Презентація мистецько-патріотичного проєкту “Дорогами війни... Від Карачуна  до Говерли...”

Презентація мистецько-патріотичного проєкту “Дорогами війни... Від Карачуна до Говерли...”

Укрінформ
27 липня, 15:00 -  презентація мистецько-патріотичного проєкту волонтерів та військових “Дорогами війни... Від Карачуна до Говерли...”

Організатор: військовий волонтер Марина Квітка за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Спікери: Марина Квітка  - військовий волонтер, продюсер гурту “Побратими”; Едуард Торський -  військовий, модератор; Тарас Пасичник - співробітник АТ “Укрзалізниця”; Олександр Сопов - засновник ВТО “Орден”; Іван Кохан - голова Коростишівської ОТГ; владика Борис Харко - єпископ Херсонський і Каховський УАПЦ; отець Георгій Сальник - благочинний Таращанського району, волонтер; Василь Шкарівський - військовий, волонтер, лідер гурту “Побратими”; представники Міністерства оборони України; Світлана Юрченко -  начальниця відділу культури, молоді, спорту та туризму Таращанської ОТГ.

Захід ініційовано до Дня Української Державності.

Довідково. Меморіальний комплекс "На горі Карачун" - соціально-відповідальний проєкт волонтерів та представників силових структур України під час АТО та Операції об'єднаних сил.

Меморіальний комплекс створений на благодійній основі. Він відображає історичні події 2014—2022 років в патріотичних піснях та віршах. Основна ідея комплексу - військово-патріотичне виховання молоді, єднання України.

Організатори висловлюють подяку за активну громадянську позицію та допомогу в проведенні заходу: Командуючому Сил територіальної оборони України генерал-майору Ігорю Івановичу Танцюрі; голові Коростишівської ОТГ Івану Михайловичу Кохану; заслуженому працівнику промисловості України, директору виробничо-творчого об'єднання «ОРДЕН», голові «Всеукраїнське об'єднання громадян «КРАЇНА», ВГО «Спілка ветеранів та працівників силових структур України «Звитяга» Олександру Михайловичу Сопову; співробітнику АТ «Укрзалізниця» Тарасу Володимировичу Пасічнику; настоятельці УГКЦ жіночого монастиря імені Святого Йосафата, сестрі Василії (м. Львів); співробітнику торгово-промислової палати м. Полтава Валентині Володимирівні Вожделаєнко; директорці центру соціальних служб м. Києва  Ярославі Валеріївні Колобовій; начальнику Верховинського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, полковнику Анатолію Івановичу Россіпу; голові правління обласної громадської організації «Християнська асоціація молоді та сім’ї», громадському діячу Верховинщини Ользі Василівні Соломійчук; начальнику відділу культури Верховинської селищної ради Оксані Коломийчук; головному спеціалісту Дмитру Марчуку; зав. ОМЦ відділу культури Наталії Максим’юк; відділу освіти, молоді та спорту Верховинської селищної ради; дітям Верховинщини за дитячі малюнки; підприємцю з Верховини Петру Васильовичу Гріздаку; ФОП Ігору Володимировичу Савичу; консультанту з управління та бізнес тренеру Григорію Хмельницькому; доктору медичних наук, професору, академіку Академії вищої освіти та новітніх технологій заступнику директора з хірургічної роботи Київської клінічної міської лікарні КЛКМ Миколі Мирославовичу Стецю.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 14:30 27 липня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/%D1%83%D0%BA%D1%80%D1%96%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC/featured 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові  матеріал: 

До Дня української державності презентовано мистецько-патріотичний проєкт «Дорогами війни… Від Карачуна до Говерли»

До Дня української державності в Києві було презентовано мистецько-патріотичний проєкт волонтерів та військових «Дорогами війни… Від Карачуна до Говерли», який охопив всю Україну.

Презентація, організована військовим волонтером Мариною Квіткою за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, відбулася в Укрінформі.

«Цей проєкт реалізовується з 2014 року в зоні АТО та Операції об’єднаних сил, на Прикарпатті, на Верховинщині. Він присвячений полеглим за Україну. У 2014 році загиблим при визволенні Слов’янська та Краматорська від російських окупантів було створено Меморіальний комплекс на горі Карачун. Він має свій дублікат в прикарпатському селищі Верховина, де вшанована пам'ять місцевих жителів, які загинули під час російсько-української війни. На найвищій точці України - горі Говерла – встановлено звернення майбутнім поколінням українців від учасників бойових дій на сході України. На КПП Каланчак на Херсонщині в 2021 році було встановлено пам’ятний знак «Крим – це Україна». А сьогодні ми передали командуванню Сил територіальної оборони України пам’ятний знак Сил ТрО, який виготовили на благодійній основі волонтери-підприємці міста Коростишева Житомирської області Олександр Терещенко, Пилип Ченчик та заслужений скульптор України Віталій Рожик», - сказала  автор ескізу Марина Квітка.

Як зазначив голова Коростишівської територіальної громади Іван Кохан, Коростишів є центром кам’яної обробки в Україні, тому не дивно, що місцеві благодійники допомагають увічнити у камені пам'ять наших захисників. Він подякував підприємцям та волонтерам за участь у святій справі і додав, що таку країну не можливо здолати.

З 2014 року Таращанським гуртом "Побратим" проведено 164 творчі концерти з 50 авторськими патріотичними піснями та надано допомогу представникам силових структур у зоні АТО та ООС.

У рамках заходу відбулася презентація гімну тероборони, який був створений силами волонтерів та військових. Слова написали Марина Квітка та Едуард Торський, музика - Петра Красуцького.

Текст гімну:

На стражі спокою, на стрижні охорони,

Традицій славних українських козаків

Ідуть вперед війська тероборони

Потужним шквалом проти лютих ворогів

Нам невідомі поразки й забобони

Ми зневажаєм слабкість, паніку та страх

Тримають тил війська тероборони

Надійна впевненість в тренованих руках

Ми зберігаєм спокій, ставимо заслони

Вражаєм цілі і великі і малі

Тримають стрій війська тероборони

Щоб забезпечити надійно армії тили

Для захисту ми об'єднались браття

Бо доля України кожному пече

Ми серцем відчуваєм гідність та завзяття

Та побратима вірного плече

Хоч бою пил тиском сжимає скроні

На боротьбу нас перемога підійма

На першій лінії в активній обороні

Для нас нічого неможливого нема

Легка піхота з нелегкою долей

Сміливість з нами в переможному строю

Ми володієм зброєй та стійкою волей

В навчанні складно, легко у бою

Рішуче ми йдемо до перемоги

Упевнено і стрімко, до кінця

Ми славим Україну, славим Бога

І в такт стучать присязі вірнії серця

Представникам Міністерства оборони України буде передано дублікат Дзвону пам’яті з меморіального комплексу на горі Карачун, гранітний шеврон проєкту та пам’ятний шеврон до дзвону пам’яті полеглих за Україну.  Молитву «За Україну» та панахиду за полеглими українськими Героями проведуть: Єпископ Херсонський і Каховський Борис Харко; Благочинний Таращанського ОТГ ПЦУ о. Георгій Сальник.

Під час заходу засновник ВТО “Орден” Олександр Сопов презентував проєкт нового нагрудного знака Сил територіальної оборони України.

Волонтери, військові та активні учасники проєкту «Дорогами війни… Від Карачуна до Говерли» були нагороджені знаком народної пошани-медаллю "Незламним героям російсько-української війни":  Віталій Рожик – заслужений скульптор України; м. Коростишів;   Наталія Рожик – ФОП,  м. Коростишів; Іван Кохан – голова Коростишівської об’єднаної територіальної громади; Олександр Терещенко – ФОП,  м. Коростишів;   Ігор Савич – ФОП,  с. Стрижівка, Коростишівська ОТГ; Пилип Ченчик – ФОП, м. Коростишів; Тарас Пасічник – радник голови АТ «Укрзалізниця»; гурт «Побратими» м. Тараща, Київської області; отець Георгій Сальник - благочинний с. Сальник Калинівського району Таращанської ОТГ УПЦ (ПЦУ), учасник бойових дій в Афганістані, волонтер з 2014 року; владика Борис Харко - архієрей Православної церкви України, єпископ Херсонський іКаховський, м. Львів; отець Дмитро Онуфрик – адміністратор парафії Святого Михаїла УГКЦ с.  Олександрівка Скадовського району Херсонської області; Валентина Вождаєнко - представник торгово-промислової палати, м. Полтава; сестра Василія – настоятелька жіночого монастиря імені Святого Йосафата УГКЦ, м. Львів; Ольга Соломійчук - голова правління обласної громадської організації «Християнська асоціація молоді та сім’ї», громадська діячка Верховинщини, смт. Верховина; родина Савицьких – смт. Верховина; вокально-інструментальний ансамбль «Капелюх»  - м. Коростишів; Едуард Кожелупенко - головний редактор інтернет – видання «Діловий Слов’янськ», військовослужбовець 94 батальйону 107 бригади тероборони, м. Чернівці;  Анатолій Россіп - полковник ЗСУ; Ігор  Танцюра - генерал-майор, командувач Військ теріторіальної оборони ЗСУ.

Також під час заходу заспівали патріотичних пісень представники художньої самодіяльності м. Коростишева Житомирської області, гурт «Побратими» м. Тараща Київської області.

Крім цього, до 31-ї річниці Дня незалежності України ВГО «Спілка ветеранів та працівників силових структур України «Звитяга» та ВГО «КРАЇНА» ініціює подання електронної петиції до Президента України щодо відзначення на державному рівні Дня української пісні (12 серпня) та Дня громадських організацій (22 серпня).

Після заходу відбулось урочисте покладання квітів. 

Детальна інформація про «Меморіал на горі Карачун»:  https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%B0%D0%BB_%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%87%D1%83%D0%BD

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-