Про запровадження механізму відсоткового відрахування для підтримки неприбуткових організацій

Про запровадження механізму відсоткового відрахування для підтримки неприбуткових організацій

Укрінформ
11 липня, 11:00 - пресконференція з нагоди реєстрації законопроєктів щодо запровадження механізму відсоткового відрахування для підтримки неприбуткових організацій.

Організатор: Центр демократії та верховенства права в рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”

Учасники: Олеся Холопік - директорка ЦЕДЕМ; Гліб Колесов - юрист ЦЕДЕМ; Роман Грищук - народний депутат України; В’ячеслав Биков - операційний директор БО “Таблеточки”; Наталія Повтарь - юрист ЦЕДЕМ; Ilie Chirtoaca - Аналітичний центр Молдови; Анна Ісічко - координаторка проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України, ЦЕДЕМ, модератор.

До участі запрошені: Володимир Шейгус - виконавчий директор ІСАР Єднання; Олександр Санченко - народний депутат України; Альона Шкрум - народний депутат України; Ярослав Рущишин - народний депутат України.

Довідково. Пресконференція організована в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, який реалізується IСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 10:30 11 липня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Механізм відсоткового відрахування – це механізм прямого народовладдя - нардеп Роман Грищук

Механізм відсоткового відрахування дасть громадянам право розпоряджатися 2 % від сплаченого ними ПДФО на користь неприбуткових організацій.

Про це в Укрінформі говорили учасники пресконференціі з нагоди реєстрації законопроєктів щодо запровадження механізму відсоткового відрахування для підтримки неприбуткових організацій.

«Механізм відсоткового відрахування полягає у наданні громадянам права на власний розсуд розпоряджатися двома відсотками від сплаченого ними податку з доходів фізичних осіб на користь обраних ними неприбуткових організацій (громадських, благодійних, релігійних), для їхнього розвитку, для втілення їхніх проєктів і роботи на користь українського суспільства. Перераховувати кошти зможуть фізичні особи – платники ПДФО, які зможуть подати заяви в електронному кабінеті платника податків або письмові заяви в державній податковій службі, також вивчається можливість подавати заяви за допомогою додатку «Дія». Будь-яка неприбуткова організація з будь-якого куточку України зможе бути внесена до реєстру отримувачів цього відсоткового відрахування», - пояснив юрист ЦЕДЕМ Гліб Колесов.

Він наголосив, що пропонований механізм відсоткового відрахування включено до двох законопроєктів 7500 і 7501 про внесення змін до Податкового кодексу та про внесення змін до Бюджетного кодексу України. Також передбачено створення відповідних підзаконних актів. Серед них буде Постанова Кабміну про порядок здійснення відсоткового відрахування, а також порядок ведення реєстру отримувачів відсоткового відрахування.

Зазначається, що завдяки механізму відсоткового відрахування, кожен зможе власноруч направити до двох відсотків від сплаченого податку на доходи фізичних осіб неприбутковим організаціям, які вже реалізують позитивні зміни у конкретній сфері. Достатньо буде зайти в електронний кабінет платника податків чи звернутися до своєї податкової, обрати зі списку організацію, команда якої працює у важливі для вас сфері та заповнити заяву, зазначивши відсоток, який податкова буде щороку відраховувати на діяльність обраної громадянином організації.

Народний депутат Роман Грищук назвав механізм відсоткового відрахування механізмом прямого народовладдя.

«В Україні є дві суперсили: громадянське суспільство, яке тягне Україну вперед у розвитку, і культура підтримки, яка зараз розвинулася з шаленою швидкістю. В перші місяці війни майже половину потреб забезпечення армії закривали за рахунок волонтерів, донейтів. Ціннісно ми вже переросли цей механізм. Це буде від держави додаткова підтримка громадянського сектору, а благодійні волонтерські організації можуть швидко, гнучко вирішувати ті проблеми, до яких держава доходить дуже повільно. Це механізм прямого народовладдя, коли безпосередньо частину свого податку кожен може спрямувати сам відповідно до свого світобачення тій організації, якій більше довіряє», - сказав нардеп.

Він додав, що якщо це буде цифровізовано, то у Дії зможемо бачити скільки податків заплатив за звітний період, скільки з цих податків пішло в який бюджет і скільки з цього податку пішло на конкретну благодійну організацію. Це дозволить громадянам ще відповідальніше ставитися до того, що бюджет України це наше спільне і можемо за цим слідкувати та разом вирішувати на що його витрачаємо.

«Законопроєкти, що ми обговорюємо, є результатом великої кількості обговорень та міжнародного досвіду. В умовах війни ми бачимо, що громадський сектор є вагомою підтримкою як для військових, так і для громадян в тому, щоб спільно боротися і долати негативні наслідки війни. Ми думаємо про те, щоб підтримувати через цей механізм неприбутковий сектор, який в подальшому продовжить підтримувати суспільство, військових і всіх громадян», - наголосила директорка ЦЕДЕМ Олеся Холопік.

Пресконференція була організована в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, який реалізується IСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Відео:

Video: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-