Оперативна ситуація на фронті

Оперативна ситуація на фронті

Укрінформ
16 червня, 14:30 - брифінг на тему: «Оперативна ситуація на фронті».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери: Ганна Маляр - заступниця міністра оборони України; Олексій Громов - заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ; Леонід Баран - директор Департаменту охорони державного кордону; Олексій Надточий -  начальник оперативного управління Головного управління НГУ.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Херсоні російські загарбники заселяють свої родини у будинки й квартири українців – МОУ

Росіяни завозять родини своїх військовослужбовців на тимчасово окуповані території та самовільно заселяють їх в квартири та будинки українців, які виїхали, рятуючись від окупантів.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

«Зараз ми можемо сказати, що з боку росії активізувалось завезення родин військовослужбовців російських окупаційних військ до захоплених російським агресором українських населених пунктів, зокрема йдеться про місто Херсон. Новоприбулі так звані «російські переселенці» самовільно заселяють залишені будинки і квартири українських громадян, які виїхали, рятуючи свої життя з початком широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну 24 лютого», - наголосила Маляр.

Крім того, російські загарбники посилюють заходи з примусової паспортизації населення захоплених ними територій. За словами заступниці міністра, станом на 13 червня електронна черга на отримання російського паспорта складається на 2 тижні. Не виключається, що зазначені заходи проводяться з метою штучного збільшення частки місцевого населення, яке буде зобов’язане гарантовано підтримувати плани кремля щодо анексії тимчасово окупованих територій у разі проведення так званих референдумів.

Маляр також наголосила, що росія не відмовляється від своїх планів провести так звані референдуми. Водночас їм це не вдається з двох причин: місцеве населення чинить потужних опір, а органи державної влади України, які за законом уповноважені здійснювати такі дії, також унеможливлюють їх організацію.

Як повідомляв Укрінформ, 12 червня херсонці провалили загарбникам святкування «дня росії» та спалили зірваний з адмінбудівлі триколор.

14 червня російські загарбники викрали проректора Херсонського державного університету Максима Вінника.

Упродовж тижня до ЗСУ передали понад 33 тисячі бронежилетів та понад 19 тисяч шоломів – Маляр

Упродовж тижня до Збройних сил України Міністерство оборони передало понад 33 тисячі бронежилетів, 19 тисяч шоломів, 13,5 тис. пар взуття та понад 22 тисячі комплектів одягу.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

«З 8 по 15 червня для забезпечення підрозділів ЗСУ Міноборони передало понад 33 тисячі бронежилетів, понад 19 тисяч шоломів, понад 13,5 тисячі пар взуття і понад 22 тисячі комплектів костюмів польових», - повідомила Маляр, додавши, що найближчим часом очікується ще 21 тисяча бронежилетів та п'ять тисяч шоломів, які відвантажені постачальниками та вже на шляху до ЗСУ.

Вона також нагадала, що вже здійснюється постачання зимового одягу для потреб ЗСУ.

«Якщо підсумувати поставки за першу половину червня, то міністерство оборони передало до ЗСУ понад 55 тисяч бронежилетів і понад 27 тисяч шоломів», - підсумувала Маляр.

За словами заступника міністра оборони, профільне міністерство працює таким чином, щоб гарантувати стабільні ритмічні поставки для армії і поступово нарощувати їх обсяги.

Як повідомляв Укрінформ, забезпечення ЗСУ бронежилетами, формою, касками здійснюється переважно Міністерством оборони, однак зберігається й частка допомоги з боку волонтерів та міжнародних партнерів.

На зарплати військовослужбовцям за травень Міноборони вже перерахувало 60 млрд грн - Маляр

Міністерство оборони перерахувало на виплати військовослужбовцям ЗСУ за травень понад 60 млрд грн, з них майже 26 млрд грн – за участь у бойових діях.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна Укрінформ повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«До військових частин Міністерство оборони перерахувало вже більш як 60 млрд грн. З них майже 26 млрд - це додаткова винагорода за безпосередню участь у бойових діях. Перерахування коштів буде здійснюватися міністерство приблизно до 20 червня», - сказала Маляр.

Вона додала, що наступного тижня стане відома остаточна цифра, скільки коштів у червні спрямувало Міноборони на зазначені цілі.

