Брифінг до Міжнародного дня пам’яті жертв нацистського геноциду ромів

Брифінг до Міжнародного дня пам’яті жертв нацистського геноциду ромів

Укрінформ
2 серпня, 09:30 -  брифінг з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв нацистського геноциду ромів.

Організатор: Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті (УІНП)

Учасники: Олена Богдан - голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС), модератор; Роза Тапанова - керівниця Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр»; Віталій Бака - відділ аналізу тоталітарних режимів Українського інституту національної пам’яті (УІНП), кандидат історичних наук; Альона Казанська -  активістка Amnesty International в Україні; Роман Зіменко - ромський активіст і незалежний дослідник; Юліан Кондур - координатор проєктів Ромського жіночого фонду «Чіріклі»; Анжеліка Бєлова - президентка Об’єднання ромських жінок «Голос Ромні», президентка (онлайн); Мирослав Горват - голова Закарпатського обласного ромського об’єднання «Романі Черхень» («Ромська зірка»), депутат Ужгородської міської ради (онлайн); Микола Крикунов - директор Київського ромського академічного музично-драматичного театру «Романс» (онлайн).

Довідково. У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року понад 4000 ромських в’язнів загинули в газових камерах у таборі Аушвіцу. Саме тому 2 серпня в Україні відзначають Міжнародний день пам’яті жертв нацистського геноциду ромів.

Як зазначають організатори, сьогодні українські громадяни ромської етнічної ідентичності разом з усіма борються за свободу й незалежність нашої держави: служать у Збройних Силах України, організовують гуманітарну допомогу, здійснюють адвокацію на міжнародному рівні.

Про сьогоднішню участь ромів України в опорі агресії рф та трагічні сторінки історії геноциду ромського населення нацистським режимом під час Другої світової розповідатимуть представники державних установ та ромські активісти України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ за тел.: (097) 486-87-72, e-mail: liubov.myruta@dess.gov.ua (Любов Мирута). 

Акредитація триватиме до 09:00 2 серпня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

У Музеї пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру буде експозиція, присвячена ромам

У Музеї пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру буде експозиція, присвячена ромам, які загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни.

Про це повідомила очільниця Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Роза Тапанова на пресконференції в Укрінформі до Міжнародного дня пам’яті жертв нацистського геноциду ромів.

“У нашому музеї, який будується, буде експозиція стосовно вбивства ромів”, - сказала вона.

За словами Тапанової, оскільки Бабин Яр - найвідоміше місце геноциду в Україні, це має бути своєрідним осередком, де кожен може побачити, де були місця розстрілів евреїв, ромів, представників інших національностей.

Щодо геноциду ромів, очільниця заповідника «Бабин Яр» наголосила, що це питання в історії залишається мало дослідженим.

“Оскільки ромів за чисельністю було менше, ніж евреїв, вони займали інше соціальне становище, не мали можливості говорити вголос, відповідно, джерельна база, щоб зафіксувати всі ці злочини, була дуже слабка, і ми досі це досліджуємо”, - зазначила Тапанова.

За наявною інформацією, у Бабиному Яру загинули щонайменше 150 ромів, а на Березняках і Святошині - тодішніх околицях Києва - були знищені циганські табори.

Тапанова зауважила, що коли Україна здобула незалежність і розпочалося відновлення пам’яті, з’ясувалося, що у Радянському Союзі приховували чимало інформації. До прикладу, з’ясувати чисельність убитих ромів і місця, де вони були знищені, вдалося через архіви Німеччини.

“Може, цифра у чотири тисячі не така велика, але якщо ми беремо у процентному значенні, скільки проживало ромів, скільки було населення у кожному місці, то це велика втрата. Наше завдання - краще дослідити історію знищення ромів, щоб не було маніпуляцій навколо цього питання”, - вважає очільниця заповідника «Бабин Яр».

2 серпня щороку на міжнародному рівні вшановують пам’ять жертв нацистського геноциду ромів. У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року в нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау на території сучасної Польщі нацисти вбили понад 4000 ромських в’язнів.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-