Основні показники ринку землі за перший рік його функціонування: новації у сфері землеустрою

Основні показники ринку землі за перший рік його функціонування: новації у сфері землеустрою

Укрінформ
1 липня, 10:00 - брифінг на тему: “Основні показники ринку землі за перший рік його функціонування: новації у сфері землеустрою”.

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери:  Денис Малюська - міністр юстиції України; Микола Сольський - міністр аграрної політики та продовольства України; Денис Башлик - заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Маркіян Дмитрасевич - заступник міністра аграрної політики та продовольства України;  Інна Бернацька - віцепрезидент Нотаріальної палати України; Дарина Марчак - перша заступниця директора ДП «Прозорро.Продажі»; Андрій Мартин - старший проєктний менеджер з земельної реформи Офісу реформ Кабінету Міністрів України.

Теми до обговорення:

Показники ринку землі за перший рік його функціонування: найважливіші новації у сфері землеустрою.

Робота ринку в умовах воєнного стану.

Оптимізація та спрощення взаємодії між громадянами й нотаріусами під час укладення угод.

Можливості електронних аукціонів для землевласників та землекористувачів.

Подальші етапи в розвитку земельної реформи.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

За рік роботи земельного ринку було укладено понад 105 тис. земельних угод - Мінагрополітики

За рік роботи земельного ринку в Україні було укладено понад 105 тис. земельних угод, у тому числі 88 тис. угод купівлі-продажу ділянок землі.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич.

"За рік роботи ринку землі в Україні укладено більше 105 тисяч правочинів. Це не тільки договори купівлі-продажу земель, а й міна, дарування та довічне утримання", - сказав Дмитрасевич.

Зокрема, за рік було укладено 88 тисяч угод купівлі-продажу на суму понад 7 млрд грн.

За словами заступника міністра, до 24 лютого було укладено понад 102 тисячі земельних угод й відчужено близько 245 тис. га сільськогосподарських земель (при цьому загальна площа таких земель становить 32,5 млн га). "Бачимо, що ці цифри не є високими. Ми розуміємо, що реформа пішла стримано", - прокоментував Дмитрасевич.

Він повідомив, що середньозважена ціна гектара на сьогодні становить 37,9 тис. грн - це в середньому на 30% перевищує стартову ціну. "Очікувалося, що протягом 2022 року вартість землі внаслідок відкриття ринку збільшиться ще до 15%, однак, на жаль, війна вносить свої корективи", - додав заступник міністра.

Крім того, з відкриттям ринку землі банки почали укладати угоди кредитування під заставу земельних ділянок, що було неможливо реалізувати при дії мораторію на продаж таких ділянок.

Дмитрасевич також зауважив, що через війну майже три місяці не працювала низка реєстрів, однак із відновленням їхньої роботи пожвавився і земельний ринок: упродовж першого тижня після відновлення роботи реєстрів було укладено 300 земельних угод, за другий - 900 угод, за третій - майже 1700 угод.

Як повідомлялось, з 1 липня 2021 в Україні офіційно стартував ринок землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів.

Питання щодо продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

У період воєнного стану кількість щоденних земельних угод впала уп’ятеро - Малюська

Якщо у грудні Міністерство юстиції щодня фіксувало 332 угоди купівлі-продажу нерухомості у реєстрі речових прав на нерухомість, то зараз кількість угод становить в середньому 65.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

"Якщо порівняти цифри, в реєстрі речових прав на нерухомість за грудень щодня фіксувалося в середньому 332 угоди купівлі-продажу нерухомості. Зараз, у період активних бойових дій, у нас в середньому 65 транзакцій купівлі-продажу в день", - сказав Малюська.

Він зауважив, що з урахуванням кількості захоплених територій та місць активних бойових дій, не вся земля може продаватися. "Менше з тим, ті, хто займається сільським господарством, залишаються оптимістами. Вони купують землю, вкладають у неї гроші і транзакції продовжують здійснюватися", - додав міністр.

Малюська зазначив, що ключові реєстри Мін'юсту, які були пов'язані з роботою земельного ринку, відновили роботу на початку травня. При цьому доступ до операцій з нерухомістю має обмежене коло нотаріусів: із близько 6,5 тисяч фахівців реєстри можуть використовувати близько 4,8 тисяч.

"Враховуючи обмеження по території та кількість транзакцій, цього більш ніж достатньо, щоб забезпечити ефективний ринок землі практично на всіх територіях", - прокоментував Малюська.

Міністр також висловив сподівання на подальшу лібералізацію ринку землі, адже він запускався із численними обмеженнями.

Як повідомлялося, за рік роботи земельного ринку в Україні укладено понад 105 тис. земельних угод, у тому числі 88 тис. угод купівлі-продажу ділянок землі.

З 1 липня 2021 в Україні офіційно стартував ринок землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів.

Питання щодо продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Частка успішних земельних торгів відновилася до 40% - "Прозорро.Продажі"

На початку повномасштабного вторгнення частка успішних земельних торгів у системі "Прозорро.Продажі" впала із 50% до 4-10%, проте зараз частка успішних торгів тримається на рівні 40%.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила перша заступниця директора ДП «Прозорро.Продажі» Дарина Марчак.

"До війни ми щомісяця бачили тенденцію на збільшення кількості організаторів, а також кількості оголошених торгів. Успішність продажів при цьому трималася стабільно в районі 50%", - сказала Марчак.

За її словами, на аукціонах з оренди землі у листопаді-грудні ціна зростала в середньому майже у 4 рази, із середньої ціни 40 млн грн до 150 млн грн; на аукціонах з продажу зростання ціни в середньому становило 51%, із 145 млн грн до 220 млн грн. У "Прозорро.Продажі" вважають, що на зростання ціни вплинула цифровізація продажів, зокрема, через прозорість процесу.

"За весь період спостерігався невеликий відсоток відміни торгів - приблизно 8% від загальної кількості. Основною причиною відміни торгів були помилки продавців при оформленні лотів", - зазначила Марчак.

Вона повідомила, що пік відміни торгів припав на лютий 2022 року: цього місяця було оголошено 1 660 торгів, які мали відбутися у березні.

"Коли почалася війна, помітно зріс відсоток відмінених аукціонів. У березні-червні він складає приблизно 27%", - сказала заступниця керівника держпідприємства.

Марчак зауважила, що на початку повномасштабного вторгнення росії частка успішних продажів упала до 4-10%. Крім того, впали обсяги виставлених лотів: зокрема, в аукціонах по оренді - у 20 разів. Тим не менше, навіть у воєнний час земельний ринок залишається активним: за словами Марчак, на ринку оренди землі у березні частка успішних аукціонів становила 40%, ціна лотів зросла приблизно у 4 рази.

"Зараз ситуація, на наш погляд, нормалізується. Частка успішних торгів тримається на рівні 40%, що уже недалеко від довоєнного рівня. Зростання ціни на торгах при цьому - в середньому в 3-3,5 рази", - підкреслила вона.

Марчак зазначила, що нині у системі «Прозорро.Продажі» приймаються заявки на участь у 319 земельних аукціонів.

Як повідомлялося, за рік роботи земельного ринку в Україні було укладено понад 105 тис. земельних угод, у тому числі 88 тис. угод купівлі-продажу ділянок землі.

З 1 липня 2021 в Україні офіційно стартував ринок землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів.

Питання щодо продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Через війну землевласники недоотримали близько 4,2 млрд грн - Мінагрополітики

В Україні внаслідок повномасштабного вторгнення росії не відбулася понад 51 тисяча угод купівлі-продажу землі, а землевласники недоотримали близько 4,2 млрд грн.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив заступник міністра агрополітики та продовольства Маркіян Дмитрасевич.

"Ми бачимо, що через початок повномасштабної війни понад 51 тисяча угод купівлі-продажу землі, на жаль, не відбулася. Землевласники недоотримали близько 4,2 млрд грн", - сказав Дмитрасевич.

Із посиланням на дані Київської школи економіки він зазначив, що прямі збитки сільського господарства вже сягнули 4,3 млрд доларів, значна частина з них - через замінування та знищення полів.

Прокоментував Дмитрасевич і вплив бойових дій на вартість землі. "Ми маємо території, на яких відбуваються військові дії, маємо тимчасово окуповані території та відносно більш безпечні території у центрі та на заході. Прогноз щодо цих регіоні все-таки оптимістичніший. Ми думаємо, що ціна буде зростати", - сказав заступник міністра.

Разом із тим у Мінагрополітики очікують, що пропозиція на ринку зменшиться порівняно із періодом до 24 лютого.

Як повідомлялося, на початку повномасштабного вторгнення частка успішних земельних торгів у системі "Прозорро.Продажі" впала із 50% - до 4-10%, проте зараз частка успішних торгів тримається на рівні 40%.

Із 1 липня 2021 в Україні офіційно стартував ринок землі. За рік роботи земельного ринку в Україні було укладено понад 105 тис. земельних угод, у тому числі 88 тис. угод купівлі-продажу ділянок землі.

До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Питання щодо продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-