Як повідомлялося, за даними Міноборони, військовослужбовцю, який бере безпосередню участь у бойових діях, на день держава сплачує 3 тисячі гривень. Небойовий день оплачується у розмірі тисячі гривень.

Грошові виплати, які зараз отримують українські захисники, складаються з двох частин, а їхній розмір залежить від того, які завдання і де виконують військовослужбовці.

Перша частина – це щомісячне грошове забезпечення, яке військові отримують відповідно до своєї посади, звання, вислуги тощо. Друга частина – це додаткова грошова винагорода, встановлена з ініціативи Президента Володимира Зеленського на період дії воєнного стану.

МОУ через суд стягнуло 12,4 млн грн штрафних санкцій за неналежне виконання договірних зобов’язань - Маляр

На юридичному фронті Міністерство оборони продовжує захищати інтереси відомства в частині контролю за своєчасним виконанням договорів і зобов’язань, зокрема, минулого тижня було стягнуто 12,4 млн грн штрафних санкцій за неналежне виконання постачальниками договірних зобов’язань.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

«На минулому тижні судами України прийняті рішення про стягнення на користь оборонного відомства 12,4 млн грн штрафних санкцій за неналежне виконання договірних зобов’язань. Зокрема 10 червня 2022 року касаційним господарським судом Верховного Суду поставлено крапку у господарській справі і скасовано рішення судів апеляційної та першої інстанції та стягнуто з господарського товариства 9,9 млн грн за несвоєчасне надання ремонтних послуг військової техніки, а саме – броньованих машин БРДМ-2 та їхню модернізацію. Крім того, 13 червня ц.р. рішенням господарського суду Дніпропетровської області стягнуто на користь Міноборони 2,4 млн грн за несвоєчасну поставку нафтопродуктів, дистилятів, палива для техніки спеціального призначення», - наголосила Маляр.

За її словами, Міноборони на юридичному фронті воює і виграє.

Як повідомляв Укрінформ, 9 червня Міністерство оборони через суд зобов'язало постачальника замінити 164 тонни неякісних м'ясних консервів для військових.

Сапери НГУ загалом знешкодили майже 13 тис. вибухонебезпечних пристроїв - Надточий

Інженерно-саперні підрозділи Національної гвардії України (НГУ) з початку проведення робіт з розмінування території нашої держави уже обстежили 106 га територій і знешкодили майже 13 тисяч вибухонебезпечних пристроїв.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів начальник оперативного управління НГУ Олексій Надточий.

"Інженерно-саперні підрозділи НГУ продовжують роботи з розмінування звільнених населених пунктів. З початку робіт обстежено та очищено 106 гектарів територій, виявлено і знешкоджено майже 13 тисяч вибухонебезпечних пристроїв", - поінформував він.

За словами посадовця, до цих робіт від НГУ залучаються 16 груп розмінування, п'ять з яких - на території Київської області.

Надточий також зазначив, що сапери Нацгвардії України щоденно обстежують до двох гектарів територій для безпеки наших громадян. У свою чергу, водолазні групи продовжують обстеження та розмінування русла річки Дніпро - упродовж тижня було обстежено 10 кілометрів.

Окремо начальник оперативного управління НГУ заявив, що Нацгвардія у взаємодії із ЗСУ та іншими представниками сектору безпеки і оборони продовжують виконувати завдання у оборонній операції на Слобожанському, Донецькому, Південно-Бузькому і Бесарабському операційних районах.

Він уточнив, що військові частини і підрозділи НГУ утримують визначені оборонні рубежі, приймають участь у обороні Києва, Харкова, Кривого Рогу, Запоріжжя, Слов’янська, Лисичанська, Мар’їнки, Миколаєва.

Також особовий склад Національної гвардії України стійко і мужньо стримує наступ сил противника у Сєвєродонецьку, поінформував Надточий.

Окрім того, зусилля нацгвардійців зосереджені на недопущені просування противника у таких напрямках, як Берислав, Кривий Ріг, Гуляйполе, Запоріжжя, та на утриманні визначених ділянок морського узбережжя, охороні оборонних об’єктів, критичної інфраструктури.

