Російська пропаганда як інструмент геноциду українського народу. Методи виявлення та викриття

Російська пропаганда як інструмент геноциду українського народу. Методи виявлення та викриття

Укрінформ
22 червня, 13:30 -  журналістська зустріч на тему: “Російська пропаганда як інструмент геноциду українського народу. Методи виявлення та викриття”. 

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ. 

Спікери: Юрій Макаров - головний редактор дирекції телебачення НСТУ; Віктор Трегубов - експерт зі стратегічних комунікацій; Руслан Дейниченко - виконавчий директор StopFake; Денис Казанський — журналіст; Максим Віхров - головний редактор журналу «Український тиждень», а також представники медіаспільноти. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

 Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

До відповідальності слід притягнути всіх пропагандистів, що розпалюють ненависть - медійники

До кримінальної відповідальності мають притягнути всіх пропагандистів, які розпалюють ненависть.

Про це йшлося в Медіацентрі Україна — Укрінформ під час журналістської зустрічі на теми “Російська пропаганда як інструмент геноциду українського народу. Методи виявлення та викриття”, участь у якій взяли відомі медійники Юрій Макаров, Віктор Трегубов, Руслан Дейниченко, Денис Казанський, Максим Віхров.,

«Зараз той момент, коли йдеться про смертельну небезпеку для нашої країни. А російська пропаганда – це зброя, яка використовується проти нашої країни. Хотілося б дочекатися чергового Нюрнберга для тих, кого ми з абсолютною обґрунтованістю називаємо фашистами, бо вони не хочуть, щоб були українці в принципі, хочуть, щоб нас не було», - сказав головний редактор дирекції телебачення НСТУ Юрій Макаров.

Він назвав інформаційними диверсантами, тих «журналістів», які співпрацюють з російськими спецслужбами, часто перебувають штаті російських спецслужб або діють під безпосереднім контролем і вже не перший рік поширюють гасла про «українських нацистів», що є закликом до геноциду проти українців.

Медійники нагадали, що крім великого Нюрнберзького процесу, були менші процеси, коли до відповідальності притягнули всіх, хто розпалював ненависть, у тому числі пропагандистів.

«Ми хотіли б підштовхнути процес документування злочинів і збирання матеріалів з метою притягнення до кримінальної відповідальності цілком конкретних російських пропагандистів. Закликаємо долучатися до цієї боротьби, щоб світ знав, що російські «журналісти» нам не колеги, бо у них інші цілі, а їхні стандарти – це їхні бойове завдання. Тому потрібно домагатися для них суду з відповідним вироком, щоб це стало уроком для всього світу», - підсумував Макаров.

24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст і сіл.

росія не може запропонувати бачення майбутнього, тому програє в інформаційній війні

росія втратила свій потенціал у релігійному, культурному і медійному полі, не може запропонувати бачення майбутнього, тому програє в інформаційній війні.

Про це в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав експерт зі стратегічних комунікацій Віктор Трегубов під час обговорення теми “російська пропаганда як інструмент геноциду українського народу. Методи виявлення та викриття”.

«В росії пропагандою займаються не тільки військові і спецслужби, а усі. Це тоталітарне суспільство, і все, що тільки можна, використовується для російської державної машини. російські журналісти часто є офіцерами спецслужб, погони мають Симоньян, Коц, Стешев. Але і ті, хто без погонів, всі вони працюють у єдиній системі і є виробниками пропаганди», - сказав Трегубов.

Разом із тим він зазначив, що якість російської пропаганди в світі дуже знизилася. росіяни перекинулися на країни третього світу – Африку, Індію. Причина у тому, що російські наративи вже не заходять на критичну європейську аудиторію.

«Зараз росії немає що запропонувати, скажімо, для населення окупованих територій. Якщо Україна пропонує щось красиве, європейські перспективи з нормальним достатком, зміну життя на краще, то що пропонує росія? Ми зруйнуємо вашу вулицю, але її не будуть перейменовувати? Чи ми не будемо забороняти вам щось святкувати? Те, що й так не заборонялося… Тобто, це вже не заходить. росія не може запропонувати бачення майбутнього, тому програє в інформаційній війні. Вона втратила свій потенціал у релігійному, культурному і в медійному полі», - наголосив експерт.

