Роз’яснення Закону про заборону діяльності проросійських партій в Україні

Роз’яснення Закону про заборону діяльності проросійських партій в Україні

Укрінформ
21 червня, 11:30 -  брифінг на тему: “Роз’яснення Закону про заборону діяльності проросійських партій в Україні”.

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Валерія Коломієць - заступниця Міністра юстиції України.

Формат заходу – офлайн  (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

У судах перебуває 17 позовів про заборону партій - Мін’юст

У судах перебуває 17 позовів Міністерства юстиції про заборону партій.

Про це повідомила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Загалом на сьогодні в судах України перебуває 17 позовів Міністерства юстиції про заборону тих чи інших політичних партій. 11 з них - на виконання рішення РНБО, 5 із них стосуються того, що ми отримали повідомлення Служби безпеки України про злочинну діяльність цих політичних сил, в тому числі пособництво окупанту, і одна - це славнозвісна партія, в якої, власне, назва територіальних представництв відрізняється від загалом назви партії. Я маю на увазі партію “Русь єдина”… І, фактично, вже рік ми так само розглядаємо цю справу”, - сказала Коломієць.

Вона висловила сподівання, що у зв’язку з набуттям чинності законом, який пришвидшує розгляд позовів щодо заборони партій, окрім тих 11 рішень, які вже є, у тому числі 10 з них на виконання рішень РНБО, протягом місяця будуть заслухані й решта 6 позовів.

Коломієць нагадала, що у березні РНБО ухвалила рішення, відповідно до якого призупинено діяльність 11 проросійських партій. Цим рішенням також було покладено обов’язок на Міністерство юстиції подати відповідні позови щодо заборони діяльності цих партій.

Як повідомлялося, 18 травня 2022 року набув чинності Закон № 2243-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій”.

У Мін’юсті прогнозують, що більшість рішень судів про заборону політпартій будуть оскаржені опонентами

Заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць повідомила, що наразі опоненти не подавали апеляційні скарги на рішення суду про заборону певної політичної партії, але очікує, що такі будуть.

Про це вона сказала на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Не було. Я хочу нагадати, що перше рішення ми отримали буквально позаминулого тижня. З тих 10 партій, які були оскаржені по рішенню РНБО, ми маємо на сьогодні лише по одній партії повний текст рішення. І він так само в реєстрі судових рішень опублікований”, - сказала Коломієць, відповідаючи на запитання, чи є вже випадки оскарження рішень суду про заборону політичних партій.

Вона додала, що в усіх опонентів є 20 днів на оскарження рішення суду.

“І я впевнена, що більшість, якщо не всі, подадуть апеляційні скарги”, - підкреслила заступниця міністра юстиції.

Як повідомлялося, загалом у судах перебувають 17 позовів про заборону політичних партій.

У Мін’юсті опрацьовують порядок стягнення у держвласність майна й активів заборонених судом партій

Міністерство юстиції розробляє проєкт постанови Кабінету Міністрів, яка унормує порядок стягнення з забороненої судом партії активів і майна у власність держави.

Про це повідомила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Ми на сьогодні якраз розробляємо постанову, оскільки у нас був обов’язок це зробити протягом двох місяців з 18 травня. Ми зараз у активній фазі розробки цього порядку”, - сказала Коломієць.

За її словами, проєкт постанови передбачатиме, зокрема, пошук майна забороненої партії.

“Це означає, що ми маємо встановити всі рахунки як самої партії, так і її територіальних підрозділів. Маємо встановити наявність усього нерухомого майна. Міністерству юстицї це неважко, у нас, власне, реєстри і є. Але окрім того ми маємо встановити наявність і корпоративних прав, іншого будь-якого права власності”, - пояснила Коломієць.

Далі, за її словами, необхідно накласти арешт на це майно, аби унеможливити його продаж, передачу чи інше використання політсилою.

"По 11 партіях ми це зробили - все майно, яке нам вдалося встановити, в тому числі й банківські рахунки, були заарештовані ще в той момент, коли ми подали позови (про заборону діяльності партій - ред.). І надалі в тому ж порядку, який розробляємо, ми так само передбачаємо, які органи державної влади будуть розпоряджатися і в принципі кому буде передаватися у відання те чи інше майно”, - сказала заступниця міністра юстиції.

Як повідомлялося, 18 травня 2022 року набув чинності Закон № 2243-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій”.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-