Також, за його словами, наразі особовий склад Нацгвардії мужньо і стійко утримує усі визначені ділянки.

Як повідомлялося, 9 червня у Нацполіції поінформували, що з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну силами НПУ було вилучено більше 91 тисячі боєприпасів та більше 2 тонн вибухових речовин, знищено 22,3 тисячі вибухонебезпечних предметів та 2,4 тонни вибухових речовин.

Підрозділи розвідки Нацгвардії за тиждень виявили 419 цілей противника – Надточий

Підрозділи розвідки Нацгвардії України (НГУ) упродовж минулого тижня виявили 419 цілей противника, з них 109 цілей було виявлено спостережними постами.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів начальник оперативного управління НГУ Олексій Надточий.

За його словами, на минулому тижні авіапідрозділи НГУ за минулий тиждень здійснили, серед іншого, 96 вертольотовильотів з евакуації поранених та перевезення матеріально-технічних засобів, тощо.

«Підрозділами розвідки було виявлено 419 цілей противника, з них спостережними постами - 109, розрахунками безпілотних авіаційних комплексів - 250, засобами радіоелектронної розвідки – 60», - сказав він.

Надточий також поінформував, що на минулому тижні екіпаж безпілотного авіакомплексу НГУ виявив позиції станції радіоелектронної розвідки російських загарбників на Харківщині, і влучним артилерійським ударом радіолокаційна станція противника була знищена.

У свою чергу представник НГУ розповів, що загарбники використовують радіоелектронні станції як один із потужних інструментів ведення війни, який дозволяє нівелювати технічні переваги противника. Нацгвардійці позбавили ворога такої можливості, сказав він.

Також на минулому тижні, як заявив начальник оперативного управління НГУ, на Харківщині аеророзвідка Нацгвардії виявила штаб російських загарбників, склад з боєприпасами, скупчення військової техніки і живої сили противника, і ця інформація була передана артилерійським підрозділам ЗСУ.

Окрім того, минулого тижня нацгвардійці здійснювали коригування вогню артилерії по противнику. Як результат – було знищено склад боєприпасів, бойові броньовані машини, бронетанкова техніка, дві армійські вантажівки з боєприпасами, поінформував він.

Серед іншого, артилерійські підрозділи НГУ знищили три і пошкодили одну установку реактивних систем залпового вогню протвника, уточнив Надточий.

Як повідомлялося, 12 червня у НГУ поінформували, що з початку повномасштабного вторгнення рф державними нагородами було відзначено більше 2 тисяч військовослужбовців Нацгвардії України.

Нацгвардійці здійснюють службу на 173 блокпостах по всій Україні - Надточий

Військовослужбовці Національної гвардії України (НГУ) наразі несуть службу на 173 блокпостах нашої держави.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів начальник оперативного управління НГУ Олексій Надточий.

Він уточнив, що з початку повномасштабного вторгнення рф у багатьох містах України активізувалася діяльність так званих ворожих агентів і ДРГ противника.

Тож з метою виявлення таких осіб і контролю за рухом транспортних засобів, перевірки авто громадян на дорогах на в'їздах і виїздах до міст функціонують системи блокпостів, на яких нацгвардійці несуть службу – як самостійно, так і у взаємодії з Нацполіцією та силами тероборони, заявив Надточий.

"У цілодобовому режимі нами здійснюється служба на 173 блокпостах, що дає змогу виявити порушників, вилучати зброю і проводити контрдії щодо діяльності ДРГ. З 24 лютого лише на блокпостах нацгвардійці затримали та передали СБУ 126 осіб за підозрою у причетності до ДРГ противника", - зазначив начальник оперативного управління НГУ.

Також нацгвардійці упродовж цього періоду затримали більше двох тисяч громадян за вчинення адміністративних і кримінальних правопорушень.

"На блокпостах було вилучено 42 одиниці вогнепальної зброї, 11 одиниць холодної зброї, двагранатомети і 30 ручних гранат тощо", - поінформував представник НГУ.

Як повідомлялося, 8 червня речник Національної гвардії України (НГУ) Руслан Музичук поінформував, що безпекова ситуація у західних регіонах і в окремих областях центральних регіонів України наразі є досить стабільною, і тут основну загрозу становлять ракетні обстріли рф.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-