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний день корінних народів світу відзначають щороку 9 серпня. У 2021 році був прийнятий ЗУ «Про корінні народи України», яким було визнано три народи корінними: кримськотатарський, караїмський і кримчацький. Вони не мають власного державного утворення за межами нашої держави.

Повномасштабне вторгнення рф в Україну створило суттєві ризики для збереження унікальних культур корінних народів.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-