Він зазначив, що ми маємо пояснювати європейцям, що, наприклад, беручи участь у спільних програмах з росіянами, які є «вепонізованими нежурналістами», ми самі себе ставимо у такий статус, що є неправильно.

Як повідомляв Укрінформ, на думку відомих українських медійників, до кримінальної відповідальності мають притягнути всіх пропагандистів, які розпалюють ненависть.

Тисячі спростованих фейків перетворилися у доказову базу проти російських пропагандистів

Тисячі спростованих фейків перетворилися у доказову базу, і кожному російському журналісту можна пред’явити докази, де і коли він брехав.

Як передає Укрінформ, про це в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав виконавчий директор StopFake Руслан Дейниченко.

«Як і з 2014-го року, так само і зараз росіяни продукують фейки, але StopFake моніторить інформацію. Люди, які наплодили ці фейки, які створили інформаційну пропагандистську машину, мають нарешті відповідати за те, що майже десятиліття розпалювали ворожнечу. Це такий же воєнний злочин. Ми спростовували багато тисяч фейків, але зараз вони вже перетворилися у доказову базу, і кожному російському журналісту ми можемо пред’явити докази, де і коли він брехав», - сказав Дейниченко.

Він висловив впевненість, що настане день, коли цією інформацією зможуть користуватися слідчі, і вона буде в реальних судах проти реальних підсудних.

«Ми не просто зараз збираємо фейки і спростування, наша організація маркує ці фейки. Коли хтось заносить інформацію у Facebook, він отримує повідомлення, що це неправда. На відміну від тих, хто видаляє фейки, ми працюємо над тим, щоб це було збережено, адже це доказова база. Кожного місяця мільйони постів ми маркуємо, і ці люди дізнаються, що їхня інформація неправдива і чому неправдива. Це одна з причин, чому в росії Facebook не просто заборонили, а називають екстремістським», - пояснив директор StopFake.

На його переконання, зусилля нашого журналістського середовища робить ближчим той день, коли всі, хто продукував неправду, отримають справедливе покарання за свої пропагандистські діяння.

Як повідомлялося, росія втратила свій потенціал у релігійному, культурному і медійному полі, не може запропонувати бачення майбутнього, тому програє в інформаційній війні.

російські ЗМІ, які закликають до воєнних злочинів, мають бути обмежені у цивілізованому світі

російські медіа як такі, що закликають до воєнних злочинів, мають бути обмежені у цивілізованому світі.

Про це в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав журналіст Денис Казанський під час обговорення теми “російська пропаганда як інструмент геноциду українського народу. Методи виявлення та викриття”.

«російські медіа як такі, що закликають до воєнних злочинів, мають бути обмежені у цивілізованому світі. Ми маємо побачити кримінальну відповідальність тих медіа, які робили відверті заклики до насильства і виправдовували злочини», - зазначив Казанський.

Він наголосив, що журналіст має інформувати, а робота російських ЗМІ принципово відрізняється за своєю суттю від журналістики.

«Коли ми читаємо російських журналістів з їхніми закликами до насилля, це не журналістика. Наприклад, сладков писав: «Подивіться на Маріуполь, така доля чекає на Харків та інші міста». Всі ці військові кореспонденти, як солдати, отримують завдання, державне замовлення», - додав Казанський.

За його переконанням, росіяни до українських та іноземних журналістів ставляться в міру свого розуміння - їх катують і цілеспрямовано вбивають, бо вважають, що журналісти воюють проти них.

«Цих пропагандистів треба притягнути до відповідальності. Ми знаємо приклади в історії, коли керівники «Радіо тисячі пагорбів» в Руанді або «Дер Штюрмер» поставали перед судом. Так само на лаві підсудних мають сидіти російські пропагандисти. Тому наша місія не тільки спростувати їхні інформаційно-психологічні операції, а й все зробити від нас залежне, щоб такий суд відбувся», – сказав головний редактор журналу «Український тиждень» Максим Віхров.

Журналісти закликали українську владу і міжнародну спільноту до розслідування злочинів російської військової пропаганди.

Як повідомлялося, росія втратила свій потенціал у релігійному, культурному і медійному полі, не може запропонувати бачення майбутнього, тому програє в інформаційній війні.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-