Україна - шлях до кандидатства ЄС: що означає цей статус, подальші кроки нашої держави

Україна - шлях до кандидатства ЄС: що означає цей статус, подальші кроки нашої держави

Укрінформ
22 червня, 15:30 -  брифінг на тему: “ Україна - шлях до кандидатства ЄС: що означає цей статус, подальші кроки нашої держави”. 

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ. 

Спікер: Ольга Стефанішина - віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу. 

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: 

https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Рада ЄС може вирішити надати статус кандидата Україна навіть завтра ввечері – Стефанішина

Україна очікує на схвалення надання статусу кандидата в члени Європейського Союзу на саміті Ради ЄС уранці 24 червня, допускаючи ухвалення цього рішення навіть ввечері 23 червня.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Ми очікуємо, що таке рішення буде ухвалено з самого ранку 24 червня. Враховуючи високий рівень консенсусу, який є на даний момент, можливо, навіть таке рішення буде ухвалено завтра ввечері», - сказала вона.

Стефанішина зауважила, що майже всі лідери Євросоюзу підтвердили, що на сьогодні є консенсус щодо надання Україні статусу кандидата.

У цьому зв'язку вона наголосила, що українська влада вже готується до виконання умов, зафіксованих у висновку Єврокомісії. Зокрема, Україна вже готує дорожню карту реалізації рекомендацій Єврокомісії, яка невдовзі буде представлена і затверджена Президентом Володимиром Зеленським.

«Ми сподіваємося і очікуємо, що завтра і післязавтра лідери Європейського Союзу не лише нададуть Україні статус кандидата, а й чітко означать, що ми рухаємо в напрямку членства до Європейського Союзу і буде застосовувати до нас фінансові й економічні механізми для країни, яка має стати членом ЄС», - зауважила урядовець.

Вона підкреслила, що статус кандидата окрім важливого політичного сигналу надає Україні абсолютно інший статус у відносинах з ЄС. Зокрема, йдеться про доступ до структурних фондів Євросоюзу, що, за оцінками Стефанішиної, є абсолютно неспівмірним порівняно з тим, що мимали до цього: «На сьогодні йдеться про фактично сотні мільярдів євро, які стануть нам доступними після отримання цього статусу».

Як повідомлялося, 17 червня Єврокомісія оприлюднила свої висновки за заявками на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії та внесла рекомендацію надати двом першим статус кандидата. Рада ЄС на саміті 23-24 червня має розглянути це питання й ухвалити остаточне рішення.

Україна розраховує реалізувати рекомендації Єврокомісії до кінця року - Стефанішина

Україна розраховує реалізувати рекомендації Європейської комісії щодо статусу кандидата в члени ЄС до кінця року.

Про це сказала віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Ми розраховуємо так, що до кінця цього року реалізація всіх цих кроків можлива. Я думаю, що більшість із них ми зможемо реалізувати навіть швидше, це що стосується ухвалення певного законодавства та реалізації технічних завдань», - зазначила вона.

Стефанішина акцентувала, що в кінці 2022 року Європейська комісія підготує висновок і оцінку того, наскільки ми впоралися з цим завданням. За її словами, це в наших інтересах, тому що українська сторона вже хоче говорити про початок перемовин.

Віцепремʼєр оцінила сім пунктів, визначених Єврокомісією, як такі, що не є абсолютно складними або невиконуваними: «Кожен з них слугує інтересам України, і сьогодні ми сконцентровуємося над тим, щоб їх реалізувати».

Стефанішина також зазначила, що певні заходи вже реалізуються і влада прискорить ці процеси, завершить їх реалізацію та ухвалить необхідні закони.

«Ми нікому не віддамо статус свого кандидата в ЄС», - констатувала урядовець.

Як повідомлялося, 17 червня Єврокомісія оприлюднила свої висновки за заявками на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії та внесла рекомендацію надати двом першим статус кандидата. Рада ЄС на саміті 23-24 червня має розглянути це питання й ухвалити остаточне рішення.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-