Презентація 4 експертних досліджень для економічно обґрунтованого

Презентація 4 експертних досліджень для економічно обґрунтованого "податку на смартфон" в ЗП 5552-1

Укрінформ
13 липня,  10:00 - презентація на тему: «Формулу Київської школи економіки про обрахунок податку на смартфон веріфікували 4 провідні експерти»

Організатор:  Асоціація «Підприємств інформаційних технологій України»

Учасники: Надія Армаш - віцепрезидент з нормативно-правового напряму та експертних досліджень в галузі права ВГО "Союз експертів України"; Інна Поліщук - судовий експерт, оцінювач, начальник відділу економічних досліджень Центру судових експертиз та експертних досліджень;  Дмитро Беззубов - завідувач кафедри конституційного та адміністративного права Державного університету інфраструктури та технологій, доктор юридичних наук, професор; Тетяна Шальман - член правління ВГО "Союз споживачів України", голова ГО "Інститут споживчого права", кандидат філологічних наук, доцент кафедри реклами та зв'язків з громадськістю ННІЖ КНУ імені Тараса Шевченка; Геннадій Сморжевський - голова комітету з інтелектуальноі власності АПІТУ.

Модератор: Юрій Пероганич - генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України.

Коротко. Наразі  українських імпортерів та виробників техніки обкладають економічно необґрунтованим збором за ймовірне копіювання споживачами авторських текстів зі смартфонів та телевізорів.  Цей збір був введений в часи касетних відеомагнітофонів,  є застарілим у часи стрімінгових платформ та прямих контактів авторів творів зі споживачами, але продовжує зростати рік від року, викривляючи конкуренцію та двічі оподактовуючи споживачів (вони платять за скачаний авторський контенту та за смартфон, що може скачати цей контент). Ситуацію  вирішить зміна законодавства, а саме законопроєкт 5552-1, що вже пройшов перше читання в ВРУ, авторства народного депутата Р. Стефанчука.

Чому в новий закон про реформу авторського права в Україні треба взяти економічно-обґрунтовану формулу Київської школи економіки, розкажуть експерти під час презентації власних досліджень щодо формули КШЕ.

З результатами дослідження можна ознайомитися тут.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 9:30 13 липня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

АПТІУ закликає врахувати формулу КШЕ щодо обрахунку податку на смартфон у законопроєкті про реформу авторського права

Асоціація «Підприємств інформаційних технологій України» закликає при підготовці законопроєкту №5552-1 про реформу авторського права взяти до уваги економічно обґрунтовану формулу Київської школи економіки щодо розмірів зборів з пристроїв в межах понять приватного копіювання та репрографії.

Про це йшлося на презентації в Укрінформі.

Як зазначалося, податок на смартфон сьогодні є предметом дискусій і суперечок, які насамперед ініціюють організації колективного управління, акредитовані державою на збір за приватне копіювання та репрографію. Логіка збору передбачає, що кожен власник смартфона чи телевізора завантажує на пристрій музику, фільми та електроні книги і безкоштовно їх споживає. Через це страждають автори контенту.

Тож для надання правовласникам винагороди імпортери техніки мають включити у вартість товару збір за приватне копіювання і виплачувати його ОКУ. Це, зокрема, сприяє "сірому" імпорту, що значно впливає на збори та викривлює коректність ставки у відсотковому вираженні без його врахування, а також призводить до того, що українці мають двічі сплачувати податки.

«Імпортерів та виробників техніки обкладають економічно необґрунтованим збором за ймовірне копіювання споживачами авторських текстів зі смартфонів та телевізорів. Цей збір був введений у часи касетних відеомагнітофонів. Він є застарілим у часи стримінгових платформ та прямих контактів авторів творів зі споживачами, але продовжує зростати щороку, викривляючи конкуренцію та двічі оподатковуючи споживачів», - зазначив очільник АПІТУ Юрій Пероганич.

За його словами, торік Київська школа економіки провела дослідження, яке підтверджує, що без підвищення зборів у 3-5 рази та подорожчання техніки можна забезпечити справедливу, економічно-обґрунтовану компенсацію авторам за приватне копіювання їхніх творів та не обкладати подвійним податком імпортера техніки та споживача.

На думку Пероганича, запропонована формула КШЕ щодо вирахування авторського збору є справедливою щодо споживачів, враховує їхню реальну поведінку при скачуванні контенту та платоспроможність, знижує податковий тиск на українців, а також сприятиме зменшенню кількості «сірої» електроніки на ринку (нині це до 30% імпортованої техніки).

Очільник АПТІУ наголосив, що під час розробки фінального тексту законопроєкту 5552-1 про реформу авторського права, який напередодні підтримали в першому читанні, варто взяти до уваги формулу КШЕ. На його думку, слід також закріпити на законодавчому рівні доручення Міністерству економіки розробити методологію розрахунку тарифів за приватне копіювання та репрографію; залучення до складу комісії з акредитації ОКУ представників асоціацій (щодо сфери приватного копіювання та репрографії); зобов’язати ОКУ під час розрахунку попередніх тарифів використовувати методологію, затверджену Мінекономіки; ввести поняття мінімальної шкоди згідно з Директивою ЄС.

«Це буде користь усім – зацікавленим сторонам, споживачам, авторам, які будуть отримувати гідні кошти за свою творчість, а також бізнесу, який буде розуміти, що сплачені гроші є справедливими. Це все кінцевому підсумку сприятиме нашій культурі, ідентичності та нашій перемозі у теперішній війні», - переконаний Пероганич.

Як повідомлялося, Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №5552-1 «Про авторське право і суміжні права», спрямований на гармонізацію українського законодавства у сфері інтелектуальної власності з європейським. За відповідне рішення проголосували 276 народних депутатів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-