Гуманітарне розмінування піротехнічними підрозділами МВС України. Проєкт “100 Днів Війни”

Гуманітарне розмінування піротехнічними підрозділами МВС України. Проєкт “100 Днів Війни”

Укрінформ
21 червня, 14:00 -  брифінг на тему: “Гуманітарне розмінування піротехнічними підрозділами МВС України. Проєкт “100 Днів Війни”.

Організатор: Міністерство внутрішніх справ України.

Спікери: Альона Матвєєва - речниця Міністерства внутрішніх справ України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com 

Акредитація триватиме до 13:30 21 червня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Деокуповані території України розміновують 600 піротехніків ДСНС

Над розмінуванням деокупованих територій України працюють 120 піротехнічних розрахунків ДСНС, тобто 600 піротехніків, ще сто розрахунків планується створити найближчим часом.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомила речниця Міністерства внутрішніх справ Альона Матвєєва.

"Наразі з гуманітарного розмінування деокупованих територій у ДСНС працюють 120 піротехнічних розрахунків. Ще сто планується створити найближчим часом. Піротехнічний розрахунок — це 5 піротехніків і 3 автомобілі: броньований, технічний і для перевезення особового складу. Таким чином всього зараз у ДСНС задіяно 600 піротехніків. До того ж рішенням уряду будуть додатково ще 400 піротехніків", - сказала Матвєєва.

Вона зазначила, що для того, аби навчити нових піротехніків або підвищити кваліфікацію тих, які вже працюють, на базі міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування створено додаткові навчальні курси та тренінги.

“Один з них - з групою зі знешкодження саморобних вибухонебезпечних предметів Центру рятувальних служб Естонії. Були навчання з технічного обстеження в межах реалізації проєктів “Міжнародна технічна допомога ОБСЄ”, “Розвиток потенціалу протимінної діяльності”. Також провели навчальний курс з гуманітарного розмінування разом з Данською радою у справах біженців та Данською групою з розмінування”, - поінформувала речниця МВС.

Вона додала, що Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування ДСНС України підписав меморандум в сфері протимінної діяльності з Женевським центром гуманітарного розмінування, а також з Хорватським центром протимінної діяльності.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні через російську агресію на наявність вибухонебезпечних предметів потрібно обстежити близько 160 тисяч квадратних кілометрів.

Для первинного розмінування територій України потрібен один рік

Після завершення всіх бойових дій в Україні для первинного розмінування 270 тисяч квадратних кілометрів території потрібен один рік.

Про це на брифінгу з гуманітарного розмінування підрозділами МВС в Укрінформі сказала речниця Міністерства внутрішніх справ Альона Матвєєва.

“На сьогодні ми розуміємо, що в Україні необхідно розміновувати близько 270 тисяч квадратних кілометрів території, це включаючи окуповані території. Першочергово необхідно зробити первинне оперативне розмінування для того, щоб люди могли безпечно повертатися. Ми ставимо перед собою завдання здійснити це первинне розмінування за один рік після завершення всіх бойових дій в країні. Щоб не виникали такі ситуації, коли місцевість була розмінована, а після цього знову були обстріли і знову треба проводить повторне розмінування”, - зазначила Матвєєва.

Вона пояснила порядок розмінування звільнених територій, як це повинно відбуватися. Спочатку розміновуються дороги, які ведуть до населених пунктів. За цим йде розмінування у самих населених пунктах: прибудинкові території, цивільна інфраструктура, об’єкти критичної інфраструктури, також розміновується територія довкола населених пунктів. І аж після первинного розмінування, яке дасть можливість повернутися населеним пунктам до життя, далі буде розмінування полів, водних об’єктів, лісів.

“Тобто ми ставимо амбіційні цілі провести первинне розмінування за 1 рік після завершення всіх бойових дій в країні. Якщо ж говорити про повне розмінування полів, лісів, водоймищ, то на це необхідно, за приблизними підрахунками, від 5 і до 10 років”, - наголосила речниця МВС.

Як повідомлялося, наразі 120 піротехнічних розрахунків ДСНС, тобто 600 піротехніків розміновують деокуповані території України, ще 100 розрахунків планується створити найближчим часом.

Піротехніки ДСНС з початку повномасштабної війни знешкодили майже 140 тис. боєприпасів

Від початку повномасштабної війни піротехнічними підрозділами ДСНС обстежено 61 тисячу гектарів території, виявлено та знешкоджено майже 140 тисяч вибухонебезпечних предметів, серед яких 1994 авіаційні бомби.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомила речниця Міністерства внутрішніх справ України Альона Матвєєва.

“Від початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого і до сьогодні піротехнічними підрозділами ДСНС було здійснено 16 824 залучення до розмінування, обстежено 61 464 гектари території. Всього виявлено, вилучено та знешкоджено 139 629 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 1994 авіаційні бомби”, - сказала Матвєєва.

Вона зазначила, що зараз почався літній, купальний сезон, і піротехніки активно працюють на озерах та річках, але в більшості водойм у Київській, Харківській, Чернігівській, Сумській областях купатися небезпечно через ймовірну наявність вибухових пристроїв.

“Ми розуміємо, що літо, хочеться відпочивати, але життя важливіше. МВС закликає: якщо територія не обстежена піротехнічними підрозділами, то не треба ходити до лісів та водойм. Зараз у лісах і біля водойм наставлено багато табличок з попередженням, що там можуть бути міни. Звертайте, будь ласка, увагу на це і бережіть себе”, - сказала речниця МВС.

Також вона нагадала про кримінальну відповідальність за незаконне зберігання вибухових матеріалів та зброї, у тому числі трофейної.

Як повідомлялося, після завершення всіх бойових дій у України для первинного розмінування 270 тисяч квадратних кілометрів території потрібен один рік.

Проєкт «100 днів війни» на сайті МВС уже зібрав сотні історій українців

Започаткований на сайті МВС комунікаційний проєкт «100 днів війни» триває і вже зібрав сотні історій. Про це на брифінгу в Укрінформі повідомила речниця Міністерства внутрішніх справ України Альона Матвєєва.

"Для того, щоб не забути і пам’ятати, як почалося 24 лютого повномасштабне вторгнення, Департаментом комунікації МВС було започатковано масштабний комунікаційний проєкт «100 днів війни», ми відібрали події кожного дня. Історій надсилали так багато, що далеко не всі можна було опрацювати”, - сказала Матвєєва.

Говорячи про кількість історій, що увійшли до цього своєрідного літопису, вона зазначила, що їх просто важко порахувати, адже це дуже великий проєкт, до якого було залучено не так багато людей, але дуже багато інформації про події війни.

“Ми ж не могли покласти 120 історій в один день, тобто викладалися тільки ключові події. Були історії, які ми намагалися поєднувати: наприклад, десятки історій з евакуації у Київській області об'єднали в одну. Мали історії зґвалтувань жінок російськими військовими. Але з іншого боку, незважаючи на страшні дні, в українців залишалося почуття гумору, тож є історії. як люди жартували, як складали вірші, як співали діти. Зібрано різнопланові історії від позитивних до жахливих, які без сліз важко читати”, - пояснила речниця МВС.

За її інформацією, до проєкту долучилися міністерства культури та інформаційної політики, економіки, освіти та науки, розвитку громад та територій. Матеріали, історії, фото, відеоматеріали надавали ЗМІ, а також громадяни, яким було що розповісти. Наразі проєкт доступний на сайті МВС, на якому можна подивитись, починаючи з першого дня повномасштабної агресії, про всі події через історії наших громадян